Du bør i prinsippet forsikre det du ikke har råd til å miste. Noen forsikringer kan du droppe med god samvittighet, mens andre bør du ikke ta sjansen på å være foruten. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Du bør i prinsippet forsikre det du ikke har råd til å miste. Noen forsikringer kan du droppe med god samvittighet, mens andre bør du ikke ta sjansen på å være foruten. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Disse forsikringene kan du droppe

Her er listen over forsikringene du må ha, forsikringene du bør ha og de forsikringene du ikke trenger.

Hvilke hendelser ødelegger din økonomi dersom du ikke er forsikret? Og hvilke hendelser gjør det ikke? De siste kan du droppe å forsikre.

Les også: Pensjonsguiden: Hvem trenger å bry seg om pensjon?

Unngå dobbel forsikring

Paal Bjønness er senirorådgiver i Forbrukerrådet og mener de fleste av oss er litt for lite flinke til å sette seg inn i hva vi trenger og hva vi ikke trenger. I flere tilfeller er vi dekket dobbelt opp.

Han anbefaler alle til å sette seg grundig inn i forsikring.

– Det er viktig å sette seg inn i de forsikringene man allerede har, og tenke gjennom hva det er man faktisk trenger, sier Bjønness.

– Det kan være mye penger å spare. Ved å bruke et par timer på å gå gjennom dine forsikringer kan du spare tusenvis av kroner.

Sammenlign priser og forsikringsvalg på finansportalen.no

Tenk på morgendagen

Ifølge Bjønness er det unge i etableringsfasen som har minst oversikt over forsikringene sine. I denne fasen har man gjerne gjeld, og forsikringer er kanskje ikke det første man vil prioritere. Fremtiden ser jo lys og god ut.

– Tenk på hva morgendagen vil bringe, og usikkerhet knyttet til den, råder Bjønness.

Han mener det er noen forsikringer du ikke kan ta sjansen på å droppe, for eksempel uføreforsikring.

Les også: Bjørg jobber fullt, etter 30 år som ufør

Hva har du råd til å miste?

Når det kommer til andre forsikringer som dekker ting, må du se på hva ditt reelle behov er.

– De fleste av oss kan leve med å tape noen tusenlapper, sier Bjønnes, og mener du kan vurdere å droppe forsikring av gjenstander av mindre økonomisk betydning.

– I prinsippet bør du forsikre det du ikke har råd til å miste, sier han.

DISSE FORSIKRINGENE BØR DU HA:

Om du - mot all formodning - skulle bli uføretrygdet, kan økonomien
  bli veldig dårlig dersom du ikke har tegnet en uføreforsikring. (Foto:
  Illustrasjonsfoto)
Om du - mot all formodning - skulle bli uføretrygdet, kan økonomien bli veldig dårlig dersom du ikke har tegnet en uføreforsikring. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Uføreforsikring

Blir du ufør må du leve veldig sparsommelig på uførepensjon resten av livet. Bli du uføre før fylte 26 år, får du en noe bedre uførepensjon. Er du over 26, må du leve på minstepensjon, og det er ikke mye å skryte av.

Øyvind Røst i Dine Penger illustrerer:

– Blir du ufør er det som å vrake en bil uten kasko hvert eneste år resten av ditt liv. Det er et spissformulert poeng, men du taper mellom 100 000 og 200 000 i lavere inntekt hvert år – verdien av en bil.

Røst i mener uføreforsikring er den aller viktigste forsikringen, og den første du bør kjøpe i livet – før innboforsikring.

Bil - ansvarsforsikring

Denne forsikringen er du påbudt å ha ved lov. Du får ikke registrert bilen din uten at den er ansvarsforsikret. Det betyr at du er forsikret mot skade bilen din påfører andre.

Les mer om bil på Broom – Norges ledende bilside på nett

Boligforsikring

Hvis du eier et eget hus eller rekkehus må du forsikre boligen mot brann og vannskade. Vurder om du også skal ha toppforsikring mot sopp og råteskader.

Bor du i leilighet er den ofte forsikret gjennom borettslag eller sameie.

Reiseforsikring

Enda en forsikring du bør ha!

Reiseforsikring er kjekt å ha hvis bagasjen skulle forsvinne, eller hvis man behøver hjelp eller assistanse ute på tur, men det er ikke hovedgrunnen til at man absolutt bør ha reiseforsikring.

– Blir du syk i utlandet kan det koste deg veldig, veldig mye, sier Røst.

For mens bortkommen bagasje eller en tapt ferietur kan være en stor nedtur, kan et sykehusopphold i utlandet gjøre livet ditt til en økonomisk ruin.

Dette dekker ikke reiseforsikringen din

Innboforsikring

– En «bør-ha» forsikring, ifølge Røst.

Likevel har han full forståelse for at en enslig student eller en som leier leilighet for første gang velger å utsette å kjøpe forsikringen.

– Har man innbo til under 100 000 er en innboforsikring kanskje ikke det første man prioriterer, sier Røst, og understreker at den første forsikringen man bør kjøpe er en uføreforsikring!

Behovet for innboforsikring øker jo mer du har, og dette er en forsikring som over 90 prosent av oss har.

Les også: Dette er brannfellene du ikke tenker over

Barneforsikring med uføredekning

Forsikringen sikrer barna økonomisk hvis noe skulle skje og er et ekstra sikkerhetsnett i forhold til Folketrygden. Kommer barnet ditt ut for en sykdom eller ulykke som gjør at barnet blir ufør som voksen, vil forsikringen hjelpe barnet økonomisk.

Forsikringen kan også være med på å sikre foreldrenes inntekt dersom du må ta permisjon fra jobb for å passe barnet hvis det blir sykt.

– Men det viktigste er å dekke barnet hvis det blir ufør, sier Røst.

iselin-2 (Foto: Privat)
iselin-2 (Foto: Privat)
Iselin (13) fikk kreft to måneder før SpareBank 1 lanserte ny barneforsikring. – Et slag i trynet når vi kunne fått 696.510 kr, sier mamma Ingfrid Sporaland. Familien får maks utbetalt 71.280 kroner. Les hele historien her!

Iselin (13) fikk kreft to måneder før SpareBank 1 lanserte ny barneforsikring.

– Et slag i trynet når vi kunne fått 696.510 kr, sier mamma Ingfrid Sporaland.

Familien får maks utbetalt 71.280 kroner.

Les hele historien her!

Livsforsikring

Dersom du forsørger familien, bør du sikre familien økonomisk om du dør. Ifølge Røst er dette en viktig forsikring hvis noen står i et avhengighetsforhold til deg.

Er du enslig kan du droppe livsforsikringen.

Hytte og båt

Har du hytt og båt bør du forsikre dem.

– Har du båt kan du komme i et erstatningsansvar, sier Røst.

Ellers gjelder det samme for båten og hytta – hvis de koster mye i forhold til din årslønn er det fornuftig å forsikre dem.

FORSIKRINGER SOM ER «KJEKT Å HA»:

Ulykker skjer uventet, brått og brutalt. Da kan en ulykkesforsikring
  være kjekt å ha. Men - ifølge Røst - ikke førsteprioritert blant forsikringene.
  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Ulykker skjer uventet, brått og brutalt. Da kan en ulykkesforsikring være kjekt å ha. Men - ifølge Røst - ikke førsteprioritert blant forsikringene. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Ulykkesforsikring

Forsikringen gjelder bare for ulykker, som skjer så sjelden at du kan lese om dem i avisen. Likevel er forsikringen grei å ha, for ulykker skjer fort, brått og brutalt.

– Du kan være på jobb den ene dagen, og neste dag mangler du en arm eller har fått en murstein i hodet. Din livssituasjon kan være snudd på hodet, sier Røst.

Likevel synes Røst ikke at denne forsikringen bør prioriteres foran forsikringene over.

Forsikring mot kritisk sykdom

Forsikringen gir en rask utbetaling kort tid etter at diagnosen er stilt – penger som du selv velger å bruke akkurat som du vil. Dersom du for eksempel får beskjed om at du har en alvorlig kreftsykdom, så får du utbetalt forsikringssummen mens du ennå kan nyte godt av den.

Ifølge Røst er dette penger som gjerne kommer på toppen av den viktigere uføreforsikringen eller livsforsikringen som utbetales hvis du dør, og er ikke så viktige som forsikringene du bør ha.

DISSE FORSIKRINGENE TRENGER DU IKKE:

Hunden Mikkel er med God morgen
  Norges programleder Nils Gunnar Lie på jobb. (Foto: Erik Manshaus)
Hunden Mikkel er med God morgen Norges programleder Nils Gunnar Lie på jobb. (Foto: Erik Manshaus)

Kjøpsforsikring

På toppen av listen av forsikringer du ikke trenger, setter røst kjøpsforsikring.

– Når du kjøper mobil, strykejern, TV, ski eller sportsutstyr tilbyr butikken deg en kjøpsforsikring. Avstå!, sier Røst.

– Det er ergelig hvis du mister dingsen, eller hvis den går i stykker, men du tåler det økonomisk. Du får kjøpe deg en ny dings hvis du må, eller så får du klare deg uten hvis du ikke har penger akkurat da.

Sjekk om det lønner seg å forsikre tingene dine. Les mer her!

Helseforsikring

En forsikring mange prioriterer, men som Røst mener er unødvendig.

– I Norge får du sykehusopphold for alle livstruende sykdommer og skader gratis. Trenger du behandling, får du det. Helsekøene er ikke så lange. Er det kø for behandling der du bor, har du rett til å fritt velge et sykehus hvor køen er kortere gjennom fritt sykehusvalg, sier han.

Kjæledyr

Enda en forsikring du kan droppe.

– Du får ikke tilbake affeksjonsverdien av hunden, katten eller marsvinet ditt. Du kan ikke forsikre deg mot sorg, sier Røst.

Veterinærutgifter mener han folk flest har råd til, uten at det ødelegger oss økonomisk. Hvis dyret dør koster det ikke allverden å anskaffe seg et nytt.

Les mer om dyreforsikringer her!

Verdisakforsikrig

Har du et litt dyrt kamera, litt arvesølv og en pelskåpe du er litt ekstra redd for? Mange forsikrer disse tingene, men ifølge Røst kan dette stort sett droppes.

– Disse tingene dekkes av innbo dersom de forsvinner hjemme. På reise dekkes de av reiseforsikringen. Er du andre steder kan det hende andres forsikring dekker dine verdisaker. Mister du det, er det klart det er ergerlig, men du tåler det, sier Røst.

Avbestillingsforsikring

Reiseselskaper vil selge deg avbestillingsforsikring hver gang du bestiller en reise.

–Tegn helårs reiseforsikring i stedet, da er avbestillingsforsikring i nesten alle tilfeller inkludert, råder Røst og legger til at det er sjelden man må avbestille en tur. Og hvis man må det, så er det sjelden en økonomisk krise å måtte droppe en ferie man allerede har kjøpt.

Hit vil vi reise i 2012