Tord Asle Gjerdalen. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Tord Asle Gjerdalen. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Tord Asle Gjerdalen leter fremdeles etter turboen

Vraket til Tour de Ski og med tre verdenscuppoeng totalt, mener Tord Asle Gjerdalen for mye trening har ødelagt sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fossum (TV 2 Sporten): Bronse på femmila og gull på stafetten gjorde Tord Asle Gjerdalen til VM-prins i Holmenkollen i fjor vinter. Denne sesongen har det gått langt tråere for Fossum-løperen, som til tross for at han ikke fikk plass på Tour de Ski-laget mener han forsvarer landslagsplassen.

- Det tenker jeg ikke så mye på, det er ikke der jeg har tankene. Jeg tenker på hva jeg skal gjøre for å gå fort på ski. Landslagsuttaket baserer seg jo på det som ble gjort i fjor, og bronse og gull i VM la grunnlaget for den plassen, sier Gjerdalen til TV 2 Sporten i målområdet på Fossum skistadion i Bærum

Se reportasje øverst i artikkelen

Turrenn i hjemlige trakter
Her på hjemmebane går 28-åringen turrenn blant mosjonister og utdrikkingslag under Finansavisenrennet 2012. Mor og far er med som støtteapparat og storebror Gard deltar også.

- Nesten som i gamle dager det, forklarer Gjerdalen før start.

Lørdag ble han slått med nesten to minutter av Arne Post på 25 km klassisk, og mannen med fire NM- og to VM-medaljer var ikke spesielt godt fornøyd med det.

- Han var klart sterkere enn meg i dag. Jeg hang med i de første bakkene, men etter hvert klarte jeg ikke å henge på, og da ble det ikke det spurtoppgjøret jeg hadde håpet på, sier Gjerdalen etter målgang.

- Jeg har ikke funnet turboen kan du si, det siste giret som gjør at du bare kan gå på og gå på, fortsetter han.

- Trent for mye
VM-eventyret fra Holmenkollen i mars i fjor virker som et fjernt minne for 28-åringen, som står med en 56. og en 30. plass i årets verdenscup. Feil trening skal være årsaken.

- Jeg har nok vært litt ivrig og trent mer enn jeg har tålt. Grunnlaget mitt de seinere årene har ikke vært så bra, og siden jeg har trent hardt i sommer og høst har jeg nok mer inne enn det jeg har fått ut, resonnerer Gjerdalen.

- Er du rett og slett overtrent?

- Nei, så mye har jeg ikke trent. Så ikke overtrent, men en feilbelastning har det nok vært.

Gjerdalen har i flere år studert medisin ved siden av langrennssatsingen. I høst valgte han å ta en pause fra studiene.

- Nå har jeg faktisk ikke gått noe på skole i høst, kanskje det er det som er feilen. Statistisk så viser resultatene mine fra tidligere år at de gangene jeg har studert har jeg levert best, smiler gutten som er født på Ringerike.

- Hvordan oppsummerer du denne sesongen?

- Det er litt tidlig å oppsummere hele sesongen. Det som har vært så langt... Grei start, så løsnet ikke formen da vi ventet at den skulle komme, svarer han.

Ikke gitt opp
På tross av den tunge første halvdelen av sesongen, hvor Tour de Ski som han ikke fikk gå var et naturlig høydepunkt, finner Gjerdalen nok av grunner til å motivere seg for seg for resten av 2011/12.

- Målet for resten av sesongen blir å kjempe om medaljer i NM, og hvis det innfrir kan det bli interessant å gå World Cup resten av vinteren. Det er enda mange spennende løp igjen å gå etter det igjen også, mener han.

- Når får vi se Tord Asle Gjerdalen tilbake i god, gammel form?

- Forhåpentligvis så tidlig som allerede i januar/februar. Hvis ikke kommer jeg hvert fall tilbake neste år, dette har blitt et slags mellomår for meg, responderer han.