faremo Silje Schevik (Foto: TV 2)
faremo Silje Schevik (Foto: TV 2)

Faremo: – Færre barnebortføringer. Pårørende: – Talljuks

Det har vært en nedgang i antall barnebortføringer i Norge siden i fjor. Det mener foreningen «Bortført» er bare tull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Grete Faremo mener intensivt arbeid mot bortføring av barn har ført til at det offisielle tallet på barnebortføringer gikk ned i fjor. Men, pårørende mener de offisielle tallene lyver og at justisdepartementet jukser med tall.

Forsvant med barna

Etter skilsmissen mellom Tommy Hoholm og hans slovakiske kone Martina Palencikova ble det som det ofte blir, en drakamp om barna. I første rettsinstans ble det bestemt at foreldreretten skulle være delt, men Palecikova anket avgjørelsen. Den saken tapte hun, og Tommy ble tilkjent foreldreretten alene.

En julidag i 2005 var Martina på besøk hos sine barn og sin eksmann i Øksnes. Det var da det skjedde. Hun tok med seg de to små guttene, og fikk dem med på sitt pass til Slovakia.

Reisen endte i hennes hjemby i nordøst, Liptovsky Mikulasj.

Les også: Betaler sine barns kidnapper

En god nyhet

I de over seks årene som har gått siden Hoholm sine to gutter ble bortført til Slovakia, har over 200 foreldre opplevd at barn blir bortført.

Problemet har vokst. De siste årene, fram til 2010, har tallet på bortføringssaker steget jevnt.

Men onsdag ville justisminister Grete Faremo presentere en god nyhet.

– Det er gledelig at tallene viser en nedgang fra 2010 til 2011. Faktisk en betydelig nedgang, sier Faremo.

En dårlig nyhet

Tall fra Justidepartementet viser at arbeidet kan ha gitt resultat.

Men disse tallene er ikke til å stole på, mener pårørendeorganisasjonen «Bortført», og bruker ordet juks.

Søsteren til Silje Schevik ble bortført til Tyskland. Pårørende som henne mener tallet er langt høyere enn det offisielle.

– Vi vet ikke sikkert egentlig hvor mange som har blitt bortført. Da vi gikk gjennom tallmaterialet, så vi at flere bortføringssaker som vi kjente til ikke var i statistikken. Det er jo en del foreldre som henvender seg til oss når barna blir bortført. Når de da ikke er med i statistikken, stiller vi spørsmålstegn ved det, sier Schevig, som er talsperson for «Bortført».

Blir ikke rapportert

– Uten at jeg vet hvorfor, så kan der være tilfeller hvor partene ikke tar kontakt med politiet eller justismyndighetene overhodet, sier Faremo.

Vi vet altså ikke hvor mange som rammes. For Tommy Hoholm sin del er barna hans fortsatt i Slovakia med moren som ikke har juridisk foreldrerett.

Hun mottar ennå barnebidrag fra Hoholm, og barnetrygd fra den norske stat.