Filmvåren 2012 byr på alt fra fantasy thriller til krigsdrama (Foto: Bildemontage)
Filmvåren 2012 byr på alt fra fantasy thriller til krigsdrama (Foto: Bildemontage)

Her er vårens norske filmpremierer

Se oversikten og trailerne.

Den norske filmvåren byr på flere store filmer. Her finner man alt fra sagnomsuste fristerinner og drama fra krigstiden til sort komedie og familierelasjonene til Jarle Klepp.

Med andre ord, en vår med filmer for enhver smak.

Varg Veum - De døde har det godt.

Varg Veum blir vitne til at en ung asylsøkerjente dør foran øynene på ham.

Etter hvert oppdager han en skjult virksomhet der unge kvinner på asylmottak blir utnyttet. Veum må jobbe mot tiden. Hvem står bak virksomheten, og kan han bevise hvem som står bak før flere unge jenters liv går tapt?

Premiere: 20.01.12

Inn i mørket

Dette er Thomas Wangsmos debut som spillefilmregissør. Filmen samler mange av Norges fremste skuespillere til et drama om hvordan et par sekunders uoppmerksomhet kan snu verden på hodet.

To familier rammes av den samme hendelsen på vidt forskjellige måter. Inn i mørket handler om tida etter en stygg trafikkulykke, der en ung gutt blir påkjørt av en mann i nabolaget.

To fedre står på hver sin side i et drama hvor den ene plages av dårlig samvittighet for ulykken og for å ha holdt tilbake sannheten. Den andre drives av frustrasjon, sorg og sinne.

Premiere: 27.02.12

Thale

Hun er kjent som den vakre, langhårede kvinnen som forførende lokker til seg menn i skogen. Nå kommer filmen rundt den sagnomsuste Huldra.

En fantasy-thrilleren som gir et innblikk i en mytefull verden der man går langt for å bevare hemmeligheter.

Filmen er regissert av Aleksander Nordass. Han har tidligere gjort suksess med sine kortfilmer. Nå er han klar med sin langfilmdebut.

Premiere: 17.02.12

Kompani Orheim

Vi kjenner alle Jarle Klepp fra Mannen som elske Yngve og Jeg reiser alene. I filmen Kompani Orheim tvinges Jarle til å ta et oppgjør med oppveksten i barndomshjemmet i Stavanger.

En oppvekst som var med å forme en tid hvor Jarle forelsker seg, ble anti-rasist og aktivist.

Premiere: 02.03.12

Into the white

Into the White er inspirert av en sann historie.

Etter en voldsom kamp i 1940 skyter et engelsk og et tysk fly hverandre ned. Tre tyske og to engelske piloter overlever, og selv om krigen har gjort dem til fiender må de samarbeide om de skal overleve på den isolerte hytta i vinterfjellet.

Petter Næss har fått med seg flere internasjonale navn på rollelisten, blant annet den tyske stjerneskuespilleren Florian Lukas, Rupert Grint fra Harry Potter-filmene og vår egen Stig Henrik Hoff.

Premiere: 09.03.12

Fuck up

Suksessregissøren bak tv-komedien «Dag» gir oss en sort komedie baster på historier fra Halden.

På rollelisten står navn som Atle Antonsen, Jon Øigarden og Anders Baasmo Christiansen.

Filmen handler om fire barndomsvenner fra Halden. De har alle levd et liv med ansvarsfraskrivelse, med så tar livet dem igjen.

Premiere: 16.03.12

Varg Veum – Kalde hjerter

Ny krimthriller med Gunnar Staalesens legendariske privatetterforsker Varg Veum, denne gang med nye navn som Mads Ousdal, Ingrid Olava og Laila Goody på rollelisten.

Denne gangen er det hovedrolleinnehaveren selv, Trond Espen Seim, som sitter i regissørstolen.

Premiere: 30.03.12

Dunderland – mars 2012

Året er 1695. En ung pike beskyldes for hekseri. Hun blir bundet, og kastet i det bunnløse tjernet Djupkista. Liket hennes blir aldri funnet.

Tre hundre år etter ankommer et teaterensemble en nedlagt speiderleir i dalen for å sette opp et stykke om hekseprosessene i Norge.

Men mørket sniker seg inn i ensemblet, og en morgen forsvinner stjerneskuespiller.

Premiere: mars 2012