En ny studie har fått den amerikanske hjerteforeningen til å endre sin generelle anbefaling til hjertepasienter.

For mens man tidligere trodde at seksuell aktivitet kunne utløse nye hjerteinfarkt for hjertepasienter, har ny forskning slått fast at det bare er en myte.

Bagatellmessig fare

Det nye rådet går kort og godt ut på at dersom du kan gå opp to etasjer i trapper uten å få brystsmerter eller gisper etter luft, er du frisk nok til å ha sex, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge studien er økningen av faren for hjerteinfarkt under sex bagatellmessig, uavhengig om du har hatt hjerteproblemer tidligere eller ikke.

Overraskende nok viser også studien at selv om hjertepasienter har en høyere risiko for nye hjerteinfarkt, er det ingenting som tyder på at denne pasientgruppen har flere sex-relaterte infarkt enn personer uten hjerteproblemer.

Ikke lurt med affærer

Det er imidlertid en hake.

For ikke i alle situasjoner anbefales det å gi seg i kast med sengehalmen.

Gifte menn med hjerteproblemer har større risiko for å dø av infarkt dersom de har sex utenfor ekteskapet. Årsaken er stresset en affære medfører.

Les også: Høye menn har bedre hjerter

Hjertelege Dan Fintel gir sine pasienter rutinemessig informasjon om det kommende sex-livet før de skrives ut av sykehuset.

– Å gjenoppta sex-livet er trygt og en del av helingsprosessen. Med visse unntak, pleier jeg å fortelle pasientene mine.

Når han formaner pasienten om å holde seg unna utenomekteskapelige forhold, blir han ofte møtt med knising.

En annen ting man bør være på vakt for er bruk av Viagra dersom man har en ustabil hjertesykdom.

Viktig også for partnerne

Den nye sex-anbefalingen blir møtt med positive tilbakemeldinger i fagmiljøene, deriblant fra hjertespesialist Martha Gulati som understreker at pasientenes partnere også vil kunne senke skuldrene mer i forhold til sex.

Men først og fremst for hjertepasienter er den gull verdt.

– Dette var på tide, sier sjeflege Keith Churchwell ved hjerteavdelingen på Vanderbilt universitetet.