IKKE FORNØYD: Knut Arild Hareide leder Stortingets 22. julikomité. (Foto: Morten Holm/SCANPIX)
IKKE FORNØYD: Knut Arild Hareide leder Stortingets 22. julikomité. (Foto: Morten Holm/SCANPIX)

KrF-leder om Utøya-utspill: – Langt fra normal tenkning

– Uakseptabelt å koble Utøya og Guds straff, sier Knut Arild Hareide.

Hareide, som er leder for Kristelig Folkeparti og 22. juli-komiteen på Stortinget, reagerer sterkt på lokallaget som langt på vei antyder at 22. juli-angrepene er en advarsel fra Gud.

I foredraget i bystyresalen i Sarpsborg rådhus hevdet forfatteren Per Haakonsen at drapene på Utøya og Alexander Kielland-ulykken kan ses i sammenheng med Norges forhold til Israel og være et uttrykk for Guds vrede, skriver sa.no.

Se utdrag fra talen lenger nede i artikkelen

– Dette er så langt fra det jeg vil kalle normal tenkning at det ikke har noe med et politisk budskap å gjøre i det hele tatt, sier Hareide til TV 2.

KrF-leder vil ta kontakt med lokallaget

Hareide sier utspillet ikke er forenlig med Kristelig Folkepartis politikk. Han vil ta kontakt med lokallaget, som ennå ikke har tatt avstand fra utspillet.

– Det er en helt uakseptabel kobling å knytte opp tragedien i fjor sommer med straff eller advarsler. Det som skjedde på Utøya var helt meningsløst. Jeg kommer til å ta kontakt med lokallaget i Sarpsborg og være tydelig på at dette er uakseptable koblinger, sier Hareide til NTB.

Temaet for foredraget var «Antisemittiske holdninger i Norge og blant kristne med vekt på vår egen tid». Avisa har fått tilgang til manuskriptet der det heter at «Utøya-massakren kan ses i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid.»

Alexander Kielland og Utøya i lys av Israel

I talen snakker Haakonsen om antisemittiske holdninger i historien, men også i vår tid. Til slutt snakker han seg inn mot Alexander Kielland-ulykken i 1980. Han påpeker at Norge i 1978 nektet å selge olje til Israel, og gjentok avslaget da USAs daværende visepresident Walter Mondale var i Norge året etter.

– I mars 1980 velter Alexander Kielland-platformen og 123 mennesker omkommer, skriver Haakonsen i talen, før han går videre på massedrapene på Utøya 22. juli:

«Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid. Den 21.juli kommer utenriksministeren til Utøya og lar seg avbildet foran en transparent med teksten ”Boikott Israel”. I sin tale gir utenriksministeren full støtte til at palestinerne må få sin egen stat, at okkupasjonen må opphøre og at muren må rives.

Utøya-massakren ble utførlig kommentert i israelsk presse som også hadde notert seg arbeiderungdommens israelsfiendtlige holdning. Men også den norske kultureliten og norske politikere fikk sitt pass påskrevet.

Det er tankevekkende at de to største ulykkene i Norge etter krigen, begge kan knyttes til Norges forhold til Israel. Uvilkårlig må vi spørre: kunne disse ulykkene ha vært unngått dersom vi hadde hatt et mer positivt forhold til Israel?»

sa.no har publisert hele talen - klikk her for å lese den på avisens nettutgave.

Mot slutten av talen oppsummerer Haakonsen:

«Slik jeg ser det, er Utøya og Alexander Kielland ikke først og fremst en straff, men en advarsel. Hvis vi ikke tar rev i seilene venter det oss langt større ulykker. Herren lar seg ikke spotte.»

AUF-leder Eskil Pedersen og KrF-leder Knut Arild Hareide om utspillet fra KrF:

– Advarsel fra Gud

Det var lederen for Sarpsborg KrF, Inger Marit Sverresen, som inviterte til møtet.

– Slik jeg oppfattet det, mener han ikke at dette var en straff for ungdommene på Utøya eller familiene deres, men at det var en advarsel til dem som styrer landet og andre som tar avstand fra Gud om at noe enda verre kan komme. Han ønsker altså å advare oss, sier Sverresen til avisa.

(©NTB/TV 2)