Christian Wig og sønnen Marius. Christian startet bedriften Pixellus, og har flere del ansatte med asperger syndrom og autisme. (Foto: Privat)
Christian Wig og sønnen Marius. Christian startet bedriften Pixellus, og har flere del ansatte med asperger syndrom og autisme. (Foto: Privat)

– Ikke faen om sønnen min skal bli uføretrygdet

Christian Wigs sønn Marius er høytfungerende autist, og framtidsutsiktene pekte kun i én retning.

– Marius ser på to filmer samtidig på to skjermer; den nye versjonen og den gamle. Så får han med seg alle detaljene, forteller Christian Wig.

10. september i 2010 kommer sønnen Marius inn til Christian på kjøkkenet. Han er i fyr og flamme.

Han hadde sett en reklame for nyutgivelsen av filmen «Flåklypa Grand Prix». Filmen var digitalisert og pusset opp, og Marius, som er høytfungerende autist, var over seg av endringene.

– Der og da skjønte jeg at jeg skulle starte et firma som skulle speisalisere seg i digitalisering og restauering av foto og film, der de ansatte skulle være autister og aspergere, forteller Christian Wig.

Les også: Sølje Bergmann: – Foreldre bør være hjemme med barna til de er tre år

Ikke faen om Marius skal på trygd

– Marius har utrolig kunnskap og interesse innenfor sitt området. Enkelte ting er vanskelig, men stort sett går det bra, forteller Christian Wig.

Christian har hele veien tenkt at det kommer til å gå bra med sønnen, at han kommer til å få en ok jobb. Det var inntil han var på et møte på skolen til Marius.

– På møtet snakket vi om jobbmulighetene etter endt skole. Da først skjønte jeg at dette kommer til å bli vanskelig.

Mest sannsynlig utfall er trygd i en eller annen form.

– Da sa jeg, ikke faen, no way, sier Christian.

Ansatte med diagnose

Ett års tid senere, var firmaet Pixellus oppe og sto. Et konkurransedyktig firma innen digitalisering, redigering og restaurering av kunders fotografier.

Firmaet er bemannet med mediainteresserte personer med Asperger syndrom eller høytfungerende autisme.

– Vi ønsker å bygge en virksomhet der mennesker med en slik diagnose får lov til å gjøre det de er gode til, og samtidig bli skjermet fra mange av de sosiale forventningene som kan skape utfordringer på andre arbeidsplasser. Arbeidet er repetitivt, men krever også stor nøyaktighet og en evne til å «se» en helhet, forklarer Wig.

I dag har firmaet tre ansatte med Asperger syndrom mer eller mindre fast, og sønnen Marius har praksis en dag i uka.

(Her kan du se et lite innslag fra Pixxelus (Alle fotografiene som brukes i innslaget er Christian Wigs private)

588364

Les også: Digital ADHD - i forbindelse med søvnsaken?

Vi dikriminerer funksjonshemmede

78.000 mennesker med funksjonshemming og diagnoser i Norge, står utenfor arbeidsmarkedet selv om de kan og vil jobbe.

– Vi vet også at bare 1/3 av bedriftsledere i Norge vil innkalle en person med meget gode kvalifikasjoner til jobbintervju når de får vite at han eller hun sitter i rullestol, forklarer Marte Rua.

Marte Rua er sosiolog ved NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.

– Dette er store tall, som forteller oss at funksjonshemmede står overfor store barrierer når de skal få seg jobb. Tallene forteller også at det nok oppfattes som ganske greit å diskriminere funksjonshemmede på det norske arbeidsmarkedet, sier hun.

Ifølge Christian hadde Marius, etter endt skolegang, høy sannsynlighet for å ende på uføretrygd. Det nektet han å godta.

– Marius skulle ikke ut i trygd. Derfor satte jeg meg som mål å starte en ordentlig bedrift, uten kommunal støtte eller statsstøtte. Bedriften skal levere skikkelige produkter og sysselsette unge mennesker med Asperger og autisme, sier Wig.

Les også: Fred følte seg som en sofagris, nå er han med i triatlon

Ikke nødvendigvis nedsatt arbeidsevne

NOVA-forsker Marte Rua synes Christian og firmaet Pixellus er inspirerende.

– Å se noen som går foran og viser hva som er mulig når man fokuserer på mulighetene og ikke henger seg opp i begrensningene, er inspirerende.

Ifølge Rua tror mange at det å være funksjonshemmet, automatisk betyr at man ikke kan være en fullgod arbeidstaker.

– Blant mange ting viser denne bedriften i praksis at en som har nedsatt funksjonsevne på noen områder ikke nødvendigvis har nedsatt arbeidsevne, sier hun.

Les også. – Foreldreutvalg er syklubber

Det sosiale er vanskelig

– Guttas egenskaper og interesse for foto gjør at det ikke finnes grenser for hvor gode de kan bli på akkurat dette, mener Christian.

Gutta har vært gjennom tester for å se at interessen deres er stor nok, for det er det sosiale som gjør det vanskelig for denne gruppen å ha en vanlig jobb.

– Her fungerer de optimalt fordi bedriften er bygget på smale fagområder, detaljer, struktur og fokus. Stresselementer som julekampanjer er ikke aktuelt, forklarer han.

For Christian er det veldig viktig å vise at det går an å ansette mennesker med asbergers og autisme uten at det er en vernet bedrift. Målet er at de skal bli best innen denne nisjen.

– Man må tilrettelegge og finne det spesielle folk er gode på slik at det vil være kjempelett for bedriftene å si ja. Min erfaring er at mange bedrifter vil hjelpe, men det må ikke være for mye plunder og heft, sier Christian.

Les også: Siri bestemte seg for å slutte å handle

Vi trenger holdningskampanjer

Forskning viser at høyere utdanning øker funksjonshemmedes sjanse for å komme i jobb.

– Samtidig tror jeg vi trenger holdningskampanjer rettet mot arbeidsgivere, sier Rua.

Ifølge forskeren trenger vi arbeidsgivere som anerkjenner funksjonshemmedes kompetanse.

– Akkurat dette er Norge veldig dårlig på, og vi bør innføre ordninger som bokstavelig talt senker terskelen for deltakelse på arbeidsmarkedet, sier hun.