Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst ble Svalbard rammet av det første store rabiesutbruddet på over 30 år.

Siden mørketida kom i november har det vært stille omkring utbruddet, men tirsdag ble det oppdaget en rev som viste mistenkelig oppførsel.

– Reven hadde åpenbare tegn på rabies. Den bet etter brøytestikker og biler. Den forsøkte også å angripe en fotgjenger, men hun klarte å skyfle den unna, forteller sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard til Sysselmannens nettsider.

Bekreftet rabies i høst

Reven ble skutt i nærheten av Huset i Longyearbyen. Kadaveret skal sendes til analyse ved Veterinærinstituttet i Oslo for å finne ut om reven virkelig var smittet av rabies. Det er bekreftet at en rev som ble avlivet i Hornsund i november, hadde rabies.

Sysselmannen på Svalbard har foreløpig ingen planer om å sette ut feller eller å jakte aktivt på mulig rabiessmittede dyr.

– Den ekstraordinære båndtvangen opprettholdes, og folk som ser dyr som oppfører seg unormalt må kontakte vakthavende hos Sysselmannen, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen til tv2.no.

Gikk mot betjenten

Andreassen forteller at reven oppførte seg svært aggressivt.

– Reven gikk mot vår tjenestemann som dro ut for å avlive dyret, sier Andreasssen.

Siden det er mørketid på Svalbard, er det vanskelig å få noen god oversikt over mulige kadaver som ligger i terrenget. Omfanget av utbruddet er dermed vanskelig å bedømme.

– Det er ikke usannsynlig at utbruddet har gått sin gang uten at vi har vært oppmerksomme på det, sier Andreassen.

Se video: Rev angrep jeger på Svalbard