UP sjef Leon Nordanger. Foto: VIDAR LANGELAND
UP sjef Leon Nordanger. Foto: VIDAR LANGELAND

Politiet med nytt våpen mot promillekjørere

Vil spare tid og ressurser - slipper å ta blodprøve.

Et nytt instrument kan bevise promillekjøring med en gang. Det vil spare tid og ressurser for både politiet og legevakten.

I år utstyres politiet med de nye bevisinstrumentene, melder BA.no.

Del med dine Facebook-venner

– I dag fungerer det slik at hvis noen blåser rødt på alkometeret, må vedkommende bli kjørt til legevakten for blodprøver. Eventuelt finnes det også et apparat på politistasjonen som kan bevise mengde alkohol i kroppen til promillekjøreren, sier leder for UP, Leon Nordanger.

Lang kjøretur

Men med den nye teknologien kan altså bevisene sikres av politipatruljen på stedet. Dermed slipper man omveien inn til sentrum for å ta prøvene.

– I mange tilfeller skjer promillekjøringen langt unna sentrum. Dermed er det både ressurs- og tidkrevende å måtte kjøre til legevakten eller politistasjonen i hvert tilfelle noen blåser rødt, sier Nordanger.

Kortere ventetid

Det nye bevisinstrumentet kan nemlig lagre informasjon, og dermed holder denne målingen som bevis.

I 2011 ble 628 bilister stoppet for promillekjøring. Det er en nedgang fra året før.

I 531 av disse tilfellene var det verken person- eller materielle skader. Det er hovedsakelig denne gruppen promillekjørere som nå slipper turen inn til sentrum. Legevaktsjef Frank van Betten synes den nye ordningen virker lovende. Og håper nå å spare tid.

Ikke narkometer ennå

– Slik det er i dag må vi ta mange blodprøver av promillekjørere. Vi er pliktig til å gjøre dette, men det binder opp ressurser, og fører til lengre ventetid for andre pasienter. Forhåpentligvis vil dette nye instrumentet frigjøre ressurser hos oss, sier legevaktsjefen til BA.

I april i år skulle Hordaland politidistrikt også innføre bruk av narkometer.

Disse kan påvise bruk av narkotiske stoffer.

– Dette måtte legges ut på anbud på nytt. Dermed vet vi ikke helt når vi kan begynne å bruke disse instrumentene, sier Nordanger.

Les flere bil og motorsaker i BAs motormagasin her