kart
kart

Gå i sporene til «Til toppen av Norge»-deltagerene

Her finner du turen over Jomfruland.

I samarbeid med <a href="http://www.lommekjent.no">Lommekjent.no</a> har vi laget GPS-spor på alle turene i programserien slik at du kan følge i sporene til våre deltagere.

Her finner du turen: <a href="http://www.lommekjent.no/turer/390960">Program 1 - Til toppen av Norge over Jomfruland</a> . Last ned et GPS-spor hvis du vil, print ut ditt eget kart, se hvilke opplevelser som er der eller bare opplev Jomfruland på samme måte som deltagerene.

Fakta om Jomfruland

Jomfruland er en øy ytterst i kragerøskjærgården. Det er en vakker liten øy, med litt over 80 fastboede. Øya er svært populær sommerstid, og det valfarter titusener av mennesker for å se rullesteinsstranda og det spesielle landskapet i Eikeskogen.

Hvordan komme deg dit

Parker bilen på fastlandet, og ta ferge eller taxibåt fra Kragerø til Jomfruland. Fergeturen tar omtrent en time, og gir deg et flott overblikk over kanskje Norges vakreste skjærgård, med kulturminner, nydelig natur og mange hyggelige fritidseiendommer. Vel fremme på Jomfruland går du av på Tårnbrygga. Der finner du en velholdt offentlig sandstrand med langgrunt vann, og litt ovenfor, et jorde som er offentlig friareal og som vedlikeholdes av Skjærgårdstjenesten.

Det er også servicebygg med toaletter, dusjer og vaskemaskiner i området. Stranda er en populær boltreplass særlig for barnefamilier, og er i seg selv verdt turen ut i havgapet.

På www.lommekjent.no finner du detaljer om turene, hvor lange de er,  høyeste punkt på turen og om turen er gåtur, langrenn eller andre type aktiviteter
På www.lommekjent.no finner du detaljer om turene, hvor lange de er, høyeste punkt på turen og om turen er gåtur, langrenn eller andre type aktiviteter

Tårnbrygga

Nede på brygga finner du kystkultursenteret i den vernede sjøbua. De tilbyr wienerbrød, kaffe, iskrem, påsmurte baguetter og masse annet godt. Kystkultursenteret betjener også den kommunale gjestehavna der, med plass til rundt 60 båter. I sjøbua er det også kino, konserter og foredrag noen kvelder om sommeren. Og ikke minst velforeningens utstilling av gamle båtmotorer. Kystkultursenteret driver også forlag med flere spennende titler, for eksempel Odd Brochmanns barnebok «Nonnene på Jomfruland». Den er verdt å få med seg.

Blir dagen lang og du blir middagssulten, er det restaurant i området. Haga kafé tilbyr middagsretter og en kald øl i sola. Her er det også arrangementer enkelte sommerkvelder.

<a href="http://www.lommekjent.no"><b>Finn andre turer på Lommekjent her</b></a>

For de mer eventyrlystne har øya også mye å by på. Hør med Sykkel-Knut som har sitt verksted like ved tårnkrysset. Der leier han ut sykler til store og små. Og byr gjerne på en salme eller litt massasje.

Fortsetter du til fots kan du gjerne begynne med en tur opp i det gamle fyrtårnet. Fyrtårnet som ble satt i drift i 1839 er nå et museum, hvor det er mulighet til å ta seg en tur helt til topps, og få overblikket over øya og skjærgården. I fyret kan du også støtte det viktige arbeidet til velforeningen på øya ved å kjøpe «Jeg har vært på Jomfruland»-buttons. På fyrområdet er det også en kulturhistorisk utstilling om øya. Hele fyrområdet er vernet av Riksantikvaren.

Galleriene

Eller hva med en kunstopplevelse? Da har du kommet til rett øy. Velforeningen har utstillinger både i den gamle skolestua nedenfor fyret, og i det nybygde velhuset like ved. I tillegg har kommunen en egen kunstutstilling i den gamle fyrmesterboligen. Stor bredde og høy kvalitet. Ellers er det også et privat galleri på øya, Galleri Skagerrak, litt lengre syd-vestover på øya. Der har de flere spennende utstillinger i løpet av en sommersesong.

Naturen

Hvis du heller er ute etter å nyte havet og naturen står tilbudene også i kø. Her er det vakkert kulturlandskap i eikeskogen, med hvitveis om våren og nifse kveldsstemninger i sene augustkvelder. Men la oss begynne turen fra Tårnkrysset, ved postkassestativet med informasjonsplansjene, like etter Sykkel-Knuts verksted.

Tårntjernet

Derfra går turen syd-vestover, langs Hviteveien – øyas eneste grusbelagte hovedgate. Du passerer da brannstasjonen på øya, og kan minne deg selv om at det til tider er svært brannfarlig på Jomfruland. Vær forsiktig med sigaretter og unngå bruk av engangsgrill. Bål er helt forbudt fra 15. april til 15. september. Med Ormedammen (en liten pytt som kuene drikker av) på din høyre side, er det på tide å ta av innover mot Tårntjernet. Følg skogsveien på din venstre side et stykke innover. Da vil du kunne se Tårntjernet, som ble foreviget av Theodor Kittelsen i hans Jomfrulandssyklus fra 1893.

Ved Tårntjernet kan du rusle videre nedover mot Utsida og se horisonten. Du følger da en gammel tangvei, en vei som ble brukt i gamle dager da gårdbrukerne på øya hentet tang til jordene sine. Nede på rullesteinsstranda er det en flekk med vegetasjon, det er en gammel tangplass, hvor tangen ble hentet. Det er viktig å ta vare på slike kulturminner på øya. Vær forsiktig med sykkel, og bidra gjerne med en håndfull tang fra fjæra. Her er også horisont fra Svenner fyr til Sildodden, og en rullesteinsstrand som tilsammen strekker seg over 7,5 kilometer.

<a href="http://www.lommekjent.no">www.lommekjent.no - din turguide på nett </a>

Utsida

Det kan være tungt å bevege seg i rullestein, men er du sprek, klarer du en tur nord-østover herfra, bort til Saltstein. Det er et av få punkter på denne moreneøya hvor grunnfjellet stikker opp. Fint å fiske, men litt farlig å bade. På en slik tur vil man passere noen hytteeiendommer. Det er lov å passere de fleste steder i fjæra, men ikke å slå seg ned eller være til sjenanse.

Hviteveien nord-østover

Et alternativ til den relativt tunge turen i rullesteinene, er å spasere tilbake til Tårntjernet, og ta til høyre rett før tjernet. Følg pilene innover i skogen til du kommer inn i fyrmesterhagen. Hvis ikke du allerede har vært en tur i tårnet, er det nå på tide! Derfra går du ned på Hviteveien (hovedveien) igjen og tar til høyre. Du passerer da den gamle skolestua og velhuset, og går videre gjennom det vakre tunet på Hovedgården,

På Hovedgården kan du enten ta til høyre gjenom grinda til Saltstein, eller like etterpå ta turen ned til Friluftskirken. Følg pilene. Du kan også trygt bare fortsette rett frem. Straks kommer du til Hasselgården. Der kan du kjøpe aviser og sunne grønnsaker av alle slag. Der er det også mulighet til å leie seg inn, men da må du være ute i god tid.

Eikeskogen

Etter Hasselgåden må du spasere noen minutter før du kommer til Eikeskogen. Et flott kulturlandskap med masse sjeldne planter og kryp. Alt av sårbare saker som helst burde få leve i fred. Det er dessuten massevis av flått i vegetasjonen i skogen, med flere utbrudd av borelia. Best å holde seg på stiene. (Men ta uansett en titt over barna når dere er hjemme igjen.)

Øitangen

Etter Eikeskogen går veien videre gjennom hasselskogen og ut til Øitangen. Nydelig badestrand på offentlig friareal. På Øitangen finner du også en bemannet fuglestasjon med kompetente og koselige ornitologer. Hvis du spør pent kan du kanskje få ta en tur i fugletårnet, hvor du får utsikt over hele nordenden av øya, med Kråka helt ytterst.

Syd-vestover

Derfra går turen tilbake igjen, på denne lange og smale øya. Passerer du Tårnkrysset, brannstasjonen og Galleri Skagerrak igjen, og går ennå litt lenger, kommer du til campingplassene, hvor det også er dagligvarebutikk og fergeleie. Jomfruland Camping er et supert utgangspunkt hvis du vil være på øya i noen dager. Du kan sove i telt eller hytte på Aasvik Camping, og leie hest på Gundersen besøksgård. Der har de masse spennende dyr og mulighet for å ri hest både på tur og på bane.

Jomfruland er en fantastisk øy med mange muligheter for flotte opplevelser. Det er også et svært sårbart sted, som vi alle må hjelpe til å ta vare på.

For tips om overnatting, fergetider og annen praktisk informasjon, sjekk <a href="http://www.lommekjent.no/turer/390960">Lommekjent.no/Jomfruland</a> eller visittelemark.