TRENER HELE KROPPEN: Knebøy trener ikke bare beina, men muskler i hele kroppen. Se instruksjonvideo nedenfor. (Foto: Frode Sunde/TV 2/)
TRENER HELE KROPPEN: Knebøy trener ikke bare beina, men muskler i hele kroppen. Se instruksjonvideo nedenfor. (Foto: Frode Sunde/TV 2/)

Dagens øvelse: Knebøy

Få andre styrkeøvelser er så effektive. Slik trener du knebøy! .

Hver dag utover vinteren viser TV 2 Sporty deg en ny styrkeøvelse.

Knebøy er en øvelse hvor utøveren står med en vektstang på skuldrene, bøyer hofteledd og kneledd, og senker seg ned i sittende stilling for så å reise seg opp igjen.

Dette er en gunstig øvelse for generell styrke i strekkapparatet, noe TV 2 Sportys styrketreningsekspert Anne Marte Handal Sneve demonstrerer nedenfor.

Se video her:

510798

LES OGSÅ: Bli sprek med Sporty – vinn proff pulsklokke

Knebøy
Hva trener du: Ben/fremside lår/rumpe

Slik gjør du: Innta en stabil kroppsholdning med tærne vendt litt utover, pass på at vektene er i balanse. Trekk pusten og hold på vei ned, slipp ut når du er nesten oppe.

Du skaper et buktrykk som fungerer som ekstra beskyttelse for ryggen din.

Ha alltid så rett rygg som du klarer, blikket frem. Senk vekten kontrollert, stopp og gå kontrollert opp.

Sportys vurdering: Kanskje den mest effektive av alle styrkeøvelser der du trener mye støttemuskulatur.

Lær deg riktig løfteteknikk der du bruker lette vekter. Ved tyngre løft – ha alltid en venn som står bak og sikrer.

Alternative øvelser: Hold to halvannenlitersflasker med vann i hendene og ta knebøy. Du kan også ha en sekk på ryggen, eller trene hjemme i stuen kun med egen kroppsbelastning!

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med treningen

Også for bestemor
Knebøy er en teknisk styrkeøvelse. Det kreves riktig løfteteknikk, med rett, lett svai rygg, knær skal ikke over tær, riktig pusteteknikk og en gunstig løfterytme. Belastningen må stå i forhold til utøverens generelle styrke.

Inngår som en av tre øvelser i idretten styrkeløft, sammen med benkpress og markløft. Men knebøy er en flott øvelse for alle, enten du er kvinne på 60 år eller toppidrettsutøver.

LES OGSÅ: Styrketrening for gravide

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!