sykehus_red
sykehus_red

Må vente dagevis på øyeblikkelig hjelp

På Ullevål sykehus i Oslo sliter de med kapasiteten etter sammenslåingen av sykehusene. Kun et fåtall får operasjonen når de egentlig behøver den.

– På mandag hadde vi 25 pasienter som var uopererte som trengte øyeblikkelig kirurgi. Tirsdag var det 22, og onsdag 18 pasienter som er uopererte som trenger øyeblikkelig hjelp, sier Ola Wiig, overlege og tillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus.

KAN IKKE FORTSETTE: Ola Wiig, overlege og tillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus, mener situasjonen er uholdbar.  (Foto: TV 2)
KAN IKKE FORTSETTE: Ola Wiig, overlege og tillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus, mener situasjonen er uholdbar. (Foto: TV 2)

Rammer de på venteliste

Kapasiteten ved Ortopedisk avdeling er sprengt. Hardest går det ut over de som står på venteliste for å bli operert. De må vike for pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp.

– Du føler deg som en belastning for familien, og du føler liksom at orker du dette her noe mer, sier Berit Nicolaisen.

Berit måtte vente i over 1,5 år med store smerter fra hun ble henvist til sykehuset før hun endelig ble operert.

Ventetiden kan ha fått alvorlige konsekvenser for henne, og da TV 2 treffer henne har hun sendt brev til Statens pensjonskasse med krav om full uføretrygd.

For mange trenger øyeblikkelig hjelp

Men selv ikke de som trenger øyeblikkelig hjelp, klarer kirurgene å ta unna.

Etter den omstridte sammenslåingen av Oslo-sykehusene har avdelingen kun kapasitet til å ta unna fire til seks operasjoner i løpet av døgnet.

Les også: Helseministeren nekter å gi etter for press fra sykehusansatte

– Det er en situasjon som etter vår oppfatning ikke kan fortsette. Samtidig blir vi pålagt å kutte med nærmere 99 årsverk, deriblant nesten 60 sykepleiere og 15 overleger på vår avdeling alene, sier Wiig.

Avdelingsleder ved ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Trine Sand Kaastad, sier de jobber for å unngå at ressursproblemene skal gå ut over pasientene.

Se hele saken i videovinduet over!

– Det er ikke åpenbart at det skal gå utover pasientene, og det er det vi jobber for å unngå rett og slett hele tiden, sier hun.

Rystende og oppsiktsvekkende

At arkitekten bak det hele, Bente Mikkelsen, plana et fem måneders studieopphold i Roma mens ansatte må ta konsekvensene av hennes visjon om Europas største sykehus, oppleves som rystende.

Les også: Helsetopp dropper Nato-kurs

– Jeg syns det tyder på svært dårlig dømmekraft. Dette er en av de største visjoner som er gjennomført i det offentlige Norge og at man da mener du kan forlate din post i fem måneder for et studieopphold i Roma, er mildest talt oppsiktsvekkende, sier Ola Wiig.

SKAMMELIG: Kjell Kallestad venter på operasjon. Han mener situasjonen er skammelig.  (Foto: TV 2)
SKAMMELIG: Kjell Kallestad venter på operasjon. Han mener situasjonen er skammelig. (Foto: TV 2)

Kjell Kallestad er en av pasientene som ligger å vente på operasjon.

– Sløsing med ressurser. La oss ligge her i fire-fem døgn før vi blir operert, det er skammelig, sier han.