Snøværet i Oslo lørdag førte til flere kollisjoner på E18 i Oslo. Denne uken kommer det mer snø. Kartet viser hvor det faller nedbør de tre døgnene fra onsdag til fredag, lilla er 60 mm, som tilsvarer 60 cm snø. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)
Snøværet i Oslo lørdag førte til flere kollisjoner på E18 i Oslo. Denne uken kommer det mer snø. Kartet viser hvor det faller nedbør de tre døgnene fra onsdag til fredag, lilla er 60 mm, som tilsvarer 60 cm snø. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

Advarer mot snøstorm onsdag

Vinteren er kommet for alvor, og innlandet får det beinkaldt. Sør- og Vestlandet har skikkelig uvær i vente. Nord-Norge slipper unna med sur vind.

Temperaturen ligger nede på den blå enden av skalaen i nesten hele landet, bare ytterst på kysten i sør er det et par tre varmegrader.

Mandag formiddag har Finnmarksvidda det kaldest, med 24 kuldegrader i Sihcajavri. Værradaren viser at det snør litt både i Sør-Norge og videre nordover.

– Bygene gir seg tirsdag, forteller Storm-meteorolog Ina Ynnesdal Sulen.

Her kan du sjekke hvor det faller nedbør akkurat nå

Fin og kald tirsdag

Et svakt høytrykk over Finland kommer inn over Norge tirsdag, og gir fint vær i hele landet.

– Noen få snøbyger ytterst på Vestlandskysten bare, og i Lofoten og Vesterålen, sier Sulen.

Klikk på byene til høyre for å sjekke storm mot yr for fem dager

Klarværet gjør at det blir kaldt. I innlandet østpå kan temperaturen synke ned til 15-20 kuldegrader natt til tirsdag.

– I Oslo vil det bli ti-tolv kuldegrader om natten, før det stiger til sju åtte minus midt på dagen, sier Sulen. På Vestlandet blir det en del skyer, og det holder temperaturen rundt null grader ved kysten.

Stille og klart vær gjør at det kan bli inversjon i enkelte daler. Kaldest nede i dalbunnene, og så varmere oppover i liene.

Les: Dette er inversjon

I innlandet vestpå blir det kaldt, Voss kan få ned mot 15 minus.

Videre nordover synker temperaturen til 4-5 kuldegrader i Trondheim, 6-7 minus i Tromsø, og under 20 minus på Finnmarksvidda.

Det kommer til å blåse godt utenfor vestlandskysten tirsdag, liten til stiv kuling.

– Men vinden kommer fra sør, så det vil ikke merkes noe særlig inne på land, og heller ikke i fjellet, forteller Sulen.

Tirsdag er det klarvær, og det er varslet flott nordlys!

Blåser opp onsdagRV 7 ved Dyranut nå

Onsdag kommer et lavtrykk inn mot Færøyene, og går videre inn i Norskehavet. Vinden vil merkes i hele landet, og lavtrykket kommer til å gi skikkelig uvær i Sør-Norge.

– Utover dagen øker vinden til stiv og sterk sørlig kuling langs vestlandskysten og i fjellet, forteller Sulen og kommer opp i kortvarig liten storm utsatte steder.

Onsdag ettermiddag begynner det å snø på Sør- og Vestlandet, helt ytterst på kysten faller nedbøren som sludd.E18 ved Grimstad nå

Du må regne med problemer på veiene i hele Sør-Norge. Trafikkværet gir deg veimeldinger, veikamera, og værmelding for de tidspunktene du er på veien.

– I Nord-Norge gjør den sørlige vindretningen at det stort sett holder seg tørt, men kuling og kuldegrader gjør onsdag til en sur og utrivelig dag, sier Sulen.

Les: Vinden gjør det ekstra kaldt

Full storm torsdag

Natt til torsdag og torsdag morgen kan vinden øke til full storm utsatte steder både langs kysten og i fjellet.

– Snøværet brer seg til hele Sør-Norge sør for Stad og Dovre, sier Sulen. Også i indre strøk av Møre og Romsdal og i Trøndelag vil det komme snø.

Vindretningen gjør at det er de ytre delene av Vestlandet, og litt inne i landet i Aust-Agder og Telemark som får mest nedbør. Onsdag og torsdag kan det komme 30-40 cm snø her.

Nord-Norge får fortsatt opphold, men sterk sørlig vind.

– Temperaturen stiger litt i Sør-Norge, sier Sulen. Mest på Østlandet, i Oslo vil den ligge på tre-fire minus torsdag kveld.

Nord-Norge får det samme utrivelige været som onsdag.

Letter utover fredag

Fredag starter med fortsatt sterk vind fra sør og nedbør på Vestlandet og den østlige delen av Sørlandet.

– Snøværet gir seg etter hvert, først i nordvest, sier Sulen, og vinden minker til stiv kuling.

Nedbør og vind gjør at skredfaren kommer til å øke i Sør-Norge inn mot helgen. Vindretningen gjør at nordlige og nordvestlige fjellsider er mest utsatt, det er ut i disse den sørlige vinden har blåst snøen.

Les: Dette må du vite om snøskred

Usikkert for helgen

Helgeværet ser ut til å bli flott på Sør- og Østlandet, med litt synkende temperaturer og klarvær. Det sørger et høytrykk over Russland for, dersom prognosene slår til.

– Men vi er ikke sikre på om det klarer å holde lavtrykket som nå har beveget seg til Jan Mayen på tilstrekkelig avstand, forteller Sulen.

Er vi heldige vil hele landet kunne glede seg til flott vintervær.

Sjekk skiføret, og forholdene i skianleggene på storm.no/ski

– Er vi uheldige trekker lavtrykket inn mot kysten, og gir storm i Nord-Norge og ny nedbør på Vestlandet, sier Sulen.Værkameraene driver av Statens Vegvesen