Vrsac (TV 2 Sporten): Og den kan avgjøres allerede før de norske gutta entrer parketten. Tar Island poeng fra Slovenia, er Norge videre.

Hadde derimot Norge gjort jobben selv og tatt poeng fra Island, ville EM allerede ha vært en suksess for de norske håndballgutta. Da kunne Norge ha senket skuldrene før møtet med gruppens ener, Kroatia.

Se Norge - Kroatia på TV 2 eller tv2sumo.no fra klokken 20.00
Se Island - Slovenia på TV 2 Zebra eller tv2sumo.no fra klokken 17.55

Nå er kniven farlig nær strupen. Med knapp slovensk seier over Island, og norsk nederlag for Kroatia, er Norge ute av dansen.

For det er ikke utenkelig at Slovenia, med massiv støtte fra en horde supportere på tribunen, drar i land seieren i siste kamp. Samtlige oppgjør i Norges gruppe har til nå vært svært jevne. Avgjørelsen har falt helt på tampen av alle kampene.

Mot Slovenia holdt Håvard Tvedten og co. hodet kaldt mot slutten av kampen og vant. Mot Island ble Norge felt av personlige feil, dårlige valg og av det mange mener var en gal dommeravgjørelse.

Les også: Her header Polens trener ballen opp på tribunen

Ville ha endret på to valg
På grunn av sistnevnte har Robert Hedin og spillerne unnsluppet mange kritiske spørsmål om valgene som ble tatt i de avgjørende sluttminuttene. Men ekspertene er klare på hva som burde ha blitt gjort annerledes.

– Jeg mener Hedin gjør en veldig god kamp fra sidelinjen, men han bør vite at han ikke skal stå med unge og urutinerte spillere som Espen Lie Hansen og Christoffer Rambo når det er så jevnt mot slutten. Det var riktig av ham å la Rambo, som ikke hadde dagen, forbli på benken. Men jeg setter spørsmålstegn ved at han lot Espen Lie Hansen stå. Etter min mening kunne han med fordel ha flyttet Erlend Mamelund over i favorittposisjonen, venstre bakspiller, og satt inn for eksempel Kenneth Klev på høyre. Han er mer disiplinert enn Lie Hansen og ville ikke ha fyrt av det skuddet, sier Frode Scheie, som likevel mener det er en god erfaring for den unge drammenseren.

- Det er viktig å stå i slike situasjoner mot slutten av kamper, og det gjør man ikke på klubbnivå. Den erfaringen må man få i et EM eller VM, og lære av det. I tillegg spilte Espen veldig godt ellers i kampen, både fremover og bakover, sier Scheie.

Les også: Tvedten etterlyser videodømming – Mamelund vil adoptere hockey-dømming

– Samtidig er det lite en trener kan gjøre med vurderingene spillerne tar mot slutten av kampene - eller den dommeravgjørelsen som går i disfavør Norge. Jeg mener fortsatt at vi ble snytt, sier den tidligere landslagsmålvakten.

Scheie mener imidlertid at Hedin bommet på tidspunktet for målvaktsbyttet.

– Det burde ha kommet tidligere. Medhus sto godt lenge, men burde ha blitt skiftet ut med Erevik flere minutter tidligere. Vi ser jo effekten av Erevik med en gang han kommer på banen. Han redder tre baller mesterlig og holder oss inne i kampen, sier Scheie.

Enig og uenig
Robert Hedin forklarer de kritiske valgene.

– I ettertid er det én ting jeg ville ha gjort annerledes: jeg skulle ha satt inn Erevik tidligere. Men når det gjelder utespillerne så hadde Rambo rett og slett ikke dagen, så han kunne jeg ikke sette innpå. Om jeg skulle ha flyttet Erlend over og tatt Espen ut, så ville jeg ha stått med to høyrehendte spillere til høyre helt mot slutten. Og det ville jeg ikke, sier Hedin, som får støtte for forklaringen.

Robert Hedin (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

– Ja, jeg kan forstå valgene dine, sier Scheie.

Støtte fra Solberg
Glenn Solberg vurderer kampen som helhet heller enn å la de kritiske sluttminuttene påvirke dommen.

– Etter min mening gjennomfører Robert Hedin en meget god kamp, og tar en rekke gode valg. Det er lett når man sitter med fasiten i hånda å si at han burde ha gjort noe annerledes, sier Solberg.

Men spiller de andre 55 minuttene noen rolle når det blir tap og null poeng?

– Ja, det er stor forskjell på å tape med ti og tape med to, mener Solberg.

Les også: Her treffer Harald Bredeli dommeren han skjelte ut

Derfor kan Norge tape den innbyrdes tabellen
Og ganske riktig er forskjellen stor på to- og timålstap når det gjelder den innbyrdes tabellen mellom Island, Slovenia og Norge. Men for sistnevnte kan det siste baklengsmålet mot Island få vel så stor betydning for Norges EM-eksistens. Hadde de norske gutta tapt med ett mål, hadde situasjonen vært helt annerledes.

– Vi klarte ikke å utligne. I stedet lot vi Island øke ledelsen til 34-32. Forskjellen på ett- og tomålstap er helt enorm, sier Scheie.

Norge vant nemlig med ett mål mot Slovenia, men tapte med to for Island. Dermed taper Norge den innbyrdes tabellen mot Island og Slovenia om det blir tap for Kroatia og islandsk ett- eller tomålstap mot Slovenia. Skulle islendingene tape med tre mål avgjøres avansementet på målforskjell, men taper Island med fire eller mer, er Norge videre.

Nei til kroatiske utvisninger
Men Scheie er ikke uten råd. Han er klar på at i alle fall ett moment må forbedres kraftig om Norge skal ta Kroatia i kveld.

frode scheie

– Overtallsspillet. Det er Norges akilleshæl. Vi taper omtrent alle overtallsperiodene, og er faktisk bedre i undertall. Dette skyldes at Norge ikke har gode nok spillere til å kjøre det overtallssystemet de gjør i dag, mener Scheie.

Les også: Utestengt og bøtelagt etter Norges raseriutbrudd

Robert Hedin er imidlertid ikke enig i at Norge må bytte system.

– Nei, vi må bare trene hardere på det, sier Hedin.

Så får man heller ha det noe utradisjonelle håpet om at Kroatia får færrest mulig utvisninger i kveld...