«KORTREIST» MAT: Eggene må kjøre fra Bekkarfjord til Heimdal for å pakkes. Skal de selges i Finnmark må de hele veien tilbake igjen. (Foto: TV 2)
«KORTREIST» MAT: Eggene må kjøre fra Bekkarfjord til Heimdal for å pakkes. Skal de selges i Finnmark må de hele veien tilbake igjen. (Foto: TV 2)

– Duste-Norge på sitt beste

I slutten av januar legger Nortura ned eggepakkeriet i Troms. Det betyr at Finnmarksbutikker må kjøre til Trondheim for å kunne tilby egg.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årlig verpes 210 tonn egg hos verdens nordligste eggprodusent i Lebesby kommune. Svein Slåttsveen er den eneste som produserer i Finnmark, en av få i Nord-Norge.

Nå setter imidlertid Nortura kroken på døren for eggepakkeriet i Troms, som gjør at Slåttsveens egg fra nå av må kjøres til Trondheim for å pakkes.

– De er egentlig klare til å sendes til butikk, forklarer Slåttsveen.

Les også: Rema 1000 stopper salg av egg fra burhøns

Stenger pakkeriet

Før eggene kan legges ut i butikkhyllene må de pakkes i riktige kartonger. Derfor fraktes de til eggpakkeriet på Silsand i Troms, et pakkeri som ikke går så verst, selv om det har blitt færre produsenter i Nord-Norge.

Økonomisk har det vært drevet med overskudd i alle år, sier avdelingsleder ved Nortura Silsand, Frank Haugland.

Fabrikksjef Nortura Heimdal, Bjørn Tore Hansen. (Foto: Tommy Andersen / TV 2)

– Og det gjør det fortsatt?

– Ja da.

Likevel har Nortura bestemt å stenge pakkeriet 27. januar.

– Det er for at vi skal få en konkurransekraftig næring i forhold til effektivitet på de enhetene vi har igjen, sier Bjørn Tore Hansen, fabrikksjef, Nortura Heimdal.

Eggene må kjøre 1635 kilometer

Fra slutten av januar blir landets nordligste pakkeri liggende i Trondheim.

Eggene til Slåttsveen må da kjøres fra Bekkarfjord og gjennom Finnmark til Harstad i Troms, der de lastes om.

Derfra krongler den seg ned til pakkeriet i Heimdal i Trondheim. En reise på 1635 kilometer.

– Det er ganske langt å transportere eggene. Men vi har ikke noe pakkepunkt igjen i Nord-Norge. Så de er nødt til å komme veien ned til Trondheim, sier Hansen.

Les også: Folk bryr seg ikke om økologisk mat

Og for at Finnmarks-butikkene skal tilby egg må de kjøres samme ruta nordover fra Heimdal.

Det betyr 1635 nye kilometer for å komme til nærbutikken i Lebesby, som ligger under to mil fra Slåttsveens gård.

Kan pakke selv

– Det er vel duste-Norge på sitt beste, det å sende eggene dit for å pakke dem, utbryter kunde Uwe Klink.

Slåttsveen har tilbudt seg å investere i utstyr slik at han selv skal kunne pakke eggene på gården sin.

– Jeg kan pakke mine egg, jeg kan lyse dem, stemple dem og putte dem i kartong. Da er vi tilbake på kortreist mat, som vi ønsker.

Men det har Nortura foreløpig takket nei til. Nå er de i dialog med et eggpakkeri på Fauske i Nordland.