REFSET STOLTENBERG: Partileder Erna Solberg innleder på Høyres felleskonferanse i Oslo søndag.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)
REFSET STOLTENBERG: Partileder Erna Solberg innleder på Høyres felleskonferanse i Oslo søndag. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)

Erna refser Stoltenbergs bruk av oljepengene

Mener pengene brukes på andre ting enn det regjeringen har sagt de skal brukes til.

Under Høyres felleskonferanse kritiserte partileder Erna Solberg regjeringen for å bruke opp neste generasjons penger.

Feil bruk

Hun hevdet at regjeringen ikke bruker pengene etter handlingsregelen, men på alt annet som ikke skaper økonomisk sikkerhet for Norge i fremtiden.

– Regjeringen bruker på oljepengene på en helt feil måte. Vi bruker de ikke på den måten vi var enige om da vi gjennomførte handlingsregelen - på forskning, utvikling, kunnskap, på infrastruktur og på å sørge for at skattesystemet vårt sørger for å stimulere nye bedrifter, sa Solberg på konferansen.

Velferden i fare?

Hun hevder disse områdene bidrar til vekst og inntekt i fremtiden, og frykter for konsekvensene av Stoltenbergs økonomipolitikk.

– Det betyr at vi er mindre rustet i konkurransen, vi er mindre rustet til å trygge arbeidsplasser i fremtiden og det betyr at de svekker vekstevnen og velferden i Norge på lang sikt.

LES OGSÅ: Vi stoler på Stoltenberg i krisetider

Partilederen mener vi må se ut over Norges grenser.

– Jeg tror det er viktig å lære av Sverige, for Sverige har nå snudd økonomien sin. De har fortsatt for et for høyt ledighetstall, men de har altså 100.000 flere ansatte i privat sektor enn det det var før finanskrisen. Det viser at deres resept som har gått på utdanning, ikke så store utgiftsøkninger og på å stimulere bedrifter har vært en riktig politikk.

Stoltenberg: – Erna bør roe seg litt ned

Statsministeren setter liten pris på utspillet til Høyre-lederen, og mener kritikken er ubegrunnet.

– Jeg tenker at Erna Solberg bør roe seg litt ned, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Stoltenberg mener Erna Solbergs kritikk ligner mer på et valgkamputspill enn noe annet.

– Det viktigste målet på om vi bruker pengene riktig, er om vi sikrer arbeidsplassen og sikrer bedriftene. Det lykkes vi med i Norge, sier Stoltenberg.

– Dette er valgkamp fra opposisjonens side. I stedet for å bruke tid på å svartmale og kritisere regjeringen, så burde hun kanskje heller fortelle hva hun har tenkt å gjøre sammen med Fremskrittspartiet - for det har de fortsatt ikke gjort - og heller konsentrere seg om sin egen politikk, sier statsministeren til TV 2.