Unni Askeland er stor fan av Marilyn Monroe. Hun har malt flere bilder og silketrykk av det stor Hollywood ikonet. (Foto: Solberg, Trond)
Unni Askeland er stor fan av Marilyn Monroe. Hun har malt flere bilder og silketrykk av det stor Hollywood ikonet. (Foto: Solberg, Trond)

Se anmeldelse og klipp fra fimen her:
– Marilyn Monroe var smart

Kunstner Unni Askeland tjener gode penger på sine Monroe silketrykk.

Fredag er det premiere på filmen «My Week with Marilyn», som handler om en helt spesiell uke i Marylin Monroes liv.
Fredag er det premiere på filmen «My Week with Marilyn», som handler om en helt spesiell uke i Marylin Monroes liv.

– Jeg har vært opptatt av henne siden ungdomstiden. Hun var det store ikonet fra USA og det vakreste jeg visste, sier Unni Askeland.

Kunstneren Unni Askeland ble sammen med en amerikaner og dro til Amerika, da hun var 22 år.

– Jeg bleket håret og mange sa at jeg lignet på Marilyn. Den røde munnen og det blonde håret ble bare meg, sier kunstneren.

Les også: Kunst blir til lenge før kunstakademiet

Hun var ikke blond og dum

Fredag har filmen «My Week with Marilyn» kinopremiere. En film om en helt spesiell uke i den store Hollywood stjernen Marilyn Monroes liv.

– Jeg har aldri trodd på det at man er dum og blond. Sterke kvinner ser ut som de vil se ut, og med det følger en viss intelligens og Marilyn var smart, mener Unni Askeland.

Filmen «Someone like it hot» er Unni Askelands favorittfilm med Marilyn Monroe, men her kan du se et klipp fra ukens premiere, «My Week with Marilyn».

Les også: Her er vårens norske filmpremierer

Tjener penger på Marilyn sliketrykk

Kunstneren Andy Warhol var med å utvikle Marilyn Monroe som ikon når han lagde sine Marilyn bilder. Det samme gjorde Askeland i 2011 med prosjektet BiG BiG BiG.

– Jeg har laget 26 forskjellige bilder, og Marilyn har jeg malt siden 1994. Hun er jo en av mine store forbilder så det var et must, sier Askeland.

Kunstneren tjener gode penger på bildene, men det mener hun må være lov.

– Jeg lever av det silketrykk prosjektet med blandt annet bilde av Marilyn. Jeg nærmer meg 50 år og folk kjøper heller kunst enn aksjer i dag, så jeg visste dette ville selge. Det er ikke noe galt i det?, sier Unni Askeland.

Les også: Twilight-stjerne Elizabeth Reaser: – Norge er et vampyrland

Stiller på Nasjonalgalleriet på Malta

Unni Askeland stiller nå ut malerier på Nasjonalgalleriet på Malta. Dette er naturskildringer og en stor frise.

– Disse bildene har jeg blitt inspirert til når jeg har gått tur med hunden min på Kløfta.

Marilyn bildene er med på å finansiere at jeg kan leve og jobbe også med andre typer maleriske uttrykk, avslutter Unni Askeland.