ULTRALYD: Mange kvinner ønsker tidlig ultralyd, og oppsøker private klinikker.  (Foto: Colourbox (Illustrasjonsbilde))
ULTRALYD: Mange kvinner ønsker tidlig ultralyd, og oppsøker private klinikker. (Foto: Colourbox (Illustrasjonsbilde))

SV avgjør trolig ultralydsaken

SV sier ja til tidlig ultralydundersøkelse for alle og avgjør trolig saken. Fra før er det kjent at Ap er for og Sp imot tidlig ultralyd til den som ønsker det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når man er gravid, er man utrolig opptatt av egen kropp og av barnets helse. Da er en tidlig ultralyd et veldig forståelig ønske, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til VG.

SVs landsstyre skal behandle saken i løpet av et par uker, men ledelsen har altså allerede bestemt seg for å velge Arbeiderpartiets side i saken, nemlig å la alle som vil, få tidlig ultralyd mellom 11. og 13. svangerskapsuke.

Les også: – Tvillingene mine ble reddet av tidlig ultralyd

Onsdag bestemte Senterpartiets stortingsgruppe seg for å gå imot forslaget om at alle gravide skal tilbys ultralyd i uke tolv. Men kampen mot regjeringspartnernes standpunkt er antakelig tapt.

Alle kvinner over 38 år får i dag tilbud om tidlig ultralyd. I tillegg betaler 50 prosent av alle gravide for en slik undersøkelse av egen lomme ved private klinikker.

Les også: – Privat ultralyd kan gi falsk trygghet

– Muligheten finnes og mange benytter seg av den. Kvinner bør få informasjon uavhengig av hvor de bor og om de har råd til det, sier kvinnepolitisk talsperson Gina Barstad i SV til avisa.

(©NTB)