Andreas Håtveit (Foto: DOUG PENSINGER/AFP)
Andreas Håtveit (Foto: DOUG PENSINGER/AFP)
Scotty Lago i X Games i Aspen. (Foto: RJ Sangosti/Ap)
Scotty Lago i X Games i Aspen. (Foto: RJ Sangosti/Ap)

– X Games er gigantisk

I dag starter stjernene kampen om prestisje i Colorado.

Torsdag braker X Games løs i Aspen, Colorado.

Flere norske utøvere er med i den 15. utgaven av den prestisjefulle vintersportskonkurransen - regnet blant de største konkurransene det er mulig å vinne.

– Folk skjønner ikke hvor stort det er
Landslagssjef for Norges «twin tip»-lag, Christopher Frankum, har sendt to av sine kjørere i retning Rocky Mountains.

– X Games er gigantisk. Jeg tror ikke at folk her til lands skjønner hvor stort det er. I USA blir det hausset opp flere uker i forveien og det er tv-sendinger døgnet rundt under konkurransene, sier Frankum til tv2.no.

Les også: Torstein Horgmo klar for snowboard-VM på hjemmebane

Interessen rundt X Games gjenspeiles godt i tallene fra fjorårets konkurranse. Hele 114.000 tilskuere møtte opp for å se utøverne på nært hold, mens vanvittige 40 millioner seere, bare i USA, fulgte med på tv-skjermen.

– X Games vil alltid ha en enorm prestisje. Å gjøre det bra er vanvittig viktig med tanke på sponsorer og premiepenger. Vinner du gull i X Games, så forandrer karrieren seg drastisk, sier Frankum.

Tror på medalje
Allerede i kveld skal nordmennene Per Kristian (PK) Hunder og Andreas Håtveit ut i slopestyle. Skal vi tro landslagssjefen kan vi ha et berettiget håp om norsk medalje.

– Jeg tror det, ja. Andreas er i kjempeform og har en sjetteplass fra Dew Tour forrige helg. Det er en konkurranse som ligner på X Games, men bare med flere deltakere, sier Frankum.

Les også: Slopestyle er bekreftet på programmet i Sochi 2014

Håtveit har innkassert første-, andre- og tredjeplass i slopestyle i X Games.

Kan han kopiere fjoråret?
Det er imidlertid ikke bare på «twin tip»-skiene at utøverne skal kjempe om heder og ære - både snowboard og snøscooter står på programmet.

Les også: Norsk monsterseier i Dew Tour

I snowboardklassen stiller Norge med ni utøvere, deriblant fjorårets rekordsetter Torstein Horgmo. For med en «triple cork» (trippel salto) i big air-finalen ble han tidenes første til å gjennomføre det spektakulære trikset i en konkurranse.

– Han er favoritt, men det er det mange andre som er også. Uansett har Torstein et gull å forsvare, og ett å jage, sier den norske snowboardsjefen Thomas Harstad.

Les også: Torstein Horgmo klar for snowboard-VM på hjemmebane

Disse stiller for Norge i snowboardklassen: Kjersti Østgaard Buaas (slopesyle), Silje Norendal (slopestyle), Gjermund Bråten (slopestyle), Ulrik Badertcher (slopestyle), Mikkel Bang (slopesyle), Torgeir Bergrem (slopestyle), Torstein Horgmo (slopestyle, big air), Stian Sivertzen og Joachim Havikhagen.