Har man først fått barn bør man bestemme seg for å ta vare på dem, sier Sølje Bergmann som velger å være hjemme med sine barn til de er tre år. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Har man først fått barn bør man bestemme seg for å ta vare på dem, sier Sølje Bergmann som velger å være hjemme med sine barn til de er tre år. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Sølje Bergmann:
– Foreldre bør være hjemme med barna til de er tre år

Sølje Bergmann mener mange småbarnsforeldre er egoistiske.

– Jeg har lagt egoet mitt på hylla og har valgt å forsake karrieren i flere år, sier hun.

Bør være hjemme

I høst skapte veterinær Trude Mostue en storm av reaksjonener da hun gikk ut i «Magasinet» og sa at «Hvis kvinner ikke har tid til å være hjemme hos barna sine når de er små, bør de kanskje la det være». Nå får hun støtte av en annen hjemme-mamma. I et intervju med bladet «Mamma» hiver skuespiller Sølje Bergmann, trebarnsmor og kjæresten til Stig Henrik Hoff, seg på i mamma-debatten.

– Jeg støtter barnehageutspillet til Trude Mostue fullt ut, sier hun.

Stig Henrik Hoff og Sølje Begmann har valgt å leve litt nøkternt for å få mer tid til barna.
Stig Henrik Hoff og Sølje Begmann har valgt å leve litt nøkternt for å få mer tid til barna.

Prioriter barna

Selv har hun fått tre barn sammen med ektemannen og har valgt å være hjemme med alle sammen.

– Jeg tror mange kunne lagt opp livene sine annerledes og firt på de materialistiske kravene. Barn trenger kjærlighet, kos, tid og tålmodighet de første leveårene. Det får de ikke når både mamma og pappa er opptatt av å dyrke karriere, sier Bergmann.

Les også: Lykkelig uten barn

Jeg synes synd på alle de femåringene som har gått i barnehage hele livet sitt og som starter på skolen med stress-syndrom.

Både Sølje Bergmann og Trude Mostue har ektemenn som kan forsørge dem økonomisk, men der Mostue lever godt over gjennomsnittet i en villa på Bygdøy, har Bergmann heller valgt å bo litt mer sparsommelig for å kunne være hjemme med barna.

– Vi bor heller litt trangt og har tid til familien, enn å jobbe oss ihjel for noen ekstra soverom, sier hun.

For barnehage ønsker verken Mostue eller Bergmann for sine barn - ikke før de er tre år.

– Jeg synes synd på alle de femåringene som har gått i barnehage hele livet sitt og som starter på skolen med stress-syndrom, sier Bergmann.

Les også: Øv deg på følelser, det gir trygge barn

Omstridt tema

Kvinner som går hjemme lenge tar en stor risiko når de melder seg ut av arbeidslivet.

At damene har kastet seg inn i en brennbar debatt er det ingen tvil om. Fra 70-åras likestillingskamp, hvor kvinner forsvarte sin rett til arbeid og delt ansvar for barn, har vi de siste årene sett en mottrend til dette. Mammabloggene popper fram i hopetall på nettet, og alle vil de fortelle om sin mamma- og husmoridyll. De familiekonservative får stadig mer spalteplass til å forfekte sine synspunkt om at kvinnen er den opplagte kandidaten til å være hjemme med barna - fordi de har pupper.

Men forskningen viser så langt at barnehage er positivt for barn, og særlig for de barna som kommer fra ressurssvake familier.

Les også: Lær 2-åringen å lese

Bør ikke dømme

Julie Brodtkob, leder for Høyres kvinneforum, sier at hver familie bør ha valgfrihet til å velge det som er det beste for dem. Samtidig advarer hun mot å stemple dem som velger barnehage til sine barn som dårligere foreldre av den grunn.

– Forskningen viser at barnehage-barn ofte utvikler seg bedre enn barn som ikke går i barnehage. Dessuten har flertallet av den norske befolkning ikke mulighet til å leve på èn lønning uansett, så man skal være litt forsiktig før man dømmer noen, sier hun.

Julie Brodtkorb mener norske foreldre er langt fra egoistiske.
- Det er få land hvor barnas beste setter så mye av rammene for livene våre som i Norge, sier hun.
Julie Brodtkorb mener norske foreldre er langt fra egoistiske. - Det er få land hvor barnas beste setter så mye av rammene for livene våre som i Norge, sier hun.

Hun tror ikke noe på at foreldre velger karriere fordi de er egosistiske.

– Alle foreldre ønsker å bruke tid på barna sine! Jeg har vært mye ute å reist med jobben min i Høyre og overalt ser jeg foreldre som prøver å gjøre det beste for barna. Hvis Bergmann mener noe annet er det fordi hun omgir deg med en annen krets enn det jeg gjør, sier Brodtkorb.

Kortsiktig oppdragerrolle

Og det er ikke bare Brodtkorb som tar til motmæle mot barnehagekritikerne. Forsker ved Institiutt for samfunnsforskning Sigtona Halrynjo, mener at debatten om hvordan man er en best mulig mamma, handler for mye om å være tilstede her og nå og for lite om de langsiktige konsekvensene. Hun synes ikke at det å være hjemmeværende husmor nødvendigvis er den beste måten man kan gi omsorg på.

– Jeg synes begrepet «egoisme» blir litt feil i denne sammenhengen. Det er ikke egoistisk å sikre sin egen og familiens økonomi, det er ansvarlig, sier hun.

Les også: Slik lykkes du med barnehagetilvenningen

Hun mener at kvinner som går hjemme lenge tar en stor risiko når de melder seg ut av arbeidslivet.

– Foreldrerollen

- Det er ikke nødvendigvis det mest ansvarlige å si opp jobben og være hjemme på heltid, sier Sigtona Halrynjo, forsker ved Institutt for samfunnsforskning. (Foto: Institutt for samfunnsforskning)
- Det er ikke nødvendigvis det mest ansvarlige å si opp jobben og være hjemme på heltid, sier Sigtona Halrynjo, forsker ved Institutt for samfunnsforskning. (Foto: Institutt for samfunnsforskning)
krever at man også tenker langsiktig, og det å være lenge borte fra arbeidslivet gjør at man stiller svakere i arbeidslivet når man skal tilbake igjen etterpå, sier hun.

Etterlyser realisme

Hun mener at tanken om at en hver familie skal velge det som er «det beste for dem selv» baserer seg på en tanke om familien som en uoppløselig enhet – noe statistikken viser at familien nødvendigvis ikke er. Og som oftest er det de hjemmeværende kvinner som kommer dårligst ut av et samlivsbrudd.

– De fleste vil at et samlivsbrudd skal gå minst mulig utover barna og at de skal slippe å bytte skole. Deltidsarbeidende eller hjemmeværende mødre i tettbygde strøk kan imidlertid få store problemer med å ha råd til å bo i nabolaget etter et brudd, sier hun.

Biologien først

Jeg synes det blir helt feil når politikere sier at pappa må mer på banen det første året. Babyer har det best hos mammaen de første tolv månedene.

Bergmann derimot, mener at hensynet til likestilling ikke må komme fo ran barnas behov.

– Jeg synes det blir helt feil når politikere sier at pappa må mer på banen det første året. Babyer har det best hos mammaen de første tolv månedene. Likestillingen må ikke gå på bekostning av biologi, sier Bergmann.

Og hun får støtte av Mostue.

– Vi er kvinner og må gjøre det kvinner skal gjøre. Vi har pupper og skal amme. Den likestillingen i Norge, jeg blir helt dårlig, jeg, sier hun til «Magasinet».

Les også: Er det umandig å ta ut pappapermisjon?