SAKEN HENLAGT: Da Dzemal Rizvic kom til politiet for å levere inn en anmeldelse etter at bilen hans ble påkjørt, ble han bedt om å hente inn bevis selv. (Foto: TV 2)
SAKEN HENLAGT: Da Dzemal Rizvic kom til politiet for å levere inn en anmeldelse etter at bilen hans ble påkjørt, ble han bedt om å hente inn bevis selv. (Foto: TV 2)

Politiet ba Dzemal oppsøke mistenkt på egenhånd

Hadde ikke tid eller ressurser til å ta imot anmeldelsen til Dzemal Rizvic.

Politiet har fått mindre ressurser, til tross for flere oppgaver de siste fem årene. Dette svarer 72 prosent av forbundslederne i en stor undersøkelse TV 2 har utført.

Over 90 prosent av politilederne svarer at konsekvensen er at hverdagskriminalitet prioriteres ned og oftere blir henlagt. Og befolkningen mister tilliten til politiet.

Hadde ikke tid til å ta imot anmeldelse

På en parkeringsplass i Porsgrunn dundret en fremmed bil rett inn i siden på BMVen til Dzemal Rizvic.

– Vedkommende kjørte i passasjerdøra, og begynte å skrape i forskjermen og bulket den ganske grovt, sier Rizvic til TV 2.

Kona som satt i bilen da uhellet skjedde, både tutet og blinket, og fikk lagt seg på hjul da gjerningspersonen stakk av. I farten fikk hun notert bilnummeret, og gikk til politiet med opplysningene.

– Vi fikk beskjed om at de var altfor opptatt og de hadde ikke tid eller ressurser til å ta i mot en anmeldelse da.

Måtte etterforske selv

Politiet tok imot anmeldelsen etter noen dager, men etterforskningen tok tid, og til slutt ble Rizvic selv bedt om å oppsøke den mistenkte for å finne bevis.

MISTER TILLITEN: 90 prosent av politilederne svarer at konsekvensen er at hverdagskriminalitet prioriteres ned og oftere blir henlagt. Og befolkningen mister tilliten til politiet. 
 (Foto: TV 2)
MISTER TILLITEN: 90 prosent av politilederne svarer at konsekvensen er at hverdagskriminalitet prioriteres ned og oftere blir henlagt. Og befolkningen mister tilliten til politiet. (Foto: TV 2)

– Så sier de til meg at: «Vi anbefaler deg at du kjører opp og ser på bilen, og eventuelt kikker på skader på bilen til motparten, men vi anbefaler ikke at du reiser alene.»

Da Rizvic spurte om politiet kunne bli med ham, fikk han beskjed om at de ikke hadde folk å sette av til det.

Først etter åtte måneder ble bileieren avhørt, men kun på telefon. Så ble saken henlagt.

Les også: Må vente dagevis på øyeblikkelig hjelp

Henlegges ofte

Saken fra Porsgrunn er ikke spesiell, for en undersøkelse TV 2 har utført blant politiets forbundsledere i Norge viser at hele 90 prosent av dem mener hverdagskriminalitet er lavere prioritert og henlegges oftere i dag enn for fem år siden.

Blant de som ikke alltid får etterforsket tyverier og innbrudd med kjent gjerningsperson er politiet på Romerike.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke at det skal være sånn, men samtidig har vi et system som ikke tillater, og ikke har nok ressurser til at vi kan gjøre det, sier forbundsleder i Romerike politidistrikt, Arild Hustad til TV 2.

– Vi er nødt til å få budsjettet i balanse, og det betyr blant annet et sånt utslag.

– Hva synes du om det?

– Nei, det er helt grusomt.

Les også: Må legge ned vellykket psykiatri-behandling

Flere oppgaver, mindre ressurser

Og hele 72 prosent av forbundslederne hevder de har fått mindre ressurser til tross for flere oppgaver. På Romerike betyr dette at også mer alvorlig kriminalitet må henlegges.

– Vi kan ikke starte etterforskningen av større økonomisaker eller større narkotikasaker fordi økonomien ikke tillater det, sier Hustad.

– Det betyr at vi får et samfunn med mer kriminalitet, og et mer utrygt samfunn.

For den enkelte politimann er situasjonen svært frustrerende.

– Ja, det er helt åpenbart at vi frykter den utviklingen vi nå ser fordi på sikt vil dette svekke tilliten til politiet, avslutter Hustad.

– Mistet all tillit til politiet

For Dzemal Rizvic betyr politiets henleggelse av hans sak et krav på 6000 kroner i egenandel fra forsikringsselskapet.

– Politiet kan jo like greit si: «Sorry vi har ikke tid til det, kan dere ikke bare la være å anmelde det?»

– Tilliten til politiet etter dette er lik null, sier Rizvic.

Les også: – Norge mangler 6500 politifolk