POPULÆR: Ole Gunnar Solsjær effekten sørger for gullsalg i Molde. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)
POPULÆR: Ole Gunnar Solsjær effekten sørger for gullsalg i Molde. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)

Dette gjør Solskjær til en vinnertype

TV2.no har snakket med flere Molde-profiler for å finne ut hvorfor de endelig har blitt en vinnerklubb.

Fire av spillerne som var med ligalandslaget til Bangkok for å spille King’s Cup i januar feiret ligagull med Molde for bare få måneder tidligere. Utviklingen i klubben etter at Ole Gunnar Solskjær tok over som manager har vært av en slik karakter få i Rosenes by hadde turt å drømme om på forhånd.

I Manchester United ble Solskjær for kjent som en meget lærevillig og ydmyk gutt med god treningskultur, noe som var litt av grunnen til at norske fotballspillere var så populære i Premier League på 90-tallet.

Dette var grunnlaget for hans suksess som spiller, men hvorfor har han også blitt en umiddelbar suksess som manager? Tv2.no snakket med Molde-spillerne for å få deres syn på saken.

– Han er veldig respektert. Ikke bare av oss spillere, men hele Fotball-Norge. Det ser man både på de spillerne som er i klubben og de som kommer på besøk – både norske og utenlandske. Ole Gunnar er en manager som spillerne ofrer alt for. Når det er i bunn, har man et godt fundament, forteller keeper Espen Bugge Pettersen.

Les også: Ferguson: – Solskjær har alt som skal til

Respekten er noe alle spillerne trekker frem som en viktig faktor. Solskjær er på mange måter den hjemvendte sønn som forsvant fra Molde før de fikk nyte skikkelig godt av hans egenskaper.

Detaljfokusert
Etter elleve sesonger som spiller og to og en halv sesong som reservelagstrener i Manchester United returnerte han til Norge for å hjelpe klubben som var springbrett for eventyret.

– Han har lært mye der han har vært og er en type med naturlig autoritet og respekt. Han er veldig flink til å snakke med oss og få oss til å terpe på små detaljer som gjør oss enda bedre. Fortsetter vi med det, så kommer vi til å se et enda bedre lag denne sesongen, sier Jo Inge Berget.

Les også: Her er alle Tippeliga-overgangene

– Solskjær og trenerteamet har tatt tak i mange små detaljer både på og utenfor banen. Det har funket bra så langt, følger Vegard Forren opp.

Med et forventningspress fra hele Norge leverte Solskjær resultater allerede i sin førte sesong. Sammen med sitt engelske trenerteam bestående av Mark Dempsey og Richard Hartis gjorde han de nødvendige endringene for å få Molde til å bli et vinnerlag. 30. oktober kunne klubben feire sitt første seriegull i historien, etter at Brann vant 6-3 mot Rosenborg på Lerkendal.

KAMPEN BLE AVLYST: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær forlot fredag Sør Arena etter at kampen mellom Start og Molde ble avlyst som følger av tragedien i Oslo og på Utøya. (Foto: Grøtt, Vegard/Scanpix)
KAMPEN BLE AVLYST: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær forlot fredag Sør Arena etter at kampen mellom Start og Molde ble avlyst som følger av tragedien i Oslo og på Utøya. (Foto: Grøtt, Vegard/Scanpix)

Sin egen United-stil
Den første spilleren Solskjær hentet til Molde var Magnus Wolff Eikrem. De to kjenner hverandre godt fra tiden i Manchester United. Eikrem ser mange likheter mellom treningsfilosofien til Solskjær og den han ble vant med i England.

– Han har jo lært fra de beste han også. Han har hatt mange flinke trenere, så det er klart at noe blir litt likt, men han må jo gjøre noe til sitt eget også.

– Hva er det han gjør til sitt eget?

– Har du ikke sett det? Han fikk Molde til å vinne serien for første gang på 100 år. Det får være bra nok, sier en smilende Eikrem.

Les også: Sondre (15) tilbudt kontrakt av Manchester United

Vegard Forren har vært i Molde siden han kom fra KIL/Hemne i 2007. Etter flere år med varierende prestasjoner har både han og klubben klart å finne flyten under Solskjærs ledelse.

– Han har betydd veldig mye, både for meg og resten av laget. Man merker at både Ole Gunnar og de to engelskmennene har lært mye fra tiden i Manchester United. Det de har bidratt med er vanskelig å sette ord på, forteller 23-åringen til tv2.no.

Klare krav
Flere norske utenlandsproffer har fortalt at noe av det første de lærer etter overgangen fra norsk fotball er hvor mye mer fokus man har på detaljer i de store ligaene. Slikt detaljarbeid krever mye av både spillere og trenere. Derfor har Solskjær stilt helt klare krav fra dag én.

– Han har vært tydelig på at han krever mye helt siden han kom inn døren i 2011. De som ikke har lyst til det, de kan pakke kofferten, sier Espen Bugge Pettersen.

– Å gjøre klubben og spillergruppen mer profesjonell er det han har begynt på. Der var vi langt unna United, både spillergruppen og klubben, mener keeperkjempen.

LEDET TRENINGEN: Ole Gunnar Solskjær. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
LEDET TRENINGEN: Ole Gunnar Solskjær. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

– Alt er mulig
Nå er Molde regjerende seriemester, skal spille kvalifisering til Mesterligaen og regnes som klar gullkandidat i 2012. Kjøpet av et av Norges fremste midtstoppertalent, Even Hovland, viser tydelig at Solskjær ønsker å dominere Tippeligaen i lang tid – og nå har han en spillergruppe som er fokusert på å gjøre det samme.

– Han har rett og slett skapt entusiasme og troen på at alt er mulig, skryter Bugge Pettersen.