elgbæsjhytta (Foto: TV 2)
elgbæsjhytta (Foto: TV 2)

Guttegjengens trehytte er i strid med byggeloven - må rives

En harmløs plankehytte har fått Bodø kommune til å boble over av byråkratisk iver.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå har byggesakskontoret snekret sammen et rivingsvedtak for å få jevnet guttenes lekehytte med jorden.

Hytte med panorama

Siden seksårs-alderen har de fire kompisene i Bodø gjort det samme som gutter i flere generasjoner før dem. Noen hundre meter oppe i skogen bak husene deres, på en høyde med panoramautsikt, har de nå 14 år gamle guttene snekret sammen sin drømmehytte.

LES OGSÅ: Kommunen snur - «Elgbæsjhytta» får leve

– Vi har det moro her oppe. Her kan vi for eksempel overnatte. Det at vi alle kan være sammen her synes jeg er det morsomste, sier Mathias Davies (14) til TV 2 Nyhetene.

Samtidig synes guttene det er morsomt at de blir flinkere til å bygge hvert år.

– Vi lærer mer og mer for hvert år, sier Sigurd Strand, en av arkitektene bak plankehytta.

«Elgbæsjhytta»

Plankehytta ble ferdigstilt i fjor sommer og har siden da vært et naturlig oppholdssted for guttene. Her overnattet de stort sett hele sommeren. Dette til tross for at hytta måler arme fire kvadratmeter i størrelse, eller på størrelse med seks europaller målt etter guttenes øyne.

Selve omvisningen går hurtig når TV 2 spør om en rundtur.

elgbæsjhytta (Foto: TV 2)

– Hytta består jo mest av en seng. Det er vel egentlig det meste av hytta det, forklarer Sigurd.

Utenpå hytta har de festet en postkasse i håp om at postmannen en dag skal finne fram til «Elgebæsjhytta», som de selv har døpt den.

Ikke søkt byggetillatelse

I sommer var det i stedet kommunen som fant fram til den bortgjemte guttehytta. Like etter at den var ferdigstilt fikk de rivningsordre fra bygningsetaten i Bodø kommune. Det er ikke søkt om tillatelse til å bygge plankehytta og den er dermed ulovlig oppført, heter det i brevet.

– Jeg trodde ikke det var sant. Vi trodde det var en dårlig spøk. Hvorfor kommunen bryr seg om at det står en guttehytte langt oppi skogen, skjønner jeg ikke helt, sier Sigurd oppgitt.

Bygningssjef Tor Åseng i Bodø mener at slik plankehytta står i dag, er den i strid med plan- og bygningsloven. I tillegg er det kommet en klage på plankehytta.

– Det virker som det også er en del forsøpling i området, slik det er kommet frem i denne saken, og at man også må gjøre en vurdring på størrelse på tiltaket, sier Tor Åseng, bygningssjef i Bodø kommune.

– De kan ikke mene alvor

Guttegjengen tar rivningspålegget tungt.

– Vi har gjort såpass mye her, så det blir trist å må rive det ned, sier Sigurd Strand.

Foreldrene til de fire kompisene er oppgitt over byråkratisk regelrytteri.

– Vi er jo veldig glad for at det holder på med noe aktiv lek ute, og det i marka. Vi kan jo ikke fatte og begripe at kommune mener alvor med det her, sier en fortvilt pappa, Frank Strand til TV 2.

Fristen for å rive hytta var 1. desember i fjor, men det akter ikke fire hyttebyggerne å gjøre.

– Alle gutter har bygget hytte en gang, men ikke alle har fått brev fra kommunen om at de må rive den, avslutter Sigurd.