LAV TAKST? En megler mener hytta som statsministeren arvet, var priset altfor lavt. (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)
LAV TAKST? En megler mener hytta som statsministeren arvet, var priset altfor lavt. (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)

Stoltenberg arvet hytte og slapp arveavgift

Foreldrenes landsted på Hvaler i Østfold var altfor lavt priset, mener meglere.

Thorvald Stoltenberg og kona har overdratt to tredeler av sommerparadiset Søndre Sandøy på Hvaler i Østfold til Jens Stoltenberg og søsteren Camilla.

Prisen på 1,2 millioner kroner var så lav at de to søsknene slapp å betale arveavgift, skriver Finansavisen.

Les også: Sju av ti unner ikke Stoltenberg båtgave

Mener prisen er altfor lav

En megler avisa har snakket med, mener eiendommen er verd langt mer enn det Stoltenberg-søsknene måtte gi for sine to tredeler.

– Den er mye verdt, i hvert fall 10 millioner. Man må imidlertid huske på at det er prisdempende at eiendommen deles opp i flere deler – den som kjøper noe slikt, ønsker jo ikke ukjente deleiere med på kjøpet, sier megleren som ikke ønsker å framstå med navn.

Med en prislapp på 10 millioner kroner, ville Camilla og Jens Stoltenberg måttet betale 365.000 kroner i arveavgift hver, men siden barn kan arve 470.000 kroner av sine foreldre før det beregnes arveavgift, slipper de unna.

– Bare tomtene koster en million

Ifølge Karianne Hammer i Privatmegleren ligger tomter ute for salg til 1 og 2 millioner kroner hver seg. En eiendom som hun nå skal forsøke å selge, har en prisantydning på 6,9 millioner kroner, men i motsetning til Stoltenberg-eiendommen har denne 40 meter til sjøen og egen brygge. Stoltenbergs eiendom har ingen strandlinje, men hovedhus, anneks og bryggerett.

– Det er en idyll av en eiendom. Blant annet er det vakkert utsyn derfra, og den ligger på en veldig populær øy hvor det selges få eiendommer, sier Hammer som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

– Loven er krystallklar

Professor i skatterett Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI ønsker ikke å kommentere Stoltenberg-saken, men sier arveavgiftsloven er svært klar.

– Det er omsetningsverdien som skal legges til grunn. Paragraf 11 i arveavgiftsloven er helt utvetydig på dette punktet, sier Gjems-Onstad til avisen.

På nettsidene til skatteetaten står det at bolig og fritidseiendom skal føres opp med antatt salgsverdi.

– Omsetningsverdien skal legges til grunn. Det gjelder også ved overføringer av fast eiendom innen familen, sier skatteprofessoren.

Politisk panel svarer: Bør reglene for arveavgift endres?

(tv2.no/NTB)