14 stue1
14 stue1

Slik pusset vi opp det bittelille huset

I prosjektbloggen forteller Kjersti hvordan det var å pusse opp det gamle huset. Se før- og etterbilder!

Bygget i 1825, nærmer seg altså 200 år. Det er klart vi er spente på hva denne uken vil bringe.

Les også: Disse produktene ble brukt til lillehuset

Les også: Ailin savner én ting etter «Tid for hjem»-oppussingen

Andreas Engesvik er designer og har laget en fin plan. Han har tenkt masse på hvordan ivareta det beste ved husets løsninger, og han har tenkt masse på hva slags behov husets eier Ailin har. Huset har flott utsikt, det er sjarmerende og kompakt, men det er preget av masse «klattete» løsninger gjort opp gjennom tidene. Dette skal vi ordne på.

Videre mener han at rommene er preget av alt for store møbler, store mørke møbler gjør at rommene føles trange, og her blir alt for lite «luft» å bevege seg i.

2 stuefør
2 stuefør

Kjøkkenet er gammelt og slitt, nye kjøkkenmaskiner og funksjoner er kommet til over tid, med blant annet det fiffige resultat at man må åpne døren til frysen for å kunne åpne døren til oppvaskmaskinen.

Lys!

Huset har en gang vært bygget på på baksiden med en del som har en lyskuppel i taket. Smart. Denne bringer lys inn i kjøkken og gang, og dette mener Andreas vi kan utnytte ytterligere. Dermed skal vi rive den ene kjøkkenveggen (ja, den med alle overskapene) og heller ha glass her slik at det blir lyst og trivelig.

4 kjøkkenfør
4 kjøkkenfør

Jeg er 100 prosent sikker på at ingen av dem som noen gang har bodd i huset har tenkt den tanken, og at ingen av dem har tenkt at det går an å klare seg uten overskap på dette bittelille kjøkkenet. Men vi tegner ut løsningen, og finner at vi til og med kan bytte ut det store kjøleskapet med et benkekjøleskap.

På den måten får vi gode benkeflater og et praktisk luftig rom. Andreas mener bestemt at der er plass til det nødvendige i benkeskapene.

Kjøkkenbygging hos naboen

6 maleute
6 maleute
Dermed river vi det gamle kjøkkenet, vi river veggen og vi starter på de nye flatene. Alt elektrisk blir byttet i samme slengen, og gulvet blir rettet av. Det nye kjøkkenet er standard benkeskap og dører fra Ikea, og benkeplatene er standard heltre eik. Ikke noe fiksfakseri altså,- eller jo,- fargen på dørene. Vi kjøper dem hvite og skal male dem turkise.

Det finnes ikke arbeidsplass i Eilins hus eller hage, så vi får lov til å rigge oss til i naboens bakgård. Det er rart med det, men når vi setter i gang så trenger vi litt plass. Vi er mange mennesker med mange biler og mye verktøy, og på trange plasser blir det fort kaos. Sånn som her.

7 avis
7 avis
Tror aldri jeg har vært med på å bruke mer tid på å lete etter ting. Til tider så gikk vi vel alle rundt å lette etter ting vi ikke fant fordi den som lette etter noe annet hadde flyttet på det du lette etter. Ja ja, men i naboens bakgård var det fint og romslig.

Skapdørene ble dermed vasket og avfettet (veldig viktig!) pusset lett, grunnet og pusset lett igjen, og til slutt malt to strøk i den flotte turkise fargen. Husk å tape baksiden dersom du vil beholde den hvite innsiden!

Lag på lag og gamle aviser

I stuen tenker vi oss godt om, så tenker vi en gang til, og så bestemmer vi oss, og så er vi i gang med kubein. Det er litt skummelt, for det var jo hyggelig her da, som i et bestemorhus tenker jeg. Men vi ser fort at det er dårlige kvaliteter i lag på lag, så det er fint at vi river.

8 revetgulv
8 revetgulv

Sprukne huntonittplater med gulnet maling, ymse tapeter, men så begynner det å bli mer interessant. Det dukker fram aviser og tidsskrifter som er like gamle som meg og det dukker fram tapeter som er adskillig eldre. Humøret stiger og på tross av utrolig mye skitt og støv så er dette morsomt arbeid.

Vi tar vare på noen flak med tapeter og bestemmer oss for å ramme inn biter av alt det som har vært på veggene i løpet av husets snart 200 år gamle historie. Vi vil også til å lage en liten titteluke, en luke i den nye innerveggen slik at du kan se inn på den eldste tømmerveggen og rester av tapet som fremdeles sitter på stokkene.

9 avretting
9 avretting

Vel vi finner aviser og julehefter samt fargelagte sider i tegnebøker, men snart er det slutt på det også. Vi har revet så mye at Andreas byggemann kan se ut mellom gulvbjelkene. Da er det nok.

Slutt på riving dersom her fremdeles skal stå et hus. Gjenoppbygging består av en god del avretting for å få det noenlunde beint, av litt isolasjon, litt varmekabler, litt gipsplater og litt gulv. Ja for det er jo ikke store huset det er snakk om.

Ferdigstilling av kjøkkenet

Vegger og tak blir malt. Den lille gangen under lyskuppelen får sisalgulv og garderobeløsning bak kjempelange gardiner. Dette er jo nesten blitt en del av kjøkkenet etter at glassveggen kom opp, så det må være pent her også.

Grønne planter vil gjøre det levende og friskt, og plantene kommer til å trives kjempegodt her. Masse lys ovenfra uten direkte sol.

10 benkeflate
10 benkeflate

De turkise skapdørene blir montert og kjøkkenet uten overskap blir så fint! Hvis du ønsker å se nostalgi her så kan du det, i de malte flatene og fargene, men du kan også se tidløshet og en nåtidig respekt for luft, lys og enkelhet.

Du kan ikke ha massevis av ting her, det er det ikke plass til, men med en gjennomtenkt samling nødvendige kjøkkensaker vil dette fungere utmerket. Og sånt et behagelig rom å være i, med overlyset! Heldige Ailin.

Litt «Andreas spesial»

Andreas Engesvik lever som sagt av å designe saker og ting. Han har jobbet med industridesign, med lamper og vaser, med sofaer og stoler, lysestaker og kontorinnredning.

Massevis av gjenstander har han gitt ideer til. Så også her. En stumtjener blir til ved hjelp av x antall rundstokker (litt tykkere enn vanlige kosteskaft) en tollekniv og strips.

11 lampe
11 lampe

Kule lamper blir til ved hjelp av noen tomme vinballonger, noen kjedelige hvite lampeskjermer, en boks turkis maling og litt «kaste-maling- av gårde og treff skjermene- teknikk».

Et vakkert «lysinnslippvindu» blir til vet at tilsetningene blir satt på skrå i stedet for som tradisjonell karm. Dermed ligner det et gammelt kirkevindu og er blikkfang nok på veggen over spisebordet. Til slutt blir «skipperhusgardiner» til ved at tynne treplater hengsles med pianohengsler, som et trekkspill (hm...)

13 haystolen
13 haystolen

Møbleringen

Med de nyoppussede flatene virker rommene mye større og det er som at det lille huset byr på nye muligheter. Andreas velger da også en del møbler som signaliserer nettopp dette nye.

Som stolene til spisebordet for eksempel. Nye og annerledes i formen, men så enkle i utførelsen at du lurer på om de har stått her lenge, eller? Og som spiller fint sammen med et gammelt bord funnet på Brukthuset.

I stuen skal ny sofa bestå av paller og puter. Pallene er trukket med saristoff fra India og bringer dermed litt av den store verden inn hit i det gamle huset.

14 scandiastol
14 scandiastol
Det geniale med pallene er at de kan flyttes på, bli til tre separate enheter dersom du vil det, eller forbli som sofa slik vi satte dem.

Som godstol velger Andreas klassikeren Scandia (Hans Bratterud 1957).Tidløs, med velprøvd design og utførelse. Lett, nett og komfortabel i den lille stuen.

Ferdig!

Noen kule småbord, gulvtepper og grønne planter setter punktum for oppussingen vår, og huset er klart for innflytting igjen. Det føles faktisk riktig godt å ha fikset på denne sjarmerende boligen. Kjekt å vite at den nå kan vare i nye 100 år og at forholdene ligger til rette for et fint liv for Ailin, kjæresten og kattene.

15 småbord
15 småbord

En stor takk rettes til naboene på den ene siden for lån av bakgård (og vaskerom!), og til naboen på den andre siden for overbærenhet med rot og leven, samt vaffeltraktement klokken 3 den siste natten. Vi vet at noen nok mistet litt nattesøvn på grunn av oss, det beklager vi veldig, men det ble nok riktig tyst og deilig da vi forsvant.

16 takkfoross
16 takkfoross

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
19
19
20
20
21
21
22
22
1 eksteriør
1 eksteriør
2 DSC_0590
2 DSC_0590
3 trangt 1
3 trangt 1
4 trangt2
4 trangt2
5 stuefør
5 stuefør
6 riveralt
6 riveralt
7 gammelvegg
7 gammelvegg
8 kjk0
8 kjk0
9 kjk2
9 kjk2
10 kjknær
10 kjknær
11 motstue
11 motstue
12 spisest1
12 spisest1
13 haystoler
13 haystoler
14 stue1
14 stue1
15 stue2
15 stue2
16 sofanær
16 sofanær
17 miljø
17 miljø
18 miljø2
18 miljø2