dba2
dba2

Derfor gruet Akerø seg til kongelig heder

Programlederen slått til ridder: – Det blir veldig personlig for meg.

I en høytidelig seremoni på NRK-huset torsdag ble programskaper Dan Børge Akerø tildelt utmerkelsen ridder 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden.

Dette for sin innsats for norsk musikkliv gjennom en årrekke. Som programleder i blant annet «Kjempesjansen» og «Talentiaden» har han bidratt til å få fram nye musikalske talenter.

Les også: – Dette er en stor ære

Hyllet pappa

Til stede under seremonien torsdag var ikke bare kolleger og venner av Dan Børge – også hans familie var med på å feire den store utmerkelsen.

– Vi er selvfølgelig veldig stolte av ham i dag. Dette har han fortjent, og så må vi sørge for at han forvalter denne riktig, sier kona Mette og sønnen David med et smil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

dba5 (Foto: Stella Pictures)
dba5 (Foto: Stella Pictures)

– Det er ikke for ingenting han har fått denne, han har jobbet veldig hardt. Det har vi som familie sett på nært hold, legger David til.

Tvillingdøtrene Benedicte og Johanne, samt datteren Lisa var også til stede for å hylle pappa. Eldstedatteren Linn er på reise og kunne ikke delta torsdag.

Men hele familien har feiret utmerkelsen opptil flere ganger.

– Vi har vel feiret flere ganger hjemme ja. Men han skal få fest hjemme i dag også, flagget står oppe, sier de lattermildt.

Les også: Her blir Akerø rørt til tårer

Var nervøs

Hovedpersonen selv er svært takknemlig og ydmyk i forhold til utmerkelsen, og innrømmer at han gruet seg noe i forkant av torsdagens seremoni.

– Det er et formidabelt klapp på skulderen, som gjør at man ramler litt forover og må holde seg fast. Det er veldig gøy, men det er også viktig å vise at dette ikke er en soloprestasjon, sier Akerø og retter en takk til både musikklivet, TV-plattformene, venner, familie og kolleger.

– Er du alltid så ydmyk?

– Jo, det er jeg. For om man ikke vet etter lang tid i TV at det er lag arbeid, så har du lettet og tatt av. Det er ikke noe jeg jåler meg med. Det er rett og slett slik at det er fantastisk å jobbe i et medium som krever innsats fra så mange.

– Det har ikke vært strevsomt for meg dette, bare veldig gøy og inspirerende, understreker han overfor «God kveld Norge».

Og han innrømmer gjerne at det var knyttet en del nerver til mottakelsen, og at han ikke bare gledet seg til mottakelsen.

– Det er det å finne riktig måte å takke på og sånt, så jeg var litt mer nervøs i dag enn foran en TV-sending, og det er jo fordi det er mye personlige følelser involvert. Barna mine er her, kona mi er her, familie, brødre, tanter, og da blir det en personlig sak hvor man kan bli rørt. Da blir man litt nervøs, sier han.

– Er det utfordrende å skulle skrive en takketale til Kongen?

– Jeg utsatte det i hvert fall flere ganger. Men jeg håper han tar godt imot takkens ord, smiler Dan.

Les også: Dan Børge Akerø: – Jeg var sikker på at jeg skulle dø

Gir seg ikke

Akerø startet i som journalist i NRKs utenriksredaksjon i 1981, men etter fem år gikk han over til underholdningsavdelingen. Etter å ha vært med på å starte TV 2, var han tilbake til NRK i 1996.

Og selv om han rundet 60 for ett år siden, har han ikke tenkt å gi seg med det første.

– Jeg skal holde på så lenge jeg får lov og er frisk, sier han med et smil.

Les også: Dan Børge Akerø fylte 60 år