Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten har gjennomgått yrkespraksisen til de 65 statssekretærene og rådgiverne som ved årsskiftet jobbet i den rødgrønne regjeringen. Deretter har de sammenlignet tallene med de 55 som for ti år siden hadde tilsvarende jobber i forrige regjering.

Les også: Erna refser Stoltenbergs bruk av oljepengene

Svak forankring

Forskjellen er stor fra Stoltenberg-regjeringen og den Høyredominerte Bondevik-regjeringen. I sistnevnte hadde halvparten av rådgiverne erfaring fra ordinært arbeidsliv.

– Det er alltid et problem når politikerne har for svak forankring i det ikke-politiske liv, mener eksstatsråd og nå rektor ved Handelshøyskolen i Bergen, Victor Norman.

Den tidligere Høyre-statsråden får støtte fra LO-leder Roar Flåthen. Han ønsker ikke å kritisere sammensetningen i rådgiverapparatet og påpeker at politisk kompetanse er viktig, men er enig i at det er en fordel med folk med forskjellig yrkesbakgrunn.

– Det er viktig med mangfold, understreker Flåthen.

Les også: Tar Stoltenberg på ordet, publiserer intern rapport

Medier og bønder

De få rådgiverne i Stoltenbergs regjering som har arbeidserfaring fra privat virksomhet, har hatt dette i mediebransjen eller kommunikasjonsbransjen. Ellers viser opptellingen én slakter, én tømrer, én fastlege, én lektor og et par bønder.

SV er det partiet i regjeringen som kommer dårligst ut når det gjelder erfaring fra privat sektor, mens Sp kommer best ut. (©NTB)