Robert Hedin (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Robert Hedin (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Langerud: – Robert Hedin har full tillit

Marit Breivik mener Norge skuffet i EM, men generalsekretæren i Norges Håndballforbund freder landslagssjefen.

Robert Hedins dobbeltrolle som landslagssjef for de norske håndballherrene og klubbtrener for danske Aalborg skapte rabalder fra nyheten kom – og etter den tidlige EM-exiten i Serbia har diskusjonen igjen blusset opp rundt svensken.

En av dem som mener Norge ikke presterte godt nok i EM, er tidligere landslagssjef for håndballjentene Marit Breivik.

– De når ikke de skarpe målene. Det betyr at det er noe som kan gjøres bedre, sier hun til TV 2 Sporten.

– Det er trenbart
Som vanlig har de norske guttene rotet det til når de har kommet i avgjørende situasjoner, og nok en gang røk man ut med knapp margin.

– Det går an å trene seg på de situasjonene. Det er jo det det handler om for å ta det siste steget, sier Breivik, som nå er coach innen lagspill i Olympiatoppen.

Hun mener Norge ikke kan ha vært godt nok forberedt til EM.

– Det er trenbart, både mentalt og i praksis. De scenarioene må man trene på mange ganger for å vinne når det gjelder. Det er min erfaring. Hvorfor de ikke klarer det er trolig fordi de ikke har trent nok på det, sier hun.

Men generalsekretæren i Norges Håndballforbund mener Hedin ikke kan klandres for den tidligste hjemreisen fra et mesterskap under landslagssjefens ledelse.

– Slik er nå idretten. Går det dårlig, roper man på treneren. Det er en altfor enkel løsning, sier Erik Langerud.

LES OGSÅ: Viking-trener om Hedins jobb: – Umulig å lage gull av gråstein
LES OGSÅ: Eliteserietrenere vil erstatte Robert Hedin med Christian Berge

Legger diskusjonen død
Målsettingen før Serbia-EM var å sikre OL-plass – et urealistisk mål, mente mange. Men Langerud vil ikke klandre Hedin.

– Hvordan vi skal unngå dette i fremtiden og ta ytterligere skritt handler om mange forskjellige faktorer. Det er de det er viktig at vi nå setter fokus på fremover. Så får vi lære av det som er skjedd, evaluere det grundig og stake ut ny kurs, sier Langerud.

– Er Robert Hedin et av punktene som må evalueres?

– Robert er ikke en del av den evalueringen som landslagstrener, for den posisjonen har han og der har han full tillit. Men innholdet i Robert sin stilling skal evalueres: Gjør vi de riktige tingene? Men det er ikke Robert som person og stilling eller ikke stilling vi skal evaluere, den hører ikke hjemme nå. Vi kan ikke organisere oss til et EM ved å bytte landslagstrener.

– Så det er altså ingen diskusjon rundt Hedin sin jobb som landslagssjef?

– Nei, det er ikke noe tema. Robert har kontrakt hos oss ut sommeren 2014, og den har vi i hvert fall tenkt å stå for, sier Langerud.

LES OGSÅ:TV 2s håndballekspert mener Hedin må slutte i Aalborg
LES OGSÅ: Forbyr Wilbek å gjøre som Hedin

Forstår reaksjonene
Mange mente på forhånd at Hedins dobbeltrolle ville påvirke håndballherrenes prestasjon i europamesterskapet negativt. Langerud understreker at Håndballforbundet er åpen for innspill fra klubbtrenerne i den hjemlige ligaen.

– Jeg forstår at de reagerer, og det var også en stor diskusjon da vi sa ja til dette. Men ingen satt med fasiten i hånden da vi tok avgjørelsen. Nå skal vi evaluere dette, og det er noen positive ting og noen ulemper. Men vi tok et valg, det får vi stå for.

– Hvilke ulemper tenker du på?

– Distansen til norske klubber er jo ett eksempel, som kanskje blir større en det den ellers kunne vært, sier Langerud, før han fortsetter:

– Vi lytter til trenerne, men jeg tror det bildet er mer nyansert enn det som fremkommer, sier generalsekretæren.