KAN VÆRE FARLIG: Publikum gjøres uttrykkelig oppmerksom på farene som lurer på et rullebånd i dyreparken i San Diego i den amerikanske delstaten California. (Foto: Øyvind Bakke)
KAN VÆRE FARLIG: Publikum gjøres uttrykkelig oppmerksom på farene som lurer på et rullebånd i dyreparken i San Diego i den amerikanske delstaten California. (Foto: Øyvind Bakke)

Nordmenn saksøker som aldri før

Vi har samlet noen av verdens snåleste søksmål.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du noen gang lurt på hvorfor det advares om at en pose med cashewnøtter «kan inneholde spor av nøtter»? Eller hvorfor du kan komme over skilt som understreker at du tar rulletrappen på eget ansvar?

Svaret er sannsynligvis at noen vil unngå å bli saksøkt.

Amerikanere har i mange år vært glade i å saksøke hverandre. Alle har hørt historien om kvinnen som saksøkte McDonald's fordi hun brant seg på varm kaffe fra burgerkjeden.

Vi kommer tilbake til kvinnen. Historiene er mange, og vi begynner etter hvert å få en del eksempler fra norske rettssaler også.

Antallet sivile tvistesaker i norske rettssaler har økt med 24 prosent på fem år. Det viser den siste tilgjengelige statistikken fra Domstoladministrasjonen.

Føler seg lurt av banken

Tingrettsdommer Rune Lium i Sør-Trøndelag tingrett har inntrykk av at domstolene nå behandler flere typer saker man ikke hadde før. Dette dreier seg eksempelvis om digitale tjenester og banktjenester, der kunder føler seg lurt og går til sivil rettssak.

Lånte 1,5 mill for å investere i aksjer: Vant over Acta, men har ikke råd til ankesak

– Vi får også inn ganske mange saker som handler om boligbygging. Der har du typisk noen som kjøper seg en bolig før den er bygd. Når den er ferdig, er ikke resultatet som de hadde sett for seg, sier Lium.

For øvrig kan sivile saker handle om nærmest alt mulig. Lium forteller om en sak hvor en kunstner som var dømt til fengsel, gikk til sak mot kommunen.

– Han bodde i en kommunal kunstnerbolig og ble oppsagt fordi kommunen mente han ikke ville bidra til kunstnermiljøet mens han satt i fengsel. Kunstneren gikk til sak mot kommunen med påstand om usaklig oppsigelse, forteller dommeren til tv2.no.

IKKE RAMLE 1000 METER NED: "Folk dør om de faller utfor. De fleste som dør her har gått utenfor." Greit å vite når man er på Grand Canyon i USA, der det er over 1000 meter rett ned på det dypeste. (Foto: Øyvind Bakke)

Bæsjende bier

Det er ikke morsomt at folk og eiendom skades, men er det alltid riktig å lete etter syndebukker?

I fjor hadde i hvert fall hytteeiere på øya Hidra utenfor Flekkefjord fått nok. De mente at biene til stedets aldrende birøkter bæsjet ned biler, båter og fritidshus og saksøkte birøkteren.

Den lille gule flekken ved fyrstikkhodet, er en biebæsj. (Foto: Tommy Maczim)

Lederen av Vest-Agder birøkterlag, Ralph Johannessen, påpekte overfor TV 2 at bienes etterlatenskaper ikke er svære saker.

– Jeg kan sammenligne det med hvis du tar en fyrstikk, og sammenligner en klatt av bieskitt. En fyrstikk er to millimeter i tverrmål, så er bieskiten stort sett mindre enn de to millimeterne, sa Johannessen.

Dessuten gjør visstnok bier fra seg bare to ganger i livet.

Hytteierne tapte saken i retten. Saksøkerne ble også dømt til å betale saksomkostninger på 160.000 kroner.

Hoppbakke

Har kommunen ansvaret for et fall i skiløypa? Den erfarne skiløperen Tom Helgesen falt og skadet seg under en skitur ved Drammen i februar i fjor.

I bakken på vei ned fra Skimten hadde kommunen laget kuleløype og hopp i forbindelse med en skidag for barn i alderen fem til ti år. Det så ikke Helgesen der han kom ned bakken i mørket, skriver Drammens Tidende.

Resultatet var ifølge Helgesen en knust skulder og brudd i overarmen. Han krever 106.000 kroner i erstatning fra Drammen kommune. Partene møttes i retten i forrige uke.

– I Norge er det glatt

Glatte fortauer er ikke til å spøke med. Det erfarte tidligere miss Danmark, Line Kruuse Nilsen, da hun var i Sandefjord i 2008.

Hun skled og falt på vei til dansetrening og skadet seg i hofte, rygg skulder og nakke. Fallet skal ha ført til at hun måtte gi opp modellkarrieren.

Nilsen gikk til sak mot Sandefjord kommune fordi det ikke var strødd på stedet.

Ifølge Sandefjords Blad var kommuneadvokat Ivar Otto Myhre enig i at det var glatt.

SAKSØKT: Donald Duck, her avbildet sammen med Adrienne Bailon fra popgruppa Cheetah Girls. (Foto: Matt Stroshane/AP)

– Slik er det i Norge når det er kaldt, fastslo Myhre i sitt innlednings-foredrag.

Antastet av Donald

Kjendiser og selskaper må passe seg så de ikke trår feil. I motsatt fall er det kort vei til rettssalen - i hvert fall i USA.

En 27 år gammel kvinne hygget seg i Disney World i Florida da noe svært lite hyggelig skjedde. En parkansatt utkledd som Donald Duck befølte angivelig angivelig brystene hennes og antastet henne da hun ba om en autograf.

Kvinnen krevde 50.000 dollar i erstatning fra Disney, rapporterte The Smoking Gun. Saken ble omtalt i en rekke medier, blant annet hos tv2.no under tittelen Donald saksøkt – skal ha tatt kvinne (27) på puppen

SAKSØKT: En kvinne følte seg voldtatt av Gene Simmons - med klærne på. (Foto: Stella Pictures)

Rocketrøbbel

Kiss-bassist Gene Simmons ble saksøkt i 2009 for å ha antastet en kvinne i et studio i Los Angeles.

Ifølge søksmålet gned 61-åringen underlivet mot henne.

– Han gned seg mot henne slik at hun følte hans skritt kom nær henne, het det i søksmålet.

Men Simmons hadde på sitt karakteristiske kostyme av skinn og metall, rockeren hevdet det ville vært komplett umulig å antaste noen med drakten på seg.

Kvinnen mente likevel hun hadde krav på tre millioner kroner i oppreisning.

– Jeg føler at jeg ble voldtatt med klærne på, skal hun ha fortalt sine advokater.

Kjenner du til andre spesielle søksmål? Tips oss!

Klandrer flymat for dødsfall

Mange har kanskje følt seg litt uggen i magen etter et mistenkelig kyllingmåltid om bord i et fly. De aller fleste komme imidlertid unna uten varige mén.

Det gjorde ikke 73 år gamle Othon Dortes fra Florida. Ifølge familien døde mannen av maten han fikk på American Airlines' flyvning fra Barcelona til New York i mai i fjor.

Mannens familie krevde en million dollar av flyselskapet og cateringfirmaet som leverte maten.

Tyven saksøkte offeret

En annen sak som nærmest har fått status som en urban legende, er tyven som saksøkte en bareier etter et mislykket innbrudd.

Nettstedet Legal Zoom oppsummerer historien på følgende måte:

Larry Harris brøt seg inn i Jessie Ingrams bar i 1997. Ingram hadde tidligere vært plaget av innbrudd og hadde derfor montert en felle på innsiden av vinduene.

Men Harris, som var påvirket av både alkohol og narkotika, la ikke merke til advarselen som hadde en fremtredende plass på vinduet. Han tok seg inn gjennom vinduet og utløste dermed fellen med det resultat at han fikk et kraftig støt.

Tyvens familie gikk til sak og fikk rettens medhold i at bareieren måtte betale 75.000 dollar i erstatning.

Les også: Dildoskadd kvinne saksøker sexlekeprodusent

Klandret bilprodusent etter dødsulykke

Samme nettsted omtaler en tragisk sak fra 1992. Karen Norman rygget bilen sin ut i vannet i Galveston Bay i Texas. Hun var beruset og druknet i ulykken.

Jentas foreldre saksøkte bilprodusenten Honda fordi Karen ikke klarte å løse ut bilbeltet under vann. En jury mente Honda hadde 75 prosent av skylden for at Karen døde og tilkjente familien 65 millioner dollar.

Kjennelsen ble senere omgjort i en ankedomstol.

Kaffen kan være varm

Så var det kaffehistorien - søksmålet som mange mener viser hvor galt det kan bære av gårde når smarte advokater argumenterer godt i en rettssal. Kan man virkelig klage på at kaffen er varm?

Det var nettopp det Stella Liebeck gjorde i 1992. Men historien er verken sprø eller dum, ifølge flere amerikanske nettsteder som har sjekket historien.

Liebeck, som på det tidspunktet var 79 år, hadde nettopp fått kaffen fra en McDonald's-restaurant. Hun satt i passasjersetet på nevøens bil. Bilen hadde stanset for at Stella skulle ha sukker i kaffen.

JOBBKAFFE: Bedre enn sitt rykte. (Foto: TV 2)

Hun balanserte koppen mellom knærne mens hun forsøkte å få av lokket. Koppen tippet slik at kaffen ble sølt ut i fanget hennes.

Den glovarme kaffen førte til tredjegrads forbrenninger, blant annet i skrittet.

I utgangspunktet krevde Liebeck 20.000 dollar i erstatning fra McDonald's. Men burgergiganten nektet å inngå forlik med kvinnen, og dermed endte saken i retten.

Enden på visa ble at Liebeck ble tilkjent 160.000 dollar i erstatning og smått utrolige 2,7 millioner dollar i det om kalles punitive damages, altså erstatning ut over det som ville vært normalt.

Pluss at lokkene på kaffekoppene har fått advarsel om at innholdet kan være varmt.

Les mer om saken hos slip-and-sue