IMOT: Tom Høisveen har Down, og er imot forslaget fordi han mener alle har rett til å leve og frykter selektering.  (Foto: TV 2)
IMOT: Tom Høisveen har Down, og er imot forslaget fordi han mener alle har rett til å leve og frykter selektering. (Foto: TV 2)

Tom har Downs: – Alle har rett til å leve

En ny undersøkelse viser at tre av fire nordmenn er for tidlig ultralyd. Tom Høisveen en ikke en av de tre. Han har downs og frykter forslaget kan føre til et sorteringssamfunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flertallet i Norge mener alle landets gravide bør få tilbud om en tidlig ultralyd i uke 12, viser en ny meningsmåling TNS Gallup har gjort for TV 2.

Denne vil i så fall komme i tillegg til den rutinemessige undersøkelsen alle gravide får i uke 18.

– Jeg kunne vært valgt bort

Fostermedisinere mener dette er gledelige nyheter, mens kritikerne frykter flere aborterte fostre.

En av dem som er imot er Tom Høisveen som har Downs. Dette er et syndrom som oppdages på en tidlig ultralyd.

– Da får dem mer mulighet til å gjøre abort. Jeg tenker på at jeg kunne vært valgt bort og da hadde jeg ikke vært her i dag, sier han.

Les også: Downs fører til abort i ni av ti tilfeller

Tom har satt i gang en underskriftskampanje, og hans beskjed er klar.

– Alle har rett til å leve.

Betryggende tilbud

Liss Mari Mølnik Øyås er gravid i uke 12 og får en tidlig ultralyd ved St Olavshospital i Trondheim. Hun er positiv til forslaget.

FORKJEMPER: Professor i forstermedisin Kjell Salvesen er forkjemper for tidlig ultralyd og er svært fornøyd når han hører at tre av fire nordmenn støtter dette. Også Liss Mari Mølnik Øyås (i bakgrunnen) mener det bør være et tilbud til alle. (Foto: TV 2)

Forrige graviditet endte med ufrivillig abort, derfor er hun nå en av få som får en så tidlig ultralyd av det offentlige.

Tidlig ultralyd gis ellers til gravide over 38 år, eller til dem som av særskilte årsaker trenger det.

Liss Mari mener alle gravide burde få tilbud om tidlig ultralyd i tillegg til den rutinemessige i uke 18.

Les også: SV avgjør trolig ultralydsaken

– Det er altfor mye påkjenning for mor å gå å vente så lenge som man gjør i dag for å få vite om alt er bra og sånne ting, sier hun til TV 2.

75 prosent for

TNS Gallup har spurt 1000 nordmenn om de er for eller imot at alle gravide skal få en frivillig ultralydundersøkelse i uke 12 i tillegg til den i uke 18.

Se hele saken i videovinduet over!

Hele 75 prosent sier de er for, mens syv prosent svarer de er usikre, og 17 prosent er imot forslaget.

Les også: Sp imot tidlig ultralyd

Fordelt etter alder er de i fertil alder aller mest positive. Hele 81,1 prosent mellom 15 og 29 år svarer de er for, og 79,4 prosent mellom 30 og 44 år er for. Men det er også et flertall av besteforeldregenerasjonen, 69,8 prosent, som mener dette bør være et gratis tilbud til alle.

Ikke for å utføre seleksjon

Professor i fostermedisin Kjell Salvesen er en forkjemper for tidlig ultralyd og er svært fornøyd når han hører at tre av fire nordmenn støtter dette.

– Jeg tror ikke folk vil ha tidlig ultralyd for å utføre seleksjon. De syns nok det er et vanskelig tema. Men de vil ha tidlig ultralyd på grunn av de andre fordelene som trygghet i svangerskapet, sier Salvesen.

Den tidlige ultralyden ga Liss Mari akkurat det hun håpet på, trygghet.

– Det var veldig beroligende. Både jeg og faren kan dra hjem nå med et smil om munnen, sier hun.

Mandag inviterer helseministeren til en konferanse om tidlig ultralyd.