Egmont hovedkontor (Foto: Steen Brogaard/Egmont)
Egmont hovedkontor (Foto: Steen Brogaard/Egmont)

TV 2s eier startet av fattig 17-åring som fant lykkemynt

Det danske mediekonsernet Egmont ble i sin tid grunnlagt av en fattig 17-åring som fant en lykkemynt på gata i København.

Mandag ble det kjent at det danske mediekonsernet Egmont kjøper A-pressens aksjer i TV 2 og blir dermed heleier av Norges største kommersielle TV-kanal og mediehus.

Egmont har vært medeier i TV 2 helt fra starten i 1991.

Historien om det danske mediekonsernet er som hentet fra et H.C. Andersen eventyr.

Les også: Egmont kjøper TV 2 for 2,1 milliarder

17-åring fant lykkemynt

Egmonts røtter strekker seg tilbake til 1878 da den 17 år gamle typografutlærte Egmont H. Petersen grunnla sitt eget trykkeri i København.

Da Egmont, som kom fra fattige kår, skulle hente sitt første utstyr til trykkeriet fant han en skinnende 25 øring på brusteinene i Københavns arbeiderstrøk.

17-åringen gjemte lykkemynten i sin egen lomme og i beste Onkel Skrue stil ble mynten senere lagt i en eske som i dag befinner seg på et sikkert sted i Egmonts hovedkontor.

Se video av historien og Egmonts lykkemynt øverst.

Les også: – Solgte ikke til TV 2 på grunn av dårlig samvittighet

Ukebladet Hjemmet (Foto: Scanpix)

Kjøpte dameblad

Egmonts inntog i mediebransjen skjedde i 1902 da de overtok det lille kvinnebladet «Damernes Blad» i Danmark og relanserte det to år senere som et familieukeblad under navnet «Hjemmet».

Dette er det eldste og største ukebladet i Skandinavia og utkom første gang i Norge i 1911 og i Sverige året etter.

Grunnlegger Egmont H. Petersen etterlot seg en bedrift i sterk utvikling da han døde i 1914. Hans etterkommere omdannet Egmont til et fond i 1920.

Egmont-fondet har hatt fokus på å støtte vanskeligstilte barn og unge i Danmark og har siden oppstarten delt ut 1,8 milliarder danske kroner til sosiale, kulturelle- og undervisningsformål.

Les også: TV 2-sjefen: – Vi skal være et sterkt alternativ til NRK

Märtha Louise leser Donald Duck (Foto: Scanpix)

Verdens største

Egmont utviklet seg deretter hurtig til å bli et stort trykkeri- og bladhus med utallige utgivelser.

Like etter andre verdenskrig inngikk Egmont en avtale med Disney og kunne fra 1948 og utover dermed utgi Donald Duck & Co. i svært mange land i Europa.

I dag utgir Egmont Disney-serier i over 30 land, og med millioner av lesere hver uke er Egmont verdens største tegneserieprodusent.

Les også: TV 2 -avtale med staten er klar

Utearealer Ringe statsfengsel (Foto: Egmont)

Deler ut 50 millioner årlig

Egmont-fondet er konsernets morselskap og eier. Med navnet Egmont drives det danske mediekonsernet, mens fondet beskjeftiger seg med å støtte allmennyttige prosjekter samt yte økonomisk støtte til å fremme dansk film.

Fondet deler ut vel 50 millioner danske kroner årlig. Blant de mer spesielle mottakerne de siste årene kan nevnes at Egmont-fondet i 2008 delte ut vel 2,5 millioner til å bedre utearealene ved Ringe statsfengsel i Danmark.

Les også: Telenor-sjefen avviser ikke TV 2-oppkjøp

100 år i Norge

Egmont er i dag en av Skandinavias ledende mediekonsern. De står bak blader, bøker, undervisningsmateriell, film, kinoer, dataspill og spillkonsoller, musikk, TV samt flere digitale medier. Konsernet er eier av medier i over 30 land og har 6.500 ansatte og en omsetning på 10,6 milliarder danske kroner i 2010.

Egmont etablerte sin første virksomhet i Norge i 1911, A/S Hjemmet som utga familie-ukebladet «Hjemmet». I dag består den norske porteføljen blant annet av TV 2, Hjemmet Mortensen, Nettavisen (eier 50 prosent), bokforlaget Cappelen Damm (eier 50 prosent), Egmont Serieforlaget og Nordisk Film.

Les også: Olympiske leker på TV 2

Viktige milepæler i Egmonts aktiviteter i Norge:

1911: A/S Hjemmet ble opprettet i Oslo, og ukebladet Hjemmet utkom for første gang på norsk.

1948: Egmont starter barnekulturutgivelser med Donald Duck & Co.

1969: Hjemmets bokforlag blir opprettet. Siden har det skiftet navn til Damm og er i dag en del av Cappelen Damm.

1991: A/S Hjemmet fusjonerer med Orklas Ernst G. Mortensen Forlag. Hjemmet Mortensen blir Norges største utgiver av ukeblader og magasiner.

1991: Egmont etablerer TV 2 sammen med blant annet Vital Forsikring og Schibsted.

1995: Nordisk Film Norge etableres med produksjon av TV-serier og film. Senere utvides dette med filmdistribusjon og interaktive spill.

2006: Egmont øker sin eierandel av TV 2 fra 33 til 50 prosent.

2006: Egmont overtar 50 prosent av Nettavisen fra TV 2. A-pressen overtar de øvrige 50 prosent.

2007: Norges største bokforlag, Cappelen Damm, oppstår som en fusjon mellom forlaget N.W. Damm & Sønn og J.W. Cappelens Forlag. Cappelen Damm eies av Egmont og Bonnier.

2008: Egmont kjøper de resterende 40 prosent av Hjemmet Mortensen fra Orkla og blir eneeier.

2011: Hjemmet Mortensen skifter navn til Egmont Hjemmet Mortensen.