SVEKKER IKKE TILLITEN: Fungerende politidirektør Vidar Refvik er ikke enig i at ressurssituasjonen bidrar til å svekke befolkningens tillit til politiet. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
SVEKKER IKKE TILLITEN: Fungerende politidirektør Vidar Refvik er ikke enig i at ressurssituasjonen bidrar til å svekke befolkningens tillit til politiet. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

– Leit at politiet ikke kan etterforske alle saker

Mener folk likevel må anmelde naskeri og hverdagskriminalitet.

Fungerende politidirektør Vidar Refvik beklager at hverdagskriminalitet som butikktyverier må nedprioriteres på grunn av stramme budsjetter. Han innrømmer at IKT-satsingen i politiet rammer etterforskningen av kriminalsaker, fordi distriktene må bære store deler av utgiftene på sine egne driftsbudsjetter.

Butikkeierne i Oslo fortviler fordi politiet henlegger anmeldelser mot navngitte tyver. Mandag fortalte TV 2 om innehaveren av bunnpris på Torshov i Oslo, som har gitt opp å anmelde tyverierfordi politiet aldri stiller opp, og saken blir henlagt.

– Vi er i et belastet område, så vi er svært plaget. Vi anmelder og bruker mye tid på det, men får liten reaksjon, fortalte Knut Lislegård til TV 2 Nyhetene.

Les også: Politiet ba Dzemal oppsøke mistenkt på egen hånd

Beklager manglende etterforskning

Og i TV 2s store undersøkelse blant forbundslederne i politiet svarer 90 % at hverdagskriminalitet blir nedprioritert og ofte henlagt på grunn av ressurssituasjonen. Fungerende politidirektør Refvik bekrefter at det ofte er tilfellet.

– Vi skulle gjerne ønsket at vi hadde kapasitet og muligheter for å etterforske disse sakene på en god måte, sier Vidar Refvik.

– Det er leit at man ikke har muligheter for å gjøre det.

Nytt nødnett koster dyrt

Det enkelte politidistrikt må ta mye av utgiftene til nytt nødnett og IKT over eget driftsbudsjett. Refvik innrømmer at disse kostnadene rammer etterforskningen av en del kriminalitet.

– Det er klart at hvis man bruker mer på investeringer, og mindre på andre ting så vil det selvfølgelig kunne gå ut over politiets arbeidsoppgaver på noen områder, sier Refvik.

Les også: Politidirektøren avviser at tilliten til politiet er svekket

Må registreres

Men politidirektøren oppfordrer likevel folk til å anmelde både hverdagskriminalitet og butikktyverier. Til tross for at sakene ofte henlegges.

– Det er et poeng at politiet også etterforsker de sakene som de har mulighet for å etterforske, sier Refvik.

– Men det er viktig at man, uavhengig av det, anmelder sakene slik at de blir registrert.