Sjarapova og Azarenka
Sjarapova og Azarenka

Tidenes norske tennisspiller vil innføre stønnestraff i kvinnetennis

Victoria Azarenka og Maria Sjarapova stønner like høyt som lyden fra en motorsag. Det vil Christian Ruud ha slutt på.

Australian Opens kvinnefinale kan fort bli en høylytt affære.

Victoria Azarenka og Maria Sjarapova er kjent som to av tennisens største stønnere. Lørdag møtes de i finalen i den prestisjetunge turneringen.

Les også: Azarenka mot Sjarapova i Australian Open

Langvarig diskusjon
Det ekstreme lydnivået til enkelte av stjernene har til tider vært kraftig diskutert i miljøet, og det har vært forslag om å forby spillerne å stønne underveis i kampene. Seinest i oktober sa spillerorganisasjonen WTA at de tar stønnesaken alvorlig, etter klager fra spillere og publikum.

I videovinduet øverst i saken kan du se hva tennislegende Martina Navratilova mente om saken i 2009.

Norges tidligere tennisproff Christian Ruud er for å innføre regler for lydnivå i tennis.

– Man kan godt ha en slags desibelmåler. Hvis du går over en lydgrense så og så mange ganger, så blir du straffet, foreslår Ruud.

– Om man begynner å innføre advarsler og poengstraffer så blir det nok fort slutt på den unødvendige stønningen, tror den tidligere sportssjefen i Norges Tennisforbund.

Argumentet mot stønningen er at det forstyrrer motstanderen og er sjenerende for tilskuerne, noe som passer dårlig med tennisens image som en gentlemanssport.

I tillegg kan de høye lydene kamuflere lyden fra slaget, noe som kan gjøre det vanskelig å bedømme hvor ballen går.

Forstyrrer andre
I oktober i fjor uttalte danske Caroline Wozniacki at hun trodde hennes konkurrenter gjorde det med vilje for å forstyrre de andre.

Det benektet Azarenka den gangen.

– Du kan ikke stoppe folk fra å gjøre det de gjør på banen. Man prøver ikke å forstyrre noen, sa Azarenka ifølge SuperSport.com.

Christian Ruud tror noen bruker det for å irritere motstanderen.

Christian Ruud  (Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX)
Christian Ruud (Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX)

– Det er nok flere grunner til at noen velger å stønne i slagøyeblikket. Det ene er nok at man kan få et litt hardere slag ved å frigjøre energi på denne måten. Det er nok noen som bruker det for å irritere motstanderen, men først og fremst er det nok en mental greie for dem selv. De har lagt det til som en dårlig vane, og etter hvert så trenger de å gjøre det for å være på rett sted psykisk. Idrettsutøvere er veldig ofte overtroiske, så om de vinner en kamp hvor de har stønnet mye, så fortsetter de kanskje med det, sier Ruud til tv2.no.

Ruud, som i sin tid var ranket som nummer 39 i verden, syns det er naturlig med litt lyd når man spiller tennis, men at de to som skal spille finalen i Australian Open er ekstreme.

Ifølge Aftonbladet.se er de to målt til henholdsvis 91,4 (Azarenka) og 96,9 (Sjarapova) desibel. Det er omtrent på samme lydnivå som en motorsag. Azarenka skal også ha vært målt til over 95 desibel i andre målinger.

Latterliggjort av herrene
På herresiden er stønningen ikke et like stort problem. Martina Navratilova stilte spørsmål ved hvorfor Roger Federer ikke trenger å lage høye lyder når han slår.

Ruud ble i sin aktive karrière aldri plaget av en høylytt motstander.

– Kvinnene som lager mest lyd på tennisbanen blir litt latterliggjort, ikke minst blant herrene, avslører han.

Finalist Victoria Azerenka har tidligere avslørt at hun ikke har planer om å slutte med stønningen.

– Jeg har spilt slik siden jeg var åtte. Det er en del av bevegelsene mine og en del av spillet mitt, så jeg kan ikke forandre det, og jeg vil ikke, sa Azarenka i oktober.

Monica Seles får skylden for å ha startet trenden som særlig øst-europeiske spillere har sett til å omfavne.