Kino er det verste stedet hvor man kan plukke opp en mobil og begynne å snakke. Dette liker ikke folk, samme hvor i Norge de bor, viser en undersøkelse. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Kino er det verste stedet hvor man kan plukke opp en mobil og begynne å snakke. Dette liker ikke folk, samme hvor i Norge de bor, viser en undersøkelse. (Foto: Illustrasjonsfoto)

– Ikke plag andre med dine private mobilsamtaler

Mobilbruk i hytt og pine, kan fort skape pinlige øyeblikk

– Folk finner det jo for godt å ha en samtale midt i en kinofilm eller midt i en bryllupstale. Da blir jeg irritert, sier journalist og kommentator i Dagbladet, Trude Ringheim.

Mobilen har blitt veldig viktig for veldig mange, og ofte går det utover god dannelse og oppførsel.

– God dannelse handler om å ta hensyn til hverandre. Å benytte mobilen i for eksempel et styremøte vil for mange virke udannet. Blant veldig unge mennesker vil det ofte være akseptert å bruke mobilen mens man er sammen med andre, sier skikk og bruk-ekspert, Reidar Helliesen.

Les også:Her er våre beste triks til seier i Wordfeud

Kun i helt spesielle tilfeller

Ifølge Helliesen er det flott med et teknologisk hjelpemiddel som kan gjøre hverdagen enklere og bedre for oss, men det går en grense.

– I bryllup og konfirmasjon skal man ikke bruke mobilen. Venter man en særdeles viktig telefon, må vertskap informeres på forhånd slik at de forstår situasjonen, forklarer Helliesen.

For det kan fort bli pinlig.

– Jeg har vært på jubileer, i selskaper og i begravelse der den mobilen har skapt særdeles pinlige øyeblikk. Bruk mobilvett, oppfordrer han.

Les også: Trine Grung kjøper designtjenester på nett fra Indonesia

Hekta på informasjon

I en undersøkelse gjort av NetCom Trends, svarer halvparten av landets mobilbrukere at en dag uten mobilen er vanskeligere enn en dag uten familie og venner.

– Jeg har jo dager uten familieliv, men det er sjelden jeg har dager uten mobiltelefon, sier Hans Christian «Tian» Sørhaug, professor i sosialantropologi fra Universitet i Oslo.

Sørhaug tror vi er blitt avhengige.

– Jeg tror det kommer av at vi har blitt avhengige av å være online. Vi er blitt hekta på en informasjonsstrøm, sier han.

Trude Ringheim må innrømme at hun er avhengig av mobilen.

– Glemmer jeg mobilen drar jeg hjem og henter den. Jeg får ikke ro, og jeg får ikke gjort noe annet hvis jeg ikke henter den, sier hun.

Les også: Vi er lei maset på Facebook

Private samtaler på trikk og buss

Skikk og bruk eksperten etterlyser et bevisst forhold til mobilbruken.

– Jeg synes det er viktig å ha et bevisst forhold til det. Hovedregelen er at man ikke skal plage andre med mobilstøy. Av respekt for dem man snakker med bør heller ikke mobilsamtaler besvares når man er i møter med andre.

Trude Ringheim må innrømme at hun selv snakker privat i telefonen på trikken og andre offentlige steder.

– Jeg føler at jeg tøyer grensen for skikk og bruk, men jeg føler ikke at jeg kan avvise samtaler lenger. Man MÅ liksom ta telefonen, så derfor ser jeg ned i skam, når jeg forlater trikken/stedet, smiler hun.

Les også: Alt du trenger å vite om din Facebook-tidslinje

Bruk mobilen riktig!

– Det er heldigvis slik at man kan tilpasse mobilen sin mer enn tidligere, og det gjør at den nok også må aksepteres på flere arenaer, mener han.

Det essensielle er at man bruker den riktig, mener eksperten.

– Ikke skru MP3 spilleren i mobilen på full guff i det offentlige rom, ikke snakk i mobilen når det kan være til sjenanse for andre, skru av pipelyder og kraftige sjenerende ringetoner i det offentlige rom m.m, avslutter han.

Les også: Vi jukser oss til seier i Wordfeud

Vestlendinger irriterer seg mest

Mobilselskapet Chess har gjennom flere landsdekkende undersøkelser forsøkt å kartlegge den mobile adferden. Et av temaene er hva folk irriterter seg mest over - hos andre mobilbrukere.

Toleransen er åpenbart lavest på Vestlandet, og vestlendingene lar seg irritere mer av å høre andre skravle i telefonen. Bare fire prosent av vestlendingene opplyser at de ikke irriterer seg over andres mobilbruk.

– Kino er det verste stedet hvor man kan plukke opp en mobil og begynne å snakke. Dette liker ikke folk, samme hvor i Norge de bor, hevder markedsdirektør i Chess, Jarle Alvær.

Nær 6 av 10 nordmenn synes mobilaktivitet på kino er irriterende.

Les også: Trekk alltid ut støpslet fra stikkontaktene

Toleransen er høyest i Oslo

Kino, offentlig transport, kafé og i butikk er de stedene undersøkelsen omfatter. Befolkningen svarer også ulikt på hvilke områder forstyrrelsene opplevest mest irriterende.

Mobilprat på kino provoserer flest i Midt-Norge, mens offentlig transport og kafé er verst for innbyggerne i Oslo. Sørlendinger reagerte mer enn de andre på mobilprat i butikk.

Toleransen er høyest i Oslo, her svarer nær 14 prosent at de ikke lar seg irritere av mobilprat. Til sammenlikningen er tallet fire prosent på vestlandet.

– I Oslo-gryta er man vant med et høyt tempo og mye aktivitet. Derfor er også toleransen for mobiler i offentligheten betydelig større, sier markedsdirektøren.