FÅR KRITIKK: Lego Friends er myntet på jenter, men nettopp den feminine utformingen av Lego serien er det som får kritikk. (Foto: Lego.com)
FÅR KRITIKK: Lego Friends er myntet på jenter, men nettopp den feminine utformingen av Lego serien er det som får kritikk. (Foto: Lego.com)

«Jente-Lego» vekker harme i USA

Lego Friends skulle få flere jenter til å bygge Lego, men de feminine lekefigurene får pepper fra flere hold i USA.

På sine nettsider slår den danske leketøysgiganten fast at Lego-bygging fostrer «positive og livslange egenskaper som er verdifulle for ethvert barn». Videre opplyser Lego om at leketøyet er populært som aldri før.

– Flere gutter enn noensinne, og mange jenter, er engasjert i leketøystilbudet vårt. Men undersøkelsene våre viser at vi ikke har klart å nå ut til jentene i samme grad som guttene, heter det på nettsidene til Lego.

Spiseforstyrrelser

Det er her Lego Friends kommer inn. Figurene er spesielt laget for jenter, og serien er laget i farger som jenter vanligvis liker. Figurene er små kvinner med forskjellige hårfarger og frisyrer, mens settene inkluderer en bodyshop og et motedesignerverksted.

Men nettopp den feminine utformingen av figurene får organisasjoner mot spiseforstyrrelser til å reagere.

– Dette bidrar til kjønnsstereotyper som gjør jenter misfornøyd med sin egen kropp, sier Carolyn Costin til LA Times.

Hva mener du? Diskuter nederst i artikkelen

– Blottet for fantasi

Hun er ekspert på spiseforstyrrelser og jobber ved et behandlingssenter i Malibu i USA. Hun får støtte fra den internasjonale foreningen for behandlere av spiseforstyrrelser, som til og med kaller figurene kjønnsdiskriminerende.

– Lekene er blottet for fantasi og fremmer åpenlys kjønnsdiskriminering, sier organisasjonen ifølge LA Times.

Carolyn Costin sier figurene understreker den diskriminerende holdingen at det er viktigere å være søt og pen, enn hva du kan gjøre og hvem du er.

Les tidligere artikkel: Museum kjøpte omstridt nazi-dødsleir i Lego

– Jenter fikk det jenter ville ha

Lego-sjef Mads Nipper svarer på kritikken med at kravet om lego spesielt for jenter kom fra forbrukerhold.

– Vi hørte klokkeklare krav fra mødre og jenter om flere detaljer og mer interiør, med sterkere farger, mer naturtro figurer og muligheter for rollespill med en historie rundt figurene som de finner interessante, sier Nipper til LA Times.

– Men vi vil gjerne korrigere misforståelsen at Lego Friends er det eneste tilbudet til jenter. Dette er ikke tilfelle. Vi vet at det er mange jenter som elsker å bygge og leke med de eksisterende Lego-produktene, sier han.