GRUPPEBILDE AV TV 2 ANKERE I 2007: Terje Svabø, Mah Rukh Ali, Siri Lill Mannes, Øyvind Brigg, Odd Reidar Solem, Ingunn Solheim, Lene Østby Sævrøy, Morten Sandøy, Christine Korme, Fin Gnatt, Espen Fiveland, Pål T. Jørgensen, Cathrine Fossum, Kjetil Dahle.
GRUPPEBILDE AV TV 2 ANKERE I 2007: Terje Svabø, Mah Rukh Ali, Siri Lill Mannes, Øyvind Brigg, Odd Reidar Solem, Ingunn Solheim, Lene Østby Sævrøy, Morten Sandøy, Christine Korme, Fin Gnatt, Espen Fiveland, Pål T. Jørgensen, Cathrine Fossum, Kjetil Dahle.

TV 2 Nyhetskanalen fyller fem år: Dette husker de best

Nyhetsankere forteller hva som var deres sterkeste minner fra de fem årene som har gått.

TV 2 Nyhetskanalen feirer fem år på lufta den 15. januar. I løpet av de siste fem årene har kanalen dekket alle de store hendelsene fra inn- og utland direkte for det norske folk.

Kanalen har sendt nyheter 24 timer i døgnet, sju dager i uken. Ved spesielle anledninger har det blitt sendt direkte gjennom natten.

– Det var en stor overgang. Plutselig skulle vi gå over fra å sende 20 minutter på kvelden til å sende 24 timer i døgnet, sier nyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther.

Se reportasje om TV 2 Nyhetskanalens femårsjubileum i videovinduet øverst.

Dømt nord og ned
Thomas
  Venger Claussen (Foto: TV2)
Thomas Venger Claussen (Foto: TV2)

Enkelte møtte kanalen med skepsis før oppstarten i 2007. Det ble stilt spørsmålstegn ved om det var behov for en slik nisjekanal, men etter hvert som tiden har gått, har TV 2 Nyhetskanalen oppnådd en stadig sterkere posisjon.

– Noen dømte oss nord og ned. Disse fem årene har vist at de fleste tok feil. Nordmenn er svært opptatt av nyheter, og gjennom årene har stadig flere seere blitt vant til å la seg oppdatere av Nyhetskanalen. Når noe stort skjer er det etter hvert TV 2 og Nyhetskanalen svært mange skrur på - fordi vi kjører breaking news og prøver å være raskt tilstede på direkten der noe skjer, sier Thomas Venger Claussen, som har vært vaktsjef på TV 2 Nyhetskanalen helt siden oppstarten i 2007.

Deler sine sterkeste minner

Claussen sitt sterkeste minne fra tiden som vaktsjef er da han jobbet etter terrorangrepet mot Oslo og Utøya.

– 22. juli vil alltid være spesielt, men jeg hadde da delvis ferie, men jobbet ekstra dagen etter. Noe av det første store vi dekket var Nokas-rettssaken.

Tv2.no har spurt åtte av nyhetsankerne som var med da TV 2 Nyhetskanalen startet om hva de husker best fra de siste fem årene.

Cathrine Fossum

- Startet i TV 2 høsten 2006. Har jobbet som anker i TV 2 Nyhetskanalen siden.

Cathrine680 (Foto: TV 2)
Cathrine680 (Foto: TV 2)

Slik husker jeg oppstarten: – Jeg var veldig, veldig spent. Jeg hadde nettopp begynt i jobben som nyhetsanker, og hadde veldig prestasjonsangst i forhold til om jeg skulle fikse det. Men samtidig var det utrolig gøy å være med på å lage noe helt nytt i Norge. Det har vært gøy å se at det ble en så stor suksess.

Dette husker jeg best: – Jeg jobbet mandagen etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya, og det er uten tvil det sterkeste minnet jeg har. Den dagen var det første fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik. Det var utrolig vanskelig. Selv om jeg ikke kjente noen som ble rammet av terroren, så var det så mange som var personlig berørt av tragedien. Det å være på jobb og holde seg profesjonell når man egentlig hadde lyst til å bryte ut i krampegråt var veldig vanskelig.

Hva husker du best av det du har sett på TV 2 Nyhetskanalen. Del det med andre i kommentarfeltet under.

Mah-Rukh Ali

- Startet i TV 2 siden høsten 2006, og ledet den første offisielle sendingene fra TV 2 Nyhetskanalen sammen med Terje Svabø. Gikk over til å lede hovedsendingene på TV 2 i 2010.

mah_rukh_ali (Foto: TV 2)
mah_rukh_ali (Foto: TV 2)

Slik husker jeg fra oppstarten: – Jeg jobbet i NRK i utgangspunktet, men fikk telefon fra TV 2 om at de planlagte å starte en nyhetskanal, og at de ønsket at jeg skulle være med på det. Jeg synes det hørtes spennende ut, og flyttet til Bergen.

– I starten manglet det ikke på pessimister: Eksperter og synsere som mente behovet for en nyhetskanal ikke var der, og at det ikke ville lønne seg. Jeg husker at det var langt fra kontrollert de første prøvesendingene. Det var tider der vi var usikre på hva det var vi hadde kastet oss ut i. Hvordan skulle vi klare å fylle sendingene hver dag fremover? Det viste det seg at de negative spådommene ikke stemte. Jeg tenker at det ikke er noen fasit på hva som er folks mediebehov – Nyhetskanalen har skapt sin egen plass i medielandskapet, og i dag er den jo en helt elementær og vesentlig del av både vanlige folks liv, og makthavernes liv. Når beslutninger skal tas vender folk seg til Nyhetskanalen. For mange vil det nok nå være helt utenkelig ikke å ha en nyhetskanal. Og hver dag skjer det nye hendelser som minner oss på at det er behov for kanalen.

Denne saken husker jeg best: – Gerd Liv Valla-saken var en av de første store nyhetssakene som hendte etter at nyhetskanalen startet. Det ble den store saken, og den fikk en helt annen type dekning enn den ville fått ellers. Det ble en av de sakene vi fikk fulgt veldig nøye, og folk kunne følge dramatikken og utviklingen på nyhetskanalen med gjester i studio og analyser.

Se reportasje om TV 2 Nyhetskanalens femårsjubileum i videovinduet øverst.

Øyvind Brigg

- Har jobbet i TV 2 siden 1992, og var anker i TV 2 Nyhetskanalen fra 2007. Ble USA-korrespondent et halvt år senere, men vendte tilbake som anker og reporter på TV 2 Nyhetskanalen i 2009.

øyvind brigg nyhetskanalen_sumo
øyvind brigg nyhetskanalen_sumo

Slik husker jeg oppstarten: – Jeg ble pirret av nysgjerrigheten for prosjektet, og ble forespeilet en kanal der man var i en mer fri setting, og der man måtte stole på seg selv, og ikke det som står på en teleprompter (tekstskjerm). I tillegg er jeg en «gründerfrik»: Det var kjempegøy å få være med på å starte opp TV 2 i 1992, og jaggu fikk jeg mulighet til å starte opp noe helt nytt i Medie-Norge med TV 2 Nyhetskanalen. Det var mye armer og bein i starten, men vi lærte underveis.

Denne saken husker jeg best: Det er tre ting jeg husker ekstra godt. Det første var da vi formidlet direkte via leide satelitter fra parken i Chicago i 2008 etter at Barack Obama hadde vunnet valget. Det andre er innsettelsen av Obama 21. januar 2009. Vi sikret oss den beste posisjonen man kunne drømme om på enden av Capitol Hill. Det tredje var da Christine Korme og jeg ledet tidenes maratonsending for TV 2, da Obama fikk fredsprisen og mottok hyllesten på utenfor Grand Hotel i desember 2009.

Les også: Obama er president
Les også: Derfor får Obama fredsprisen

Odd Reidar Solem

- Har vært redaksjonsleder og reporter i TV 2 siden 1993. Anker i Nyhetskanalen siden oppstarten. Jobber nå som utenrikssjef i TV 2 Nyhetene.

odd reidar solem sumo
odd reidar solem sumo

Slik husker jeg oppstarten: – Det var mye prøving og feiling i starten. Jeg husker vi gjorde mange feilsteg. Vi var usikre på hvordan vi skulle opptre, men vi var optimistiske og mente det ville gå bra. Vi kronglet litt med teknikken i starten, og det hendte noen ganger at vi knakk sammen i latter i studio. Det var en utrolig spennende tid. Når jeg ser tilbake på utviklingen er det jo fenomenalt hva vi har lært og fått til.

Denne saken husker jeg best: – Det jeg sitter igjen med som det sterkeste minnet er terroren i Oslo og på Utøya. Jeg begynte på jobb igjen etter ferien den 23. juli, og da var jeg stort sett lenket til ankerstolen det neste døgnet. Alle vaktplaner ble lagt til side, så det var bare å sitte i studio i flere dager. I tillegg husker jeg godt da Obama ble valgt til president i USA, da jeg ankret hele natten. Da var Nyhetskanalen relativt ny, så det var en stor logistisk prøve, men vi klarte det bra. Jeg har også mange gode minner sammen med gode kollegaer. Vi har hatt mye moro sammen i studio.

Les også: Dette er Barack Obama

Terje Svabø

- Jobbet som anker i TV 2 Nyhetskanalen fra høsten 2006. Sluttet i årsskiftet 2009 / 2010, og jobber nå som frilanser og foredragsholder med base i Wien, Østerrike.

Terje Svabø
Terje Svabø

Slik husker jeg oppstarten: – Det var en journalistisk kjempeutfordring, og månendene før 15. januar 2007 var utrolig aktive og hektiske. Jeg sa mange ganger til meg selv at dette kom vi aldri til å klare, men jaggu var vi på på lufta klokken tolv den mandagen. Det lå en gigantisk dugnadsinnsats bak, der folk jobbet sent og tidlig.

– Mah-Rukh Ali og jeg ankret den første offisielle sendingen. Det var et stort medieoppbud der, og man følte at man var med på noe historisk. Det var mange som sa at det ikke kom til å gå, men Kåre Valebrokk (daværende TV 2-sjef) hadde veldig tro på at det skulle gå, og vi som jobbet med det hadde også troen. Nå er Nyhetskanalen blitt virkelig bra. Sånn sett var det kanskje bra at vi ikke hadde så mange seere i starten, for det var mye prøving feiling.

Denne saken husker jeg best: – Jeg husker den kollektive kollegiale ånden som preget oppstarten av Nyhetskanalen. Og så husker jeg veldig godt samarbeidet med politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen. Vi var veldig mye sammen på politiske saker, og dekket blant annet SVs nominasjonsmøte i 2009, da det ble så jevnt mellom Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås. Stein Kåre og jeg måtte snakke live i timesvis, men det gikk jo bra.

Les også: Holmås vant duellen

– Og så husker jeg da vi hadde Carl I. Hagen med i vandrehallen på Stortinget og han gjennom TV 2 Nyhetskanalen kunngjorde at han ikke ville fortsette på Stortinget. Og naturligvis husker jeg godt mange andre store og små begivenheter som gjorde at vi kastet alle planer og bare kjørte på.

Les også: Hagen takket Stortinget

Morten Sandøy

- Har vært i TV 2 siden 1992, og vært anker på Nyhetskanalen siden oppstarten.

PUUUH:
  Morten Sandøy klarte knapt å vente med å løpe ut i Bergensnatten for
  å kjøle seg ned. (Foto: TV 2 Nyhetene)
PUUUH: Morten Sandøy klarte knapt å vente med å løpe ut i Bergensnatten for å kjøle seg ned. (Foto: TV 2 Nyhetene)

Slik husker jeg fra oppstarten: – Det var utrolig spennende og utfordrende. Det har vært en voldsom utvikling fra begynnelsen, både når det gjelder kvalitet og sertall. Nyhetskanalen har blitt en viktig aktør for mange. Du merker det når du er ute å reiser. Nyhetkanalen står på rundt omkring på flyplasser og på kontorer. Det er mange som ser på i løpet av en dag.

Denne saken husker jeg best: – Jeg kommer ikke utenom 22. juli. Det var noe helt spesielt. Jeg var på jobb da det skjedde. Jeg ble sminket, og var i studio i løpet av noen minutter. Vi ante ikke hva som skjedde, og måtte bare kjøre på.

Lene Østby Sævrøy

- Jobbet som anker i TV 2 Nyhetskanalen i nærmere to år før hun gikk over til å bli utegående reporter.

Lene_680 (Foto: Bjørgli & Bergersen)
Lene_680 (Foto: Bjørgli & Bergersen)

Dette husker jeg fra oppstarten: – Det var kjempemorsomt og utrolig krevende. Jeg var ganske svett de første dagene, og det var mye prøving og feiling i starten, men du verden så lærerikt det var. Jeg er utrolig stolt når jeg ser tilbake på det.

Denne saken husker jeg best: – Spontant så kom jeg til å tenke på den første sendingen som gikk på lufta to dager før planlagt, 13. januar. Lasteskipet «Server» hadde gått på grunn, og jeg skulle være anker sammen med Espen Fiveland. I panikken sa jeg nyhetsredatør Jan Ove Årsæther: «Jeg har ikke en gang fått klærene mine til Bergen». Jeg husker at han svarte: «Jeg bryr meg ikke om du har klær på eller ikke. Vi skal på luften!»

Les også: - Ingen alvorlige Server-skader

Fin Gnatt

- Har vært ansatt i TV 2 siden starten i 1992, og har vært fast nyhetsanker på formiddagssendingene på Nyhetskanalen siden oppstarten i 2007.

fin_siri_lill (Foto: TV 2)
fin_siri_lill (Foto: TV 2)

Dette husker jeg fra oppstarten: Før jeg startet som anker i Nyhetskanalen hadde jeg vært vaktsjef og / eller redaksjonssjef i over ti år, men aldri vært foran kamera. Jeg tror at løsningen med å be en den gang 46 år gammel vaktsjef om å debutere som anker rett og slett var et økonomisk spørsmål: De trengte en anker som kunne være sin egen vaktsjef! De hadde ikke råd til to personer. De første fire årene hadde jeg begge de to rollene, og var i tillegg eneste researcher, redigerer og tekster. Det siste halvåret har vi bemannet veldig opp. Nå er Øyvind Egaas planlegger (og vaktsjef for «Sportslunsj» kl. 12.30 hver dag). I tillegg har vi en egen reporter på dagtid og egen redigerer i Bergen. Det merker man veldig godt. Det er vesentlig bedre fornyelse fra time til time nå.

Disse sakene husker jeg best: Rettssaken mot Morgan Andersen, Lyns konkurs, «overgangsskandalen» med VIF og Stabæk, skattesaken i Fredrikstad, diverse sparking/ansettelser av fotballtrenere, diverse landslagsuttak og Aksel Lund Svindals VM-gull i Åre i 2007.

I tillegg vil jeg trekke frem at vi var vi var veldig «hands on» med Harald Bredeli og Odd-Bjørn Hjelmeset dagtid, og Christian Paasche på kveldstid under Oslo-VM 2011.

Hva husker du best av det du har sett på TV 2 Nyhetskanalen. Del det med andre i kommentarfeltet under.

TV_2_Nyhetskanalen_291003b
TV_2_Nyhetskanalen_291003b

Mer innhold fra TV 2