Det krever kanskje litt mer innsats å vaske bilen nå   kontra midt på sommeren. Men det er det fort verdt! (Foto: Sigmund Bade)
Det krever kanskje litt mer innsats å vaske bilen nå kontra midt på sommeren. Men det er det fort verdt! (Foto: Sigmund Bade)

Hvordan vaske bilen om vinteren?

Noen ganger bare MÅ du. Og hva gjør du da?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei vi kjøpte hvit bil sist og angrer ikke på det bortsett fra nå som det er salting på veiene og den ser nesten konstant skitten og nesten litt lurvete ut.

Nå er det altfor lenge siden den fikk seg en vask og med konstant minusgrader vet jeg ikke hvordan jeg skal få gjort det heller. Vasker den hjemme på gårdsplassen på sommeren og på vinteren bruker jeg gjør det selv-vask på nærmeste bensinstasjon når det er mildt nok. Holder meg langt unna vaskemaskiner som riper opp lakken. Nå har det vært kaldt lenge og bilen må snart få en vask. Finnes det noen kjerringråd på hvordan man gjør det?

Benny svarer:

Dette er samme styret hvert år, vi bor i et land som sannelig gir noen utfordringer, også på bilfronten.

Det er ekstra viktig å vaske bilen på vinteren, særlig hvis du bor i en del av landet hvor veiene saltes mye, og det gjelder vel snart det meste av Norge.

Hvis saltet får sitte på lenge, kan det fort bli lakkrust og etter hvert enda verre ting. Derfor er det viktig å polere bilen skikkelig før vinteren kommer – og så holde den så ren som mulig gjennom vinteren.

Så hva gjør du da når det er minusgrader? Du må ta noen forhåndsregler og sørge for at vasken ikke bare skaper en masse problemer i etterkant. De store problemene går på fastfrosne dører og vinduer – og låser fulle av is. Det aller beste er om du har tilgang på en oppvarmet garasje eller kan sette fra deg bilen i et oppvarmet parkeringshus. Da er det bare å vaske på vanlig måte, så kjøre bilen rett til ”tørking”.

Har du ikke den muligheten, gjelder det å tørke av så mye som mulig av vannet med en gang. Dessuten å bruke en silikonstift på alle gummilister og ”fylle” låsolje i låsene – før du vasker! Jeg anbefaler også at du vasker bilen når den er varm f.eks etter en litt lang kjøretur, og at du tar en kjøretur rett etter vasken.

Generelt er det lurt å vaske bilen ofte. Da blir også jobben enklere, fordi skitten ikke får satt seg skikkelig fast.

Lykke til i kulda!

Les også: Dette er helt genialt!

Del med Facebook-vennene dine

Rust på bruktbil: Dette er de 20 beste

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: Slik skifter du eksosanlegg selv:

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: