Sir Alex Ferguson, Pep Guardiola og Lionel Messi før utdelingen av Gullballen 2011. (Foto: FRANCK FIFE/Afp)
Sir Alex Ferguson, Pep Guardiola og Lionel Messi før utdelingen av Gullballen 2011. (Foto: FRANCK FIFE/Afp)

Sir Alex sammenligner dagens Barcelona med sitt United på 90-tallet

Manchester United-sjef Sir Alex Ferguson hyller Lionel Messi og Barcelona før utdelingen av Gullballen.

DIREKTE: Se utdelingen av Gullballen på TV 2 Zebra og i gratis i videovinduet øverst i artikkelen

Zürich (TV 2 Sporten): I kveld skal verdens beste fotballspiller for 2011 kåres, og Lionel Messi er storfavoritt til å ta hjem prisen for tredje året på rad. Han utfordres av lagkamerat Xavi og rival Real Madrids Cristiano Ronaldo.

På pressekonferansen i forkant av utdelingen, som du kan se på TV 2 Zebra klokken 19, deltok Xavi og Messi sammen med to som er nominert i klassen for årets trener: Sir Alex Ferguson og Pep Guardiola. Den siste nominerte treneren er José Mourinho, men i likhet med Ronaldo er han med Real Madrid-laget som skal spille borte mot Malaga i den spanske cupen.

Enige om Messi
Manchester Uniteds skotske trener hyllet Messi da han ble spurt om han mener Messi er tidenes beste spiller.

- Jeg mener at de aller beste fra hver generasjon kunne spilt i alle tidsalder. Di Stefano, Pelé, Messi, osv. De kunne spilt på 50-tallet og de kan spille i dag, slik Messi gjør formidabelt, fordi de var/er atleter, fantastiske fotballspillere alle sammen. Messi er definitivt helt der oppe blant de aller beste, forklarte Ferguson.

Han får støtte av Barcelonas suksesstrener Guardiola, som har hanket inn utrolige 13 titler siden han overtok for tre og et halvt år siden.

Lionel Messi scoret to ganger da Barcelona vant VM for klubblag. (Foto: Toru Hanai/Reuters)
Lionel Messi scoret to ganger da Barcelona vant VM for klubblag. (Foto: Toru Hanai/Reuters)

- Messi er en utrolig fotballspiller. Fortsetter han utviklingen kommer han til å bli den aller, aller beste gjennom historien, sier Guardiola.

Ferguson er også opptatt av kollektivet Barcelona.

- Du vet, gjennom å vokse opp sammen slik denne generasjonen Barcelona-spillere har gjort, så får de et unikt samhold, og utvikler relasjoner ikke bare på, men også av, banen. Det minner meg om det laget vi hadde i United på 90-tallet, med Giggsy, Butt, Beckham, Neville-brødrene osv. De var ikke bare lagkamerater, de var venner. Jeg tror ikke det gikk en eneste dag uten av Gary Neville ringte til Becks på den tida, forteller Ferguson.

Les også: Drillo stemte på Mourinho og Messi

DIREKTE: Se utdelingen av Gullballen på TV 2 Zebra og i gratis i videovinduet øverst i artikkelen

Før han legger til:

- Også er det jo en utrolig billig måte å bygge et fotballag, langt bedre enn å kjøpe dyre stjerner, smiler han - til latter fra salen, fordi det var det spørsmålet han fikk opprinnelig dreide seg om, før han resonnerte seg tilbake 20 år i tid og mimret om Uniteds FA Youth Cup-vinnerlag fra 1992.

Topp-managerene Sir Alex Ferguson og Pep Guardiola sammen før utdelingen av Gullballen 2011. (Foto: FRANCK FIFE/Afp)
Topp-managerene Sir Alex Ferguson og Pep Guardiola sammen før utdelingen av Gullballen 2011. (Foto: FRANCK FIFE/Afp)

Hyller kollektivet
Når Xavi og Messi blir spurt om hvem som er den beste fotballspilleren, er svarene derimot langt mer beskjedne enn omtalen fra de to managerne på podiet.

- I Barcelona har vi fått muligheten til å utvikle oss som spillere og lag gjennom mange, mange år. Å spille med Messi er som en drøm, men i Barcelona er det kollektivet som gjør oss så suksessfulle, informerer Xavi.

- Vi hjelper hverandre, ingen fungerer bra alene. Disse titlene og prisutdelingene kommer av at vi er gode til å samarbeide, følger Messi opp.

Vi hjelper hverandre, ingen fungerer bra alene. Disse titlene og prisutdelingene kommer av at vi er gode til å samarbeide.

Han sitter henslengt dypt nedi den eksklusive skinnstolen på podiet, foran et hav av omkring 250 pressefolk. Den lille angrepsspilleren stortrives ikke i settingen, men svarer høflig på de spørsmålene han får tildelt. Og de er det mange av, flertallet av henvendelsene fra pressekorpset er rettet mot enten Guardiola om Messi, eller Messi om Messi.

DIREKTE: Se utdelingen av Gullballen på TV 2 Zebra og i gratis i videovinduet øverst i artikkelen

Misliker Real-ledelse
Xavi er også høfligheten selv, men han liker ikke at Real Madrid har fått en luke på fem poeng i toppen av La Liga etter søndagens sene poengtap borte mot byrival Espanyol.

- Det var en sein scoring som irriterte oss. Men vi kommer til å kjempe alt vi kan for å vinne La Liga for fjerde gang på rad. Fem poeng bak, ok, det er fem poeng, men det er lenge igjen, proklamerer den lille midtbanemaestroen.

Det er ikke bare årets beste fotballspiller som kåres; Pep Guardiola mener det er åpent hvem som stikker av med trofeet som årets trener.

Det var en sein scoring som irriterte oss. Men vi kommer til å kjempe alt vi kan for å vinne La Liga for fjerde gang på rad.

- Det er umulig å si hvem som er den beste treneren. Jeg kan ikke snakke på vegne av Sir Alex, men vi er her begge to fordi vi har vunnet titler, vi leder store lag med store spillere, men det er så mange personer involvert i å skape disse lagene. Uten støtteapparatet ville vi ikke ha fungert på den måten vi gjør, proklamerer katalaneren - som likevel er storfavoritt å vinne, etter blant annet å ha smadret Manchester United i fjorårets Champions League-finale på Wembley.

På kveldens galla skal det også deles ut trofeer til årets beste kvinnelige spiller, årets kvinnetrener, årets mål (Puskas award) skal kåres og årets beste ellever - FIFA FIFPro lag for 2011, stemt frem av spillerne selv - skal også hylles.