SPAREPENGENE HALVERT: Tone Lund ble rådet til å investere alle sparepengene sine i aksjeselskapet Global Eiendom Utbetaling   rett før finanskrisen slo til.  (Foto: TV 2)
SPAREPENGENE HALVERT: Tone Lund ble rådet til å investere alle sparepengene sine i aksjeselskapet Global Eiendom Utbetaling rett før finanskrisen slo til. (Foto: TV 2)

Acta rådet uføretrygdede Tove til å investere alle sparepengene rett før finanskrisen

– De har frastjålet meg hver eneste krone jeg har spart opp gjennom et langt liv, sier hun til TV 2.

TV 2 Nyhetene besøker Tove Lund i leiligheten hennes på Etterstad i Oslo 1. november 2011. Hun ønsker å bli intervjuet om aksjekjøpet hun foretok for fire år siden for å advare andre.

Tove er uføretrygdet og har diabetes og en hjerneskade. Hun er en svært vennlig person, som tror godt om andre. Det gjorde hun også da en senior investeringsrådgiver ringte henne og inviterte henne ned på Actas kontor på Aker Brygge.

– Jeg har i 50 år vært veldig godtroende, så jeg trodde på hvert eneste ord de sa. De viste meg to eller tre plansjer store som A3-ark som viste piler som går til himmelen, forteller Tove Lund til TV 2 Nyhetene.

Signerte rett før finanskrisen

TV 2 Nyhetene har fått tilgang til Actas kundelogg. Her fremgår det at Tove Lund ble kontaktet første gang 30. juli 2007. Ifølge loggen fikk Tove aldri deltatt på det første møtet fordi hun fikk insulinsjokk og ble hentet av legevakten på brygga.

Rådgiveren avtaler et nytt møte noen dager seinere. Også denne gangen får Actas kunderådgiver problemer.

«Fikk føling ca. 15 min inn i møte, fikk ikke helt kontakt, NN målte blodverdi 0,6 og fikk i henne noe juice og sjokolade, kviknet til» skiver Acta i loggen etter møtet.

– Diabetikere som har veldig lavt blodsukker oppfører seg som om de var kraftig beruset. Så jeg skjønte ingenting av det, sier Tove Lund.

Samtidig som finansverdenen er på full fart inn i den verste krisen på mange år, signerer Tove to uker senere avtalen som innebærer at sparepengene hennes på 663.000 kroner investeres i aksjeselskapet Global Eiendom Utbetaling 2007.

LES OGSÅ: Arve (82) mener han ble lurt til å lånefinansiere aksjekjøp

Hjerneskade

Selskapet investerer i eiendom i blant annet USA og Tyskland. Markedsverdien på selskapet er i dag mer enn halvert. Markedsverdien på Tove Lunds investering hadde 30.09.2011 falt med 391.000 kroner.

– De siste fire årene av mitt liv har vært et sant helvete. Jeg har grått mange innsjøer med tårer. For de har jo frastjålet hver eneste krone jeg har spart gjennom et langt liv, sier Tove Lund.

– Du hadde en hjerneskade da du skrev under på disse papirene?

– Ja det hadde jeg.

– Hva tenker du om det?

– Ja, pensjonister og middelaldrende syke mennesker – det er sånne mennesker Acta tar. Det er de som skal tappes for sparepengene, sier Tove.

– Jeg kan ikke fatte at de har samvittighet til å drive på en sånn måte som de har gjort.

TELEFON FRA ACTA: Mens TV 2 er på besøk hos Tove Lund, ringer Acta. De sier de vil inngå forlik, om hun lover å ikke snakke med TV 2.  (Foto: TV 2)
TELEFON FRA ACTA: Mens TV 2 er på besøk hos Tove Lund, ringer Acta. De sier de vil inngå forlik, om hun lover å ikke snakke med TV 2. (Foto: TV 2)

Snakket med Acta med TV 2 tilstede

Tove Lund har siden 2007 flere ganger tatt kontakt med Acta for å forsøke å få pengene sine igjen. Noen dager før TV 2 gjør intervjuet med henne får Acta vite at TV 2 har fått kjennskap til saken hennes.

Mens TV 2 er i leiligheten snakker Tove med ansvarlig for kundeklager i Acta på telefon. Acta, som ikke vet at TV 2 da allerede er hos Tove og gjør opptak, tilbyr henne et forlik, mot at hun ikke snakker med TV 2.

– Det var en forutsetning. Det var at jeg kuttet ut TV 2. De ville ikke ha det på TV, sier Tove Lund.

LES OGSÅ: Øyvin og Gunn Hansen vant over Acta men har ikke råd til ankesak

Inngikk forlik

Acta har nå inngått et forlik med Tove Lund. Etter det TV 2 kjenner til innebærer forliket at hun stilles som om investeringen aldri ble gjort. Avtalen inneholder også en klausul om konfidensialitet om hele saken.

Både Actas ledelse og Toves investeringsrådgiver er informert om at TV 2 sender reportasjen.

I en e-post til TV 2 17. januar undertegnet administrerende direktør i Acta Kapitalforvaltning AS Robert Bergsrud, står dette:

«I utgangspunktet ønsker vi ikke å kommentere enkeltkunder. Når det er sagt, er det viktig å få fram følgende: Vi har i denne saken allerede inngått forlik med kunden i tråd med avgjørelsen i Finansklagenemndas sekretariat og anser saken for avsluttet. I avtalen om dette forliket forplikter partene seg til konfidensialitet. Vi akter, for vår del, å overholde den inngåtte avtalen og kan derfor ikke kommentere saken ytterligere».