I videoklippet som er publisert på et italiensk videonettsted ser vi cruiseskipet, som skal være identisk med det forliste Costa Concordia, passere svært nære land.

Skipet fløyter tre ganger som en hilsen til folk på land som ser skipet passere. Flere kritiske røster sier det var en lignende passering kapteinen prøvde på da skipet grunnstøtte fredag i forrige uke.

Les også: Kan ha vært oppvisning da kapteinen gikk nær land

Se videoklippet her: (artikkelen fortsetter)

Ville gjøre stas på hovmesteren

Den italienske avisen Corriere della Sera skrev mandag at kapteinen skal ha planlagt stuntet med å seile så nær land ved Giglio fordi skipets hovmester er fra øya. Avisen hevder kapteinen ønsket å hedre hovmesteren slik at han kunne vinke til sin familie på land.

Kun minutter før skipet traff skjæret skal hovmesterens søster ha skrevet på Facebook at «skipet til min bror vil om få minutter passere veldig nære. En stor hilsen til deg som endelig får ferie når dere kommer til havn i Savona.»

Avisen siteres også på at kaptein Schettino skal ha sagt til hovmesteren like før grunnstøtingen: «Kom og se, vi er like ved Giglio.»

I land på egen øy

Etter grunnstøtingen og evakueringen av over 4000 passasjerer skal hovmesteren ha kommet i land og møtt venner og slektninger inne i Giglio.

– Jeg kunne aldri forestilt meg at jeg ville ende opp med å gå i land på min egen øy på denne måten, skal hovmesteren ha uttalt.

Les også: Amatørvideo viser panikken etter grunnstøtingen

Borgermesteren takket

Avisen viste også til en episode fra august 2011 da skipet skal ha passert svært nær land.

Giglios borgermester skal i ettertid ha sendt en e-post til kapteinen der han på vegne av øya takker for at skipet passerte så nær land at øyas innbyggere kunne glede seg over synet.

Tror skipet kan reddes

Cruiseskipet Costa Concordia gikk på grunn ved øya Giglio utenfor Italia fredag i forrige uke. Skipet ligger på siden, men rederiet håper det kan rettes opp ved hjelp av store oppblåsbare bøyer når drivstoffet er pumpet ut og lekkasjene tettet, ifølge skipets eier.

– Rederiet har bedt flere selskaper om å se på hva som vil være den beste måten å redde det 114.500 tonn tunge skipet på, sier rederisjef Pier Luigi Foschi i Costa Crociere ifølge NTB.

Les også: Norskiranske Rogijeh så kapteinen feste i baren

Det er fortsatt usikkert hva som vil skje med cruiseskipet, men rederiets håp er at det kan reddes, sier Foschi.

– Det kan rettes opp ved help av ballonger og deretter taues vekk. Dette vil bli en svært vanskelig operasjon, sier han han.

– Det finnes flere muligheter, men det første vi må tenke på, er å tette lekkasjene, sier rederisjefen.