Sykkelrittet Bergen Voss. (Foto: Tom Guldbrandsen/)
Sykkelrittet Bergen Voss. (Foto: Tom Guldbrandsen/)

Rulleglade utlendinger strømmer til norsk turritt

En nederlandsk trenings-DVD bidrar til rekordinteresse for årets sykkelritt Bergen-Voss.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

Det 162 kilometer lange turrittet har vokst fra beskjedne 87 deltakere i 1977 til rekordmange 6000 ryttere i 2012.

Bergen Cykleklubb forventer at en stor andel deltakere i år vil være utlendinger som allerede har syklet løypen virtuelt på sykkelrulle hjemme i stuen.

Nå ønsker de å prøve live under Bergen-Voss 2. juni.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!

– Vi merker stor interesse fra utlandet etter at det nederlandske selskapet Tacx lanserte sin trenings-DVD fra Bergen-Voss 2011. Ikke noe stygt om Bergen, men det er bildene fra Hardangerfjorden som selger, sier Nils Olaf Solberg, daglig leder for Bergen-Voss.

DVD-en var en bestselger på den største tyske sykkelmessen nylig. Dette gjør at Tacx nå vurderer å filme flere strekninger i Norge.

Ikke noe stygt om Bergen, men det er bildene fra Hardangerfjorden som selger

Masse informasjon
En rulle fungerer på samme måte som en spinningsykkel, men der du har montert din egen racer med bakhjulet opp på rullende sylindre eller en motorbrems.

Tacx har filmet en nærmere ti mil lang strekning fra Tåkehjel til Voss. Når brukerne kopler datamaskinen sin opp mot sykkelrullen kan de simulere både opp- og nedstigninger, og får motstanden justert ved hjelp av den motoriserte rullebremsen. Watt, hastighet, stigningsprosent og puls blir kalkulert, og du kan parallelt følge deg selv i terrenget på Google Earth.

Også hos sykkelforhandlere i Bergen opplever man at DVD-ene forsvinner så fort nye ladninger kommer inn i butikkene.

LES OGSÅ: Dette gjør det morsomt å sykle på vinterføre

Bergen-Voss får god reklame i utlandet fra annet hold. Det store tyske sykkelbladet Tour Magazin lanserte nylig en oversikt over de 21 viktigste turrittene i Europa, derav tre fra Skandinavia: Vätternrundan, Trondheim-Oslo og Bergen-Voss.

Sykkelrittet Bergen-Voss. (Foto: Tom Guldbrandsen/)
Sykkelrittet Bergen-Voss. (Foto: Tom Guldbrandsen/)

– Vi forventer en markant økning av utenlandske deltakere og har nå oversatt hjemmesiden og påmeldingen til engelsk. Vi har alltid hatt en del briter med, men i år ser vi av besøkene på siden vår at tyskerne er inne og leter grundig etter informasjon – i snitt i åtte-ti minutter, forteller Solberg.

Sammen med Trondheim-Oslo, Lillehammer-Oslo, Nordsjørittet og Birken er Bergen-Voss blant landets største sykkelmønstringer.

LES OGSÅ: Test deg selv: Hvor gammel er kroppen din?

God trening og motivasjon
– Hvilken glede har man av å se løypen på DVD?

– Som vintertrening er det viktig for motivasjonen, og man bygger opp om interessen for rittet. Om man sykler fortere i selve konkurransen er en annen sak, det avhenger like mye av vær, føre og puljen man sykler i.

Sykkelrittet Bergen-Voss. (Foto: Tom Guldbrandsen/)
Sykkelrittet Bergen-Voss. (Foto: Tom Guldbrandsen/)

Færre i puljene
– Hvor går smertegrensen for antall deltakere?

– For fem år siden hadde vi tusen deltakere, da sa vi at vi maksimalt kunne ta imot tusen til. Siden har vi økt med tusen årlig. I år er vi glade for å ha inngått samarbeid med Røde Kors om sikkerheten, og vi har jobbet med å endre puljestrukturen. Småskader vil man alltid få, men heldigvis har vi aldri opplevd noen virkelig alvorlige skader, sier rittlederen.

Puljene er i år krympet fra 80 til 60 ryttere.

Bergen Cykleklubb skal ikke bare arrangere Bergen-Voss, men også årets sykkel-NM. I tillegg til gateritt i sentrum blir det fellesstart, tempo og lagtempo henholdsvis i Åsane og på Sotra/Øygarden.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!