Helt nord i Canada, i Gjoa Haven (Gjøahavnen på norsk, red. anm.), bodde Roald Amundsen med sitt mannskap i to år fra 1903 .

Godt over hundre år senere snakkes det fortsatt om den norske polarhelten. Mange mener at Amundsen fikk etterkommere her.

TROR AMUNDSEN VAR HANS FARFAR: Paul Iquallaq har vokst opp med historien om at Roald Amundsen var hans farfar. (Foto: Finn-Ove Hågensen)

Helt siden Gjøa-ferden gjennom Nordvestpassasjen har ryktene svirret om at Roald Amundsen og mannskapet på båten hadde tett kontakt med inuittene under forberedelsene til ekspedisjonen i isødet.

Eric Riquaq forteller til TV 2 at Amundsen har flere etterkommere, og sjåføren som sørger for skyss inn til byen sier hun er i slekt med Amundsen.

LES OGSÅ: Er dette Roald Amundsens ukjente inuittsønn?

Paul Iquallaq sier at hans far Luke fortalte at han var Amundsens sønn.

BRUKER BOMULLSPINNE: Bob Iquallaq lar seg DNA-teste for å finne ut om han og broren Paul er Roald Amundsens etterkommere. (Foto: Finn-Ove Hågensen)

– Jeg er stolt over å være Roald Amundsens barnebarn. Noen måneder før min far døde, sa han at hans far var en hvit sjømann som het Amundsen, sier Paul Iquallaq til TV 2.

Også Pauls bror Bob mener at Amundsen er deres bestefar. Luke døde i 1978, 74 år gammel. Som nyfødt skal han ha blitt satt ut for å dø, men ble reddet av besteforeldrene.

LES OGSÅ: Hevder Roald Amundsen fikk barn med inuittkvinne

Vi tok en DNA-test og sammenlignet med Amundsens kjente slektninger i Norge.

TV 2s prøver er analysert i samarbeid med Fram-museet. For direktør Geir Kløver har det vært viktig å få frem hva som er sannheten.

Spekulasjonene har vært mange, for mannskapet hadde mye omgang med inuittene i de to årene de bodde på Gjøa i Gjøahavnen.

Besetningsmedlemmet Anton Lund klyver over ripa på Gjøa med en ung inuttkvinne. (Foto: Fram-museet)

Her lærte ekspedisjonsmedlemmene av inuittene hvordan man skulle kle seg, lage klær, redskaper og ikke minst hvordan overleve i det beinharde arktiske klimaet.

Geir Kløver er direktør på Fram-museet. Her er han om bord på Gjøa. (Foto: Kjell Persen)
– Gjennom alle skriveriene er det blitt en vedtatt sannhet at Amundsen har barn i Gjøahavnen, og at det er mange etterkommere etter ham der, sier Kløver til TV 2.

Og resultatet var negativt. Paul og Bob er ikke i slekt med Roald Amundsen.

– Det var viktig for oss å finne ut om det var riktig, og når det da ikke er riktig, bør det komme frem, sier Kløver til TV 2

Så om Roald Amundsen ikke har etterkommere i Canada, kan det finnes etterkommere etter andre av mannskapet i Joe Haven, som lokalbefolkningen kaller stedet.

– De er ikke i slekt med ham, men kanskje noen av de andre som var om bord på Gjøa, sier direktøren for Fram-museet.