FORTVILET SITUASJON: Morgan Spro vurderer å flytte til Sverige fordi reglene for familiegjenforening er enklere der. (Foto: Gisle Bjorå)
FORTVILET SITUASJON: Morgan Spro vurderer å flytte til Sverige fordi reglene for familiegjenforening er enklere der. (Foto: Gisle Bjorå)

Mistet jobben - får ikke se sønnen

Erik får ikke være med begge foreldrene sine siden faren Morgan har gått på arbeidsledighetstrygd.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Morgan Spro fra Fredrikstad mistet jobben og måtte gå på arbeidsledighetstrygd. Grunnet strenge regler innført av regjeringen, ble den russiske kona hans nektet opphold i Norge, og sønnen deres får dermed ikke samvær med begge foreldrene.

Hjemme i stuen i Fredrikstad henger bilder av den lille familien, tatt på Gardermoen den dagen kona Liliya og sønnen Erik måtte reise tilbake til Russland. Det er gått nesten ett og et halvt år siden sønnen og kona til Morgan Spro måtte forlate Norge.

– Det blir litt trist å sitte og se på oppveksten til guttungen i bilder, sier Morgan.

Sjokkbeskjed

Morgans kone, Liliya, er fra Russland. De traff hverandre på internett, ble forelsket, giftet seg og fikk sønnen Erik. De skulle søke om familiegjenforening og trodde det skulle gå helt uten problemer. Men så kom sjokkbeskjeden.

– Jeg fikk en telefon om at vi ikke tilfredsstilte kravet om til fremtidig inntekt på grunn av at jeg gikk på arbeidsledighetstrygd.

For uheldigvis hadde Morgan nettopp mistet jobben sin innen offshore på samme tid som regjeringen bestemte seg for å stramme inn på utlendingsloven. Loven sier nå at for å få familiegjenforening må man dokumentere at man kan forsørge sin ektefelle. Arbeidsledighetstrygd regnes ikke som tilstrekkelig inntekt. Dermed måtte kona Lilya reise tilbake til Russland.

– Det er veldig vanskelig, sier en tydelig preget far.

– Sønnen min har rett til å vokse opp i Norge, han har rett på den oppfølgingen som alle andre norske barn har, og han har rett på to foreldre, sier Morgan Spro.

Les også: Ekteparet Sindre og Tea har vært atskilt av UDI i fire år

Vurderer å emigrere

I stedet for å bo sammen i Morgans hus i Fredrikstad, planlegger den lille familien nå å flytte til Sverige der reglene ikke er så strenge. Mens de venter på at papirene skal gå i orden, er det kun på bilder og de få turene til Russland Morgan har råd til han får sett sin egen sønn.

– Han reiste ut som en liten baby og da jeg kom bort der til nyttår i fjor, så var han blitt en liten gutt. Han ville ikke til meg i det hele tatt, han var redd. Det er utrolig vanskelig, sier Morgan.

MÅ NØYE SEG MED BILDER: - Det er veldig vanskelig, sier Morgan Spro om at kona og sønnen ikke får komme til Norge. (Foto: Gisle Bjorå)

Kritiserer sin egen regjering

Den fortvilte faren får støtte fra stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) som har engasjert seg i saken. Han reagerer kraftig på behandlingen familien har fått.

– Jeg synes det er helt forferdelig og veldig hjerteskjærende å høre historien. Jeg har snakket med ham mye og tenker som så at vi kan ikke ha regler i Norge som gjør norske foreldre til kjærlighetsflyktninger, sier Holmås.

Se reportasje (reporter: Anders Lyche. Artikkelen fortsetter under videvinduet)

Holmås får støtte fra AUF-leder, Eskil Pedersen. Både han og Holmås mener deres egen regjeringens utlendingspolitikk ikke er human nok.

– Vi har en asylpolitikk som får veldig mange uheldige utslag, og som veldig mange mennesker synes det er vanskelig å forstå, sier AUF-lederen.

Bør ikke ramme barn

Nå krever begge at justisministeren tar grep og sørger for å myke opp reglene slik at de ikke går ut over barn.

– Her mener jeg justisministeren ordne opp. I nabolandet vårt Sverige og fryktelig mange andre EU-land, så har de helt andre regler som tar mer hensyn til barnets beste. Sånne regler må vi ha i landet og, sier Heikki Holmås.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere denne saken, men statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet sier følgende:

– Det er viktig at den som bringer med utenlandsk ektefelle til Norge kan forsørge denne. Derfor stilles det krav om sikret underhold.

Høyesterett satte ned foten: Zarife får bli i Norge