Contador (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)
Contador (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)

– WADAs ekspert fikk ikke vitne mot Contador

Nye anklager mot habiliteten til Idrettens voldgiftsrett.

Etter mye om og men kommer det forhåpentligvis en avklaring i den pågående dopingsaken mot Alberto Contador i løpet av neste uke.

Den mener mange allerede er forhåndsbestemt.

Tidligere i måneden kom RadioShack-Nissan-leder Flavio Becca med anklager mot en av dommerne i saken, og nå hevder anonyme kilder at Idrettens voldgiftsrett, CAS, nektet Det internasjonale antodopingbyrået, WADA, å la deres sakkyndige få vitne under forhandlingene.

Spor av plast og Clenbuterol
De anonyme kildene sier til nyhetsbyrået AP at WADAs advokater var nær ved å forlate rettssalen da deres australske dopingekspert, Michael Ashenden, ble nektet å vitne.

Saken har pågått helt siden Contador avla to mistenkelige prøver under Tour de France i 2010. Den ene kan ha inneholdt rester av plast som kan tyde på bloddoping, mens den andre skal ha inneholdt det forbudte stoffet Clenbuterol, men ingen spor av plast.

Den spanske syklisten sier selv at han har fått i seg Clenbuterol ved å spise en biff, og Det spanske sykkelforbundet frikjente sin store stjerne på dette grunnlaget.

WADAs mistanker
Dette nektet WADA og Det internasjonale sykkelforbundet, UCI, å godta, og derfor ble saken fremmet for CAS. De holdt rettsforhandlinger i november i fjor, og det var under disse at Ashenden ikke fikk vitne.

WADA og den australske antidopingeksperten mener at Contador har gjort en blodtilførsel den 20. juli. Denne skal ha gjort at den første prøven inneholdt spor av plast.

Dagen etter mener Ashenden at Contador har injisert blodplasma for å kamuflere blodtilførselen dagen før, og denne skal ha inneholdt Clenbuterol som WADA tror Contador skal ha brukt da plasmaen tidligere ble tatt fra kroppen. Grunnen til at plastspor ikke ble funnet her er at den skal ha blitt oppbevart i en type pose som ikke avgir spor, mener Ashenden.

Contador-siden fikk medhold
Disse mistankene, og ekspertgrunngivelsen for disse, protesterte Contadors advokater mot at Ashenden fikk vitne på. De mener at begge prøvene ville vist spor av Clenbuterol og plast dersom spanjolen skulle være skyldig i å ha gjennomført en blodtilførsel.

Og CAS gav Contador-siden medhold i at Ashenden ikke fikk vitne, og WADA måtte istedet avhøre Contador-sidens dopingekspert, Paul Scott, som under forhandligene hevdet at plastrestene kan stamme fra kilder som drikkeflasker eller lignende.

Kan bli anket videre
Dette skal WADAs advokater ha reagert kraftig på, og ifølge de anonyme kildene skal avgjørelsen ha gjort at man nesten forlot forhandlingene. Istedet ble det lagt inn en skriftlig protest etter forhandlingene som gjør at saken kan bli anket til Sveits' høyesterett. Muligheten for at saken ender der er at det blir påvist at CAS har gjort feil under domsprosessen.

Kritikken mot CAS' behandling av saken, og da i særdeleshet panelets formann, Efraim Barak, styrkes dermed ytterligere.

– Forhåndsbestemt
Som nevnt mener RadioShack-Nissan-sjefen, Flavio Becca, at utfallet av saken allerede er bestemt.

Becca reagerer kraftig på at Barak, som er fra Israel , får sitte i domstolspanelet på grunn av Saxo Bank, laget til Contador, sin nære tilknytning til sykkelmiljøet i Israel spesielt, og landet generelt.

Saxo Bank var på treningsleir i Israel før jul, og Contador fikk bursdagsgave av landets president, Shimon Perez. Som det første av Pro Tour-lagene har også Saxo Bank en israeler på laget etter at Ran Margaliot fikk kontrakt med Bjarne Riis' mannskap.

– En israelsk dommer skal dømme Contador, og Saxo Bank har treningsleir i Israel, innbudt av landets regjering. Dette er fakta som ikke kan ignoreres. Jeg tror avgjørelsen allerede er tatt, sa Becca.

CAS forsvarer Barak
– Dette er så alvorlige beskyldninger mot vår instans, troverdighet og en av våre dommer at jeg kategorisk vil avfeie dette som usanne spekulasjoner uten rot i virkeligheten, var svaret fra CAS' generalsekretær, Mathieu Reeb.

Reeb har også mottatt uformelle klager fra WADAs advokater på at Barak ved flere tilfeller har vært i Spania og der møtt Contadors advokater. Reisene skal imidlertid være relatert til CAS' arbeid, og også representanter fra WADA eller UCI skal ha vært tilstede.

- Barak var invitert til å tale på to konferanser i Spania. Det er ikke forbudt, sier Reeb til AP.