Politiets sikkerhetstjeneste (PST) melder tirsdag ettermiddag på Twitter at de har besluttet å starte etterforskning av videoen som truer kongehuset og regjeringsmedlemmer.

– Når vi så den, var det rimelig grunn til å undersøke om det her er snakk om straffbare handlinger, henholdsvis oppfordring til terror og trusler mot myndighetspersoner, sier Jan F. Glent til TV 2.

Jan F. Glent er avdelingsdirektør i PSTs etterforskningsavdeling.

Minst seks års strafferamme

Han sier at PST nå skal finne ut hvem det er som har publisert videoen, hente inn tekniske data og etterforske omstendighetene rundt publiseringen av videoen.

– Jeg vil ikke gå veldig inn på hva vi mener om den videoen, utover å si at vi har startet etterforskning. For oss er det et helhetsinntrykk av videoen og det budskapet den fremmer, sier Glent.

De som publisert videoen kan risikere alvorlige straffer, bekrefter han, og viser til at det dreier seg om handlinger med strafferammer på seks år eller mer.

Noen av de som står bak videoen kan knyttes til miljøet rundt karikaturdemonstrasjonene rettet blant annet mot Dagbladet, sier terrorforsker Brynjar Lia ved Forvarets forskningsinstitutt til TV 2 Nyhetskanalen.

– YouTube flyter over

– YouTube flyter over av denne type materiale. Det spesielle her er at det er teksting på norsk, og at det retter seg mot norske myndighetspersoner og myndigheter, sier Lia.

Videoen inneholder blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre med påskriften «Å Allah ødelegg dem og la det være smertefullt».

Et sitat fra koranen er sammenstilt med et bilde av kronprinsens besøk i Afghanistan. (Foto: Skjermdump)

Noen av bildene er tatt mens Støre og kronprinsen hilser på soldater i Afghanistan.

LES OGSÅ: Truer statsminister og kongehus i video

Lia har i en årrekke forsket på hvordan internett brukes til å spre islamistisk terrorpropaganda, og ser flere likhetstrekk til videoer som lages i utlandet.

– Både i norsk kontekst, men i enda større grad i internasjonal kontekst, er dette en veldig vanlig propagandaform fra militante islamister, sier han.

Ikke nytt fenomen

Den rundt fire minutter lange videoen rommer ulike stillbilder med mannssang som inneholder sitater fra koranen, forteller Lia.

Brynjar Lia er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Disse koransitatene er matchet til bildene du ser, slik at det kan oppfattes som trusler fordi sitatene er plukket ut til å passe til bildebruken, sier terrorforskeren.

Propagandavideoer av denne typen er imidlertid ikke et nytt norsk fenomen, ifølge Brynjar Lia.

– Dette er en veldig vanlig sjanger. Du har også andre norske militante islamister som har lagt ting som ligner dette, men som ikke har hatt en så sterk militant undertone. Du har også noen andre norske militante islamister som lager jihadistvideoer av andre sjangre, med et militant innhold.

Mer aktive og synlige

Videoen som dukket opp i offentligheten tirsdag mener Lia kan ses på som et uttrykk for at norske militante islamister er mer aktive og synlige.

– Militante islamister i Norge har et mer offentlig uttrykk enn før, man ser mer norskspråklig jihadisme enn det man gjorde for noen år siden, sier Lia til Nyhetskanalen.

Terrorforskeren presiserer at han ikke kan uttale seg om hvorvidt islamistisk terror utgjør den største trusselen i Norge, slik PST-sjef Janne Kristiansen uttrykte da hun beskrev det nasjonale trusselbildet under en pressekonferanse tirsdag.

– Bekymringsfull utvikling

– Trusselsituasjonen knyttet til disse gruppene er i dag bekymringsfull, sa Kristiansen da hun presenterte PSTs årlige trusselvurdering tirsdag morgen.

Hun viste til en utvikling der personer som er oppvokst i Norge, blir radikalisert.

For de militante islamistene er det Norge og det norske samfunnet som er fienden.

De drar på treningsleirer i konfliktområder og snakker om hvordan de skal bekjempe Vesten gjennom å ramme samfunnet eller drepe enkeltpersoner, heter det i trusselvurderingen fra PST.

Les hele trusselvurderingen her (ekstern lenke)