hangelandsolbakken (Foto: Joe Giddens)
hangelandsolbakken (Foto: Joe Giddens)

Brede Hangeland anmeldte Jim Solbakken til FIFA

Det var landslagskaptein Brede Hangeland som klaget agent Jim Solbakken inn for FIFA. Det bekrefter fotballorganisasjonen overfor TV 2 Sporten. En pengekrangel er bakgrunnen for konflikten.

VIDEO: Se TV 2 Sportens reportasje i videovinduet øverst

Bergen/Oslo (TV 2 Sporten): 6. januar avslørte TV 2 Sporten at fotballagent Jim Solbakken etterforskes av FIFA i forbindelse med Brede Hangelands overganger til og fra FC København. Nå viser det seg at det er landslagskapteinen selv som står bak anmeldelsen.

LES OGSÅ: Solbakken granskes av FIFA for Hangeland-overgang

Bakgrunnen er uenighet om utbetaling av en andel av overgangssummen Fulham betalte FC København i 2008. Det bekrefter FIFA per e-post overfor TV 2 Sporten.

– Vi ble kontaktet av spilleren Brede Hangeland med det som ved første øyekast syntes å være et avtalefestet krav mot agenten du omtaler (Jim Solbakken). Men etter å ha bedt spillerens juridiske representant om å avklare spillerens krav, viste det seg å være en klage for påstått brudd på spilleragentforskriften, skriver FIFAs medieavdeling.

I øyeblikket er saken fortsatt åpen, og derfor kan vi ikke kommentere ytterligere.

FCK tilbød videresalgsandel
I januar 2006 ble den gang 24 år gamle Brede Hangeland solgt fra Viking til FC København for omkring 12 millioner kroner. Fotballagenten Jim Solbakken representerte midtstopperen gjennom sitt selskap Solution AS.

Da Hangeland signerte for FC København skal klubbens tidligere sportsdirektør Niels-Christian Holmstrøm ha foreslått at Hangeland og Solbakken skulle få hver sin del av overgangssummen dersom midtstopperen ble solgt videre.

Denne avtalen ble etter det TV 2 erfarer skrevet inngått i 2007 og er ikke ulovlig i Danmark.

Men den bryter med FIFA sitt regelverk om at tredjepart ikke skal ha en del av overgangssummer.

Epost fra Fifa
Epost fra Fifa

Byttet til Hauge
Januar året etter ble Hangeland solgt til Fulham for rundt 40 millioner kroner. I mellomtiden hadde Rune Hauge overtatt rollen som hans agent. Etter at overgangen ble gjennomført ønsket Hauges selskap at Jim Solbakken skulle si fra seg sin andel av overgangssummen. Solbakken nektet.

Hangeland klaget saken inn for FIFA, gjennom sin advokat Dag Steinfeld, høsten 2010, nesten fem år etter overgangen fra Viking til FCK.

– Derfor åpnet Disiplinærnemnda i FIFA en sak om mulig tilfelle av dobbelt representasjon. I øyeblikket er saken fortsatt åpen, og derfor kan vi ikke kommentere ytterligere, informerer organisasjonen.

Videre henviser FIFA til spilleragentforskriftens artikkel 19.8. Den fremhever at spilleragenter «skal unngå alle interessekonflikter i løpet av sin aktivitet» og at «spillernes agent bare kan representere interessene til en part per transaksjon.»

LES OGSÅ: Solbakken granskes av FIFA for Hangeland-overgang

jim solbakken  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
jim solbakken (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

VIDEO: Se TV 2 Sportens reportasje i videovinduet øverst

– Dobbeltrolle for Solbakken
Verken Holmstrøm eller nåværende sportsdirektør Carsten V. Jensen vil kommentere saken. TV 2 har vært i kontakt med det danske fotballforbundet (DBU). De bekrefter at Solbakken ikke har brutt noen danske regler, men at DBU forholder seg til FIFA sitt regelverk i slike overgangssaker.

– Vi har ingen regler som handler om agenter og videresalg. Men i henhold til det internasjonale fotballforbundet kan ingen tredjepart få deler av en overgangssum. Det står krystallklart i FIFA sine regler, som er de vi forholder oss til i overganger med utenlandske klubber og spillere, sier en kilde i DBU til TV 2 Sporten.

Hangeland ville droppe saken
Brede Hangeland trakk anmeldelsen i ettertid. Årsaken er etter det TV 2 erfarer at saken tok mye tid og ressurser for 30-åringen. Likevel valgte FIFA å fortsette etterforskningen på eget initiativ.

– Spilleren trakk anmeldelsen for noen måneder siden. I desember 2011 ble han informert om at han ikke lenger er en part i saken, skriver FIFA til TV 2.

Organisasjonen behandler fremdeles saken, og kan ikke stadfeste et tidspunkt for når de vil konkludere.

VIDEO: Se TV 2 Sportens reportasje i videovinduet øverst