For mange er det svært vanskelig å komme seg inn på dagens boligmarked. Nå krever en samlet opposisjon i Finanskomiteen at BSU-ordningen må økes, slik at den holder takt med kravet om 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig.

– Vi kunne gjort mer

Høyre mener Ap virker veldig lite opptatt av å viske ut de sosiale skillene i boligpolitikken.

– Vi kunne ha gjort mer i forhold til å bygge flere boliger, spesielt for ungdom, men jeg mener at vi har gjort en del. Vi økte maksbeløpet i BSU-ordningen i 2009 fra 100.000 til 150.000, og har økt rammene til Husbanken som gir startlån, sier medlem av Finanskomiteen, Irene Johansen (Ap), til TV 2.

Les også: Spar tusener på 1-2-3

Artikkelen fortsetter under debatten mellom Johansen og Sanner.

Vil doble beløpet

Jan Tore Sanner i Høyre mener likevel at maksbeløpet i BSU-ordningen er for lavt.

– Prisene har steget dramatisk de seneste år og Finanstilsynet har nå økt kravet til egenkapital når du skal få lån i banken til 15 prosent. Med dagens BSU-ordning betyr det at du maks kan kjøpe en bolig til én million kroner hvis du har spart 150.000, sier Sanner.

Han ønsker at det årlige maksbeløpet for sparing heves og at skattefradraget økes – samtidig som det totale sparebeløpet må bli betydelig høyere.

– Maksbeløpet bør dobles til 300.000 eller kanskje grensen burde fjernes helt, sier Sanner.

– Flere tiltak

Irene Johansen utelukker ikke at de vil vurdere en heving av maksbeløpet, men mener at det er flere virkemidler enn BSU som er viktigere for å få unge inn på boligmarkedet.

– Bidra til mer boligbygging og bidra til at flere får et startlån gjennom Husbanken, sier hun.

VIL VURDERE BSU-ORDNINGEN: Medlem av Finanskomiteen, Irene Johansen (Ap), sier at de vil vurdere å øke BSU-ordningen. (Foto: TV 2)

Dagens skattefradrag for BSU-ordningen er på 20 prosent, noe som koster Staten 750 millioner kroner hvert år. Opposisjonen i Finanskomiteen foreslår å øke dette fradraget til 28 prosent.

Les også: SV-Holmås vil ha skatt på boligsalg

Sanner oppfordrer Arbeiderpartiet til å ikke bruke tid på en lang stortingsmelding, men mener forslaget bør komme i revidert statsbudsjett.

– Det er viktig å ta denne problemstillingen mer på alvor enn bare å hoppe på et forslag om å utvide BSU-ordningen, for jeg mener det er mer komplekst enn som så. Men jeg lover at vi også skal vurdere BSU-ordningen, sier Johansen.