I 2012 vil safari bli en av de hotteste reisetrendene spår Torild Moland, redaktør i magasinet Reise. (Foto: Colourbox)
I 2012 vil safari bli en av de hotteste reisetrendene spår Torild Moland, redaktør i magasinet Reise. (Foto: Colourbox)

Hit vil vi reise i 2012

Safari, bootcamp og økoluksus er nye trender i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi nordmenn er verdens mest reisende folk og det er ingen ting som tyder på at vil vil slutte med det i 2012. En undersøkelse gjennomført av Finn.no viser at èn av fire nordmenn vil prioritere ferien mer i år enn de gjorde i fjor.

– Sommerferien er fortsatt hellig for nordmenn. Nesten uansett hvor dårlig råd vi har så prioriterer vi en skikkelig sommerferie, sier Torild Moland, redaktør i magasinet Reiselyst.

Fortsatt velger nordmenn ganske tradisjonelt når de skal ut på tur - Hellas, Italia, Spania og Tyrkia troner øverst på ønskelista i år også.

Hellas er fortsatt det mest populære reisemålet for nordmenn,
  noe som er viktig for økonomien i det kriserammede landet. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Hellas er fortsatt det mest populære reisemålet for nordmenn, noe som er viktig for økonomien i det kriserammede landet. (Foto: Illustrasjonsfoto)

– Det henger nok sammen med det ustabile været norske sommere ofte er preget av. Om sommeren vil vi ha sol og bad!, sier Moland.

Les også: Fem tips til en helg i Milano

Men noen nye trender er det fortsatt plass til.

Afrika til folket

Afrika har kanskje ikke vært det første stedet folk tenker på når de hører ordet ferie, men under finanskrisen var Afrika det eneste kontinentet som ikke hadde negativ turistvekst, og siden har markedet fortsatt å vokse. Safari i Afrika har lenge vært et tilbud for de som ønsker en annerledes ferie, men nå kan det virke som at massene følger etter.

Safarireiser blir en trend i 2012. Nå vil også charteroperatøren
  Star Tour tilby nærkontakt med en løve. (Foto: Colourbox)
Safarireiser blir en trend i 2012. Nå vil også charteroperatøren Star Tour tilby nærkontakt med en løve. (Foto: Colourbox)

– Det er jo et tegn i tiden at Star Tour tør å prøve seg på safari. Det viser at de tror dette er noe for det store markedet, sier Moland.

Urørte Kongo

For dem som skremmes vekk i det Star Tour sine busslaster kommer kjørende, finnes det fortsatt muligheter i Afrika. Kongo er et land som til nå har vært nokså uberørt som turistdestinasjon, men i løpet av våren 2012 åpner den anerkjente safarioperatøren Wilderness to camper i Odzala nasjonalpark. Her, i hjertet av regnskogen, finner man verdens største bestand av lavstandsgorillaer i tillegg til skogselefanter, skogsbøffel og hele 11 forskjellige primatarter. En reise til Kongos regnskog anbefales imidlertid ikke å gjøre på egenhånd.

Les også: Er dette Norges frekkeste safari? Her er Myggfitta

Intelligent luksus

Økologiske hotell er dyrt, men gir deg god samvittighet i ferien.
  (Foto: Colourbox)
Økologiske hotell er dyrt, men gir deg god samvittighet i ferien. (Foto: Colourbox)

Økoturisme er en annen trend som vi kommer til å se mer av i 2012. Stadig flere er opptatt av å feriere med god samvittighet og på en måte som ikke skader miljøet. Six Senses har lenge vært trendsettende og ledende innen økoluksus-hoteller, men nå følger flere etter. Ansanga, Banyan Tree og EpiKurean tilbyr alle luksuriøse ferieopplevelser i et bærekraftig miljø. Men billig er det ikke. For eksempel koster et dobbeltrom med frokost hos Six Senses på Koh Samui 2000 kroner pr natt.

Treningsferie

For mange er ferie synonymt med å sove lenge, spise godt og å slappe av på ei solseng, kanskje med ei bok hvis vi orker. Men resultatet er ofte at vi kommer hjem solbrente, med snudd døgnrytme og et par kilo ekstra på kroppen.

Ønsker du å beholde figuren i ferien kan en bootcamp-ferie være
  noe for deg. (Foto: Colourbox)
Ønsker du å beholde figuren i ferien kan en bootcamp-ferie være noe for deg. (Foto: Colourbox)
En Bootcamp-ferie vil sette en effektiv stopper for dette forfallet. Bootcamp-ferien har lenge vært en trend i utlandet, men nå brer den om seg i Norge også. Er du av den sportige typen kan du for eksempel melde deg på en 1001-natt trening i Dubai, hvor du bor på femstjerners hotell og har to treningsøkter hver dag. I tillegg til Dubai reiser turoperatøren Jomfrureiser også til Tyrkia, Mallorca, Kroatia, Budapest og Algarvekysten.

Les også: Fred følte seg som en sofagris, nå er han med i triatlon

Mitt lille land

Utlendingene har ikke helt oppdaget Norge som turistmål ennå, men det har vi!

– Norgesreiser hadde en økning på 10% I 2011, sier Moland.

Siden visitnorway.com har satset mye på norgesreklame de siste årene og det kan virke som at det begynner å gi avkastning. Kanskje har også program som «Hurtigruten» økt nordmenns nysgjerrighet på Norge.

Norge har mye flott natur og nordmenn ferierer i den i stadig
  økende grad. Her fra Lofoten. (Foto: Colourbox)
Norge har mye flott natur og nordmenn ferierer i den i stadig økende grad. Her fra Lofoten. (Foto: Colourbox)
Men en norgesferie betyr ikke nødvendigvis camping og telt i regnvær. På Juvet Landskapshotell, èn time fra Ålesund, kan du nyte norsk natur med stil. Her bor du i hypermoderne designbokser, plassert midt i den flotte naturen. Sju unike rom er plassert hver for seg, med store panoramavinduer som lar naturen strømme inn i rommet. Vakkert og annerledes.

Les også: Her kan du gå Norge på tvers på en dag

Trygt og godt

Fortsatt er sommerferien som er hovedferien vår og da er vi ganske konforme. Hellas, Italia, Spania og Tyrkia ligger øverst på ønskelisten som lokker flest av oss i sommermånedene. Kroatia er også en stor vinner.

– Det henger nok sammen med de ustabile sommerene vi har her til lands. Folk ønsker seg sol og bad, sier Moland.

Selv håper hun at folk tar et lite skritt ut av det kjente og behagelige i sommer.

– Personlig håper jeg at vi kan bli mer bevisste reisende og velge økovennlige hoteller. I det minste at man legger igjen penger på de lokale resturantene framfor å gjemme seg inne på store, industrielle all inclusive-steder, sier Torild Moland.

Les også: Her er kjendisenes beste New York-tips

Les også: Bli med på New Yorks kuleste marked

New York, New York

Er det penger igjen etter at sommerferien er bestillt, er storbyferie det mest populære.

– New York har alltid vært en favoritt, men den har aldri vært mer populær enn nå, sier Moland.

Hun tror det kommer av bedre flyruter og den lave dollaren.

På vårt eget kontinent er det barcelona som er den størte favoritten, noe som ikke overrasker Moland det grann.

– Sol, strand, gastronomi, shopping og bra uteliv - alt i en by. Hva er det å ikke like, spør Moland entusiastisk.