De unge bruker mer og mer tid på internett. Og er vi sammen med andre, er det oftere i forbindelse med noe
De unge bruker mer og mer tid på internett. Og er vi sammen med andre, er det oftere i forbindelse med noe "viktig" ikke kun for å sammen. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Vi bruker mer tid alene

Dessuten vasker vi mindre, jobber mindre og sovner senere. Hva gjør vi egentlig?

Tiden vår er verdifull. Men hva bruker vi den egentlig på?

Ikke på å besøke slektninger, naboer og venner i hvert fall. Vi bruker heller ikke særlig mye tid på verken husarbeid. Dessuten jobber vi mindre og sovner senere.

Mye alenetid

Hvert tiende år spør Statistisk sentralbyrå (SSB) 3975 personer i alderen 9 til 79 år hva de gjør og hvor de oppholder seg over en todøgnsperiode.

Resultatet vier at vi er nesten to timer mer alene i døgnet nå enn hva vi var for 20 år siden. Og det er menn som er mest alene.

Les også: Steinar (43) våget å si høyt at han er ensom

Sosial på si

Det høres trist ut, men vi er ikke fortapt. For selv om sosialt samvær som hovedaktivitet har sunket mellom 2000 og 2010, har sosialt samvær som biaktivitet økt. Det betyr at det sosiale samværet vi har mens vi utfører andre «viktigere» aktiviteter, erstatter sosialt samvær som hovedaktivitet.

Les også: Mindre stress og mer struktur i hverdagen

Eldre ser på TV

Tiden vi bruker på TV-titting øker jevnt og trutt, men for hvem? Ifølge undersøkelsen gjelder økningen mest de eldre. De fleste fjernsynsseerne finner vi i aldersgruppen 67-74.

Yngre er på nett

Internett og PC-bruk har økt betydelig fra 1971 til 2010, og dette gjelder både kvinner og menn. Her er det de yngre som regjerer. Det er gutter og jenter mellom 9 og 24 år som bruker mest tid på denne aktiviteten.

Les også: Alt du trenger å vite om din Facebook-tidslinje

Fredag er fridag

Færre er på jobb på fredager og lørdager nå enn for ti år siden. Og veldig mange runder av arbeidsdagen på fredag litt ekstra tidlig.

Les også: Single i Oslo er mest glad i sex

Husarbeid på lørdag

Lørdag formiddag mellom klokken 11.30 og 12.00 er den perioden i uka som i størst grad er avsatt til husholdsarbeid, utenom innkjøp. Da bedriver 31 prosent av befolkningen denne type aktivitet.

Husarbeidet er for de fleste av oss fort gjort. I alle aldersgrupper har tiden som brukes til rengjøring og rydding av boligen sunket. Men pliktene må gjøres.

Flere menn rydder og vasker nå, enn før.

Likevel er det kvinner gjør mest av nesten alle typer husarbeid. Også blant barna er det i større grad jenter enn gutter som utfører husarbeid.

Les også: Sølje Bergmann: – Foreldre bør være hjemme med barna til de er tre år