Musgrave (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)
Musgrave (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)

Skotten som parkerte Northug: – Han kommer nok sterkt tilbake

Andrew Musgrave (21) overrasket alle på dagens 15 kilometer.

Voss (TV 2 Sporten): Det er ikke hver dag en skiløper fra Skottland slår Petter Northug. Andrew Musgrave har lenge hatt en drøm om å nå toppen i langrenn. På dagens 15 km tok 21-åringen steget opp på pallen for første gang i seniorsammenheng. Det skyldes først og fremst en god porsjon skotsk konkurransementalitet.

– Jeg gir alltid alt jeg har. Det er «do or die», sier Musgrave på flytende norsk.

LES: Johnsrud Sundby tok gull - Northug med sprekk
LES: Jacobsen vant gull – Bjørgen vurderer å droppe resten av NM

Men hvem er egentlig Andrew Musgrave?

– Jeg kommer fra nord-øst i Skottland. Det er et lite sted som heter Huntly. Det er ikke så langt fra Aberdeen. I Huntly er det faktisk en liten skiklubb. Det er ikke så mange i Skottland som driver med langrenn, men akkurat der jeg kommer fra er det faktisk noen, sier Musgrave.

Fra Dorset til Alaska
Musgraves liv har vært preget av flytting. Mye flytting. Han ble født i Dorset. Deretter flyttet han til Shetlandsøyene. Da Andrew var fem år bestemte familien seg for å flytte til Alaska. Det var der Musgrave fikk øynene opp for langrenn.

– Jeg bodde i Alaska fra jeg var fem år til jeg var ti år. Det var der jeg lærte å gå på ski. Jeg var ikke noe god. Jeg flyttet tilbake til Skottland, og tilfeldighetene gjorde at det var en skiklubb der vi flyttet. Jeg ble ikke god før jeg var 17 eller 18 år, sier overraskelsesmannen.

Da Andrew bestemte seg for å virkelig satse på langrenn var valget enkelt – han måtte til Norge. Hovden skigymnas ble neste stoppested for den skotske globetrotteren.

– Jeg har bodd i Norge i to og et halvt år nå. Jeg bor på Lillehammer, og der trener jeg med Team Hovden, sier Musgrave.

LES: Alsgaard etterlyser nysgjerrighet: – Man må aldri glemme å stille spørsmål

Banket Northug
Treningen har gitt resultater. Gode resultater. Dagens 15 kilometer er det beste Musgave har gjort på elitenivå. Den skotske skikongen viste den norske skikongen ryggen.

– Det er selvfølgelig gøy å slå Petter, men du må slå alle de andre også, smiler Musgrave.

Han hadde forventet å få besøk av Mosvik-ekspressen tidlig på dagens etappe. Det skjedde aldri. For Musgrave rykket sakte, men sikkert, oppover på resultatlistene for hver mellompassering.

– Jeg visste det gikk bra, men jeg visste ikke at det gikk så bra. Petter Northug startet bak meg. Jeg åpnet rolig for å se om han ville ta meg igjen. Det blåste ganske mye, så hvis han hadde tatt meg igjen hadde det vært ganske lett å henge på. Etter en runde merket jeg at han ikke hadde noen god dag. Da var det bare å kjøre på selv.

Northug endte til slutt over to minutter bak skotten. Musgrave trøster Northug med følgende beskjed:

– Han kommer nok sterkt tilbake, sier Musgrave.